Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Λ. Παπαϊωάννου (Οικνομολόγος): Οι Θερμοπύλες του ΧΑ και η μάχη των 600 μονάδων

Λ. Παπαϊωάννου (Οικνομολόγος): Οι Θερμοπύλες του ΧΑ και η μάχη των 600 μονάδων
Οι Τραπεζικές μετοχές παλεύουν να περιορίσουν την εξαΰλωση των αποτιμήσεων τους
Το ελληνικό χρηματιστήριο εισήλθε στο 2019, σε ένα περιβάλλον μεγάλης (οικονομικής & γεωπολιτικής) αναταραχής και παρά την σημερινή ισχνή τεχνική αντίδραση, δημιουργεί έντονο προβληματισμό.
Το σημερινό άρθρο του Bloomberg αναφέρει για την Ελλάδα ως βασικούς κινδύνους, τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό (λόγω παροχών), τις Τράπεζες (λόγω νέας ανακεφαλαιοποίησης) & τις εκλογές (λόγω μεγάλης πολωτικής προεκλογικής διάρκειας & πιθανής πολιτικής αστάθειας).
Εκ του αποτελέσματος μάλλον οι συμμετέχοντες ενστερνίζονται τις ανησυχίες αυτές.
Αν προσθέσουμε την έντονη σκανδαλολογία, την επικείμενη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά θέματα τότε  οι ανησυχίες μεγεθύνονται.  
Οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό, αν όχι ανύπαρκτο.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο περιμένουμε να δούμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου για την Ανάπτυξη και το διαμορφούμενο ΑΕΠ, αν και  με στοιχεία Νοεμβρίου  το Συνολικό Χρέος αισίως έφτασε τα 356 δις ευρώ και με μία εκτιμώμενη ανάπτυξη πέριξ του 2%, αισίως αποτελεί το 193,89% του εκτιμώμενου ΑΕΠ του 2018.  
Οι  ληξιπρόθεσμες όφειλες των Ιδιωτών προς στο Δημόσιο ανήλθαν το Νοέμβριο πάνω από 104 δις ευρώ, αυξημένα κατά 857 εκατομμύρια σε ένα μήνα, κατασχέσεις έγιναν σε 1.162.000 φορολογούμενους ενώ τα κόκκινα ΑΦΜ ξεπέρασαν τα 4,2 εκατομμύρια. Αναμένουμε και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου  (εκτιμούμε νέα ιστορικά υψηλά), για να δούμε πόσο η υπερ φορολόγηση κατέστρεψε τον δημιουργικό ιστό της Ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον τα σημερινά στοιχεία για νέα μείωση καταθέσεων τον Νοέμβριο κατά -79 εκατομμύρια ευρώ, μόνο καθησυχαστικά δεν είναι για τις τράπεζες, που βλέπουν τις συνολικές καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει στα 131 δις (11/2018).
Οι Τραπεζικές μετοχές παλεύουν να περιορίσουν την εξαΰλωση των αποτιμήσεων τους, στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι νέες ανακεφαλαιοποιήσεις είναι αναπόφευκτες, αν δεν υπάρξει άμεση και ραγδαία βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Ο δείκτης τραπεζών, παρά τον πρόσφατο καλλωπισμό του, αδυνατεί να περάσει πάνω από τις 435-440 μονάδες, που αποτελούν και την κοντινή αντίσταση του.
Οι 415, 405 & 400 μονάδες δίνουν τα επόμενα πεδία στηρίξεων του.
Τυχόν ημερήσια διάσπαση των 400 μονάδων και του σχηματισμού, οδηγεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Οι μακροχρόνιες πωλητικές θέσεις ξένων fund, ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα, δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή.
Το γεγονός  ότι και ο πανευρωπαϊκός ο δείκτης των τραπεζών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα απειλώντας σημαντικές στηρίξεις του, δείχνει ότι το πρόβλημα των τραπεζών δεν έχει ξεπεραστεί και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί σύντομα να πάρει νέα μέτρα, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις Ελληνικές τράπεζες.
Οι πιέσεις των πωλητών το τελευταίο διάστημα είχαν μεταφερθεί και σε άλλους τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με βαρύτητα στους δείκτες αναφοράς, επιβαρύνοντας το κλίμα.  
Σήμερα όμως αμβλύνθηκαν κυρίως στον ΟΤΕ (μεγάλη συμμετοχή στο ΓΔ) τον ΤΙΤΚ (επικείμενη Δημόσια προσφορά)  ΟΠΑΠ (εξαγορά Stoiximan) και την ΒΙΟΧΚ, βοηθώντας την εικόνα της αγοράς.
Έτσι ο Γενικός Δείκτης, μετά την απώλεια των 615 μονάδων που αποτελεί πλέον την κοντινή αντίσταση, παλεύει απεγνωσμένα να κρατηθεί πέριξ των 600 μονάδων.  
Επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 597, 593 & 580 μονάδες.
Αντίστοιχα μετά την έγκυρη καθοδική ημερήσια διάσπαση τους, οι 1610 μονάδες του Δείκτη FTSE25, μετατράπηκαν σε κοντινή αντίσταση.
Οι 1582, 1570 & 1565 μονάδες αποτελούν τις επόμενες στηρίξεις του FTS25.οδήγησε ταχύτατα στη ζώνη στήριξης των 1580 μον., με τελευταία γραμμή αμύνης τις 1548 μονάδες.
Συμπερασματικά, η Ελληνική αγορά & οικονομία συνεχίζουν να ταλανίζονται από τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα τους.
Ως αποτέλεσμα το 10-ετές Ελληνικό ομόλογο προσέγγισε ξανά του 4,40% καθιστώντας απαγορευτική μια 10-ετή έκδοση.
Πέρα των  ενδογενών προβλημάτων της Ελληνικής αγοράς, το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί εμφατικά και τα προβλήματα των Διεθνών αγορών, αυξάνοντας κατακόρυφα την μεταβλητότητα των τιμών (volatility) και τον δείκτη φόβου.
Η ρευστότητα πλέον είναι πολύτιμη και ακριβή & τα γεωπολιτικά προβλήματα ανακυκλώνονται.
Το τεράστιο παγκόσμιο χρέος (Ιδιωτικό και κρατικό) αρχίζει να δημιουργεί προβληματισμό ως προς την δυνατότητα αποπληρωμής του.
Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του οικονομικού κύκλου και το 2019 θα είναι έτος ανακατατάξεων.  
Η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη δεδομένων και των χρονιζόντων προβλημάτων της. Αναμενόμενη ανοδική αντίδραση, θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία μείωσης θέσεων (σε συνεννόηση με τους συμβούλους επενδύσεων σας).
Συνιστούμε αυξημένη επιφυλακή και επιλέγουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.  
Επιλέγουμε τα επιθυμητά τεχνικά σημεία εισόδου, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την χρήση στρατηγικών stop loss & profit taken για κερδισμένες θέσεις.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε «ότι δεν πιάνουμε ποτέ το μαχαίρι που πέφτει», γιατί κυνηγώντας να αγοράσουμε σε χαμηλές αποτιμήσεις μπορεί να παγιδευτούμε.
Παρόλα αυτά, πρέπει να θυμόμαστε ότι, ο πανικός δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες, αρκεί να μπορείς να τις αναγνωρίσεις και κυρίως να βρεις το κατάλληλο χρονικό σημείο εισόδου για να τις εκμεταλλευτείς..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης