Τελευταία Νέα
Διεθνή

Apple: Βουτιά -37% για τη μετοχή από τα ιστορικά υψηλά - Μπαράζ υποβαθμίσεων μετά τη μείωση του guidance

tags :
Apple: Βουτιά -37% για τη μετοχή από τα ιστορικά υψηλά - Μπαράζ υποβαθμίσεων μετά τη μείωση του guidance
Σε υποβάθμιση της μετοχής της Apple προχωρούν οι αναλυτές, στον απόηχο της χθεσινής υποβάθμισης του guidance
(upd) Σε υποβάθμιση της μετοχής της Apple προχωρούν σήμερα (3/1/2019) ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές, στον απόηχο της χθεσινής αναθεώρησης από τον τεχνολογικό κολοσσό της πρόβλεψής του για τα έσοδα πρώτου τριμήνου 2019.
H Apple προχώρησε χθες σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου, αναμένοντας πλέον 84 δισ. δολ., έναντι της προηγούμενης εκτίμησής της για έσοδα 89 - 93 δισ. δολάρια.
Ο αμερικανικός κολοσσός επικαλέστηκε τις αδύναμες επιδόσεις στις αναδυόμενες οικονομίες και ειδικότερα στην Κίνα.
Προκειμένου να μην υπάρξουν ισχυρές πιέσεις στη μετοχή, η διαπραγμάτευσή της μετασυνεδριακά ανεστάλη στη Wall Street, έχοντας κλείσει στα 157,9 δολ. (+0,1%) -με τη χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 748,5 δισ. δολ.
Ωστόσο, σήμερα, η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού καταγράφει βουτιά άνω του 9%, στα 143,1 δολ., το χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούλιο του 2017.


Επιπλέον, η μετοχή της Apple σημειώνει βουτιά 37% από το ιστορικό υψηλό των 232,07 δολ., επίπεδο που είχε «αγγίξει» στις 3 Οκτωβρίου 2017.

Η Goldman Sachs προέβη σήμερα στην υποβάθμιση της τιμής - στόχου για την Apple στα 140 δολ., από 182 δολ. προηγουμένως.
Ο αναλυτής της J.P. Morgan Samik Chatterjee περιέκοψε την τιμή - στόχο στα 228 δολ., από 266 δολ. προηγουμένως.
Η Piper Jaffray «έκοψε» την πρόβλεψή της στα 187 δολ., από 222 δολ. προηγουμένως, ενώ η Wedbush στα 200 δολ., από 275 δολ.
Από την πλευρά της, η Monness Crespi Hardt έκοψε την πρόβλεψή της στα 200 δολ. από 300 δολ. προηγουμένως.

Μόνο ένας επενδυτής ήταν short στην Apple και... δικαιώνεται - Σοκ σε 24 αναλυτές long

Ούτε ένας... ούτε δύο... αλλά 24 αναλυτές της Wall Street περίμεναν από την Apple να προσφέρει στους επενδυτές της αποδόσεις μεγαλύτερες από αυτές τις αγοράς.
Όμως ο όμιλος τους απογοήτευσε, καθώς προχώρησε χθες σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου, αναμένοντας πλέον 84 δισ. δολ., έναντι της προηγούμενης εκτίμησής της για έσοδα 89 - 93 δισ. δολάρια.
Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο ένας διαχειριστής κεφαλαίων, ο William Fleckenstein, σε μια άσημη εταιρεία στο Σιάτλ, της Fleckenstein Capital, είχε δηλώσει ότι είχε short θέση στην Apple.
Μάλιστα, είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι "θα μπορούσε να δεί ο οποιοσδήποτε την επιδείνωση της ανάπτυξης των μονάδων τα τελευταία δύο χρόνια και την απώλεια μεριδίου αγοράς.
Ήταν μόνο η μανία που κράτησε τα μεγέθη της Apple, αλλά ακόμη και αυτή τελικά έσπασε".
Ο Fleckenstein είχε προειδοποιήσει ότι η Apple μπορεί να είναι μια "παγίδα αξίας" εάν δεν λάβει μέτρα για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς, όπως η μείωση των τιμών ή η καινοτομία νέων προϊόντων, ειδικά εάν η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.
"Αν έχει χάσει το μερίδιο αγοράς σε μια καλή περίοδο, πως θα μπορούσε να τα καταφέρει σε μια κακή περίοδο;", είχε αναφέρει.

Οι 24 αναλυτές που έκαναν... λάθος:

Η Swiss National Bank δίνει το σήμα της διόρθωσης; - Πούλησε 1 εκατ μτχ Apple 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο 2018, το σήμα για τη διόρθωση στη μετοχή της Apple είχε δώσει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), πουλώντας 1 εκατ μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού.
Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είναι η Κεντρική Τράπεζα με τις περισσότερες αγορές μετοχών διεθνώς.
Η SNB είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει τυχόν μεταβολές στα χαρτοφυλάκια της στην SEC όπως τα hedge funds.
Μετά από κάποιες συγκρατημένες διακυμάνσεις στις αρχές του τρέχοντος έτους, η κατανομή μετοχών της SNB παρέμεινε αμετάβλητη το τρίτο τρίμηνο στο 21% (και δεν περιλαμβάνει μετοχές τραπεζών για να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων). Όπως αναφέρει η JPMorgan, η συμπεριφορά της SNB κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 είναι διαφοροποιημένη.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας εμφανίζει αποτίμηση σε μετοχές στην Wall Street σε 90 δισεκατομμύρια, το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στην άνοδο των τιμών και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JPMorgan, η κεντρική τράπεζα πώλησε περίπου 7 δισ. δολάρια.
Το τρίτο τρίμηνο 2018 πούλησε μετοχές ενώ στο πρώτο εξάμηνο 2018 αγόρασε μετοχές αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αγόρασε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων το 3ο τρίμηνο 2018.
Το τρίτο τρίμηνο 2018, αφού η SNB εκτύπωσε χρήματα από τον …αέρα, πώλησε στη συνέχεια 1,1 εκατομμύρια μετοχές Apple, 893 χιλ. μετοχές της MSFT, 44 χιλ μετοχές της Amazon, 83 χιλ μετοχές της Google, 296 χιλ μετοχές της Facebook και 526 χιλ μετοχές της XOM.
Επίσης, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, το χαρτοφυλάκιο της SNB παράγει κέρδη από μερίσματα άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Ενώ κανείς δεν μπορεί να μιλάει για παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών στις χρηματιστηριακές αγορές (να τονιστεί ότι πριν από αρκετά χρόνια θεωρούνταν «ψεύτικες ειδήσεις» οι αγορές μετοχών από τις κεντρικές τράπεζες ως ένδειξη ότι χειραγωγούν χρηματιστηριακές αγορές).
Να επισημανθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αγοράζει μετοχές αλλά μόνο της Ιαπωνίας, προκαλεί στρέβλωση σε τοπικό επίπεδο.
Η SNB, αγοράζει αμερικανικές μετοχές (δηλαδή αγοράζει δολάρια σε μια προσπάθεια να κρατήσει το ελβετικό φράγκο χαμηλά) προκαλώντας στρεβλώσεις στις τιμές στις ΗΠΑ, ενώ συγκεντρώνει δισεκατομμύρια σε ετήσια μερίσματα από αμερικανικές εταιρείες.
Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν και εάν ξεκινήσει μια διόρθωση στις αγορές..τι θα κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας;
 




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης