Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τρεις κίνδυνοι για την Ελλάδα - Τράπεζες, εκλογές, δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Τρεις κίνδυνοι για την Ελλάδα - Τράπεζες, εκλογές, δημοσιονομικός εκτροχιασμός
Κίνδυνος σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές
Αν και η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί.
Ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά και τις δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν βασικούς μνημονιακούς νόμους αλλά και τις προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη, το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν τους τρεις βασικότερους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Σε αυτούς τους κινδύνους άλλωστε εστιάζει και σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, όπου επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα ολόκληρο "βουνό" να ανέβει το 2019, εάν πρόκειται να ολοκληρώσει την ανάκαμψη της με μια σταθερή επιστροφή στις αγορές».

Οι εκλογές

Ως προς τις εκλογές και με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις που δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο δημοσίευμα επισημαίνονται οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τον εκλογικό νόμο.
Όπως επισημαίνεται «παρ' όλο που δεν υπάρχει "μπαμπούλας" που να τρομάζει τους επενδυτές στην αντιπολίτευση, όπως συνέβαινε το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο σημαίνει ότι ένα αβέβαιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.
Αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες, στις οποίες το κόμμα που θα έρθει πρώτο θα έχει 50 επιπλέον έδρες στη Βουλή των 300 μελών.
Και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Μητσοτάκη θα κερδίσει τις εκλογές, δεν είναι σαφές αν θα έχει αρκετές θέσεις για να σχηματίσει πλειοψηφία ή εάν θα χρειαστεί να δημιουργήσει συνασπισμό.
Εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετούς βουλευτές για αυτοδυναμία, αυτό θα υο καταστήσει ακόμα δυσκολότερο για κάθε κυβέρνηση να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους που χρειάζεται για να συνεχίσει τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις»

Η εξυγίανση των τραπεζών

Σχετικά με την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, το Bloomberg κάνει μια μικρή αναφορά στα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα μοντέλο ιταλικού τύπου για τη μείωση των NPLs, που στα τέλη Ιουνίου του 2018 διαμορφώθηκαν στα 88,6 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται αυτόν τον μήνα να ζητήσει την έγκριση του σχεδίου  από τις αρχές κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, το δικό της σχέδιο έχει υποβάλει και η Τράπεζα της Ελλάδος, που θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και θα μπορούσε να τρέξει παράλληλα με το υπουργείο Οικονομικών.

Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δικαστικές αποφάσεις απειλούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, καθώς ανατρέπουν βασικούς μνημονιακούς νόμους, όπως οι περικοπές στις συντάξεις το 2013.
«Αν οι δικαστές αποφασίσουν ότι αυτές οι συντάξεις θα πρέπει να επιστραφούν, το χτύπημα για τα οικονομικά του κράτους θα μπορούσε να ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ ή το 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση του θέματος.
Θα υπάρξει ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος στον προϋπολογισμό ύψους έως και 4 δισ. ευρώ, ανέφεραν» επισημαίνει το Bloomberg.
Κίνδυνος όμως προκύπτει και από τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης αλλά και τις προεκλογικές υποσχέσεις των Τσίπρα και Μητσοτάκη.
«Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ένα επεκτατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 25.000 νέες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, ενώ ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί μια φιλόδοξη ατζέντα περικοπής των φόρων» σχολιάζει το Bloomberg.

Η έξοδος στις αγορές

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή στις αγορές με την έκδοση ομολόγων μέχρι και 7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται στο δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δοκιμάσει τις αγορές με βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα ομόλογα ακόμα κι αυτόν τον μήνα, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης