Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο 2018 παρέμεινε ο χρυσός - Άνοδος 0,8% στα 1.294,80 δολ.

tags :
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο 2018 παρέμεινε ο χρυσός - Άνοδος 0,8% στα 1.294,80 δολ.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με κέρδη 10,70 δολ. ή 0,8%, στα 1.294,80 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιουνίου 2018
Με νέα κέρδη έκλεισε σήμερα (3/1/2019) ο χρυσός, διευρύνοντας μάλιστα το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Ιουνίου 2018 που «άγγιξε» χθες, καθώς η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Apple για τα έσοδα α’ τριμήνου 2019 ενέτεινε τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα στις αγορές διεθνώς και στρέφοντας τους επενδυτές στα πιο ασφαλή καταφύγια.
H Apple προχώρησε χθες σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου, αναμένοντας πλέον 84 δισ. δολ., έναντι της προηγούμενης εκτίμησής της για έσοδα 89 - 93 δισ. δολάρια.
Ο αμερικανικός κολοσσός επικαλέστηκε τις αδύναμες επιδόσεις στις αναδυόμενες οικονομίες και ειδικότερα στην Κίνα.
Χθεσινά στοιχεία για την Κίνα είχαν δείξει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε 19 μήνες, εντείνοντας τις ανησυχίες για μια οικονομική επιβράδυνση κατά το τρέχον έτος.
Εν τω μεταξύ, σημερινά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ενέτειναν τους φόβους για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης ISM για τη μεταποίηση διολίσθησε στις 54,1 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2018 -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016- από 59,3 τον Νοέμβριο.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 10,70 δολ. ή 0,8%, στα 1.294,80 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιουνίου 2018.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,6% στις 96,3 μονάδες.
Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,140 δολ., ενώ το δολάριο σημειώνει πτώση 0,9% έναντι του γιεν, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 107,9 γιεν.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Επιπλέον, η άνοδος του χρυσού αντικατοπτρίζει και τις προσδοκίες για μια επιβράδυνση ή ακόμη και προσωρινή «παύση» στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) κατά το 2019.
Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, τόνισε σήμερα ότι μετά το πρόσφατο sell off στις χρηματιστηριακές αγορές, τάσσεται υπέρ μιας παύσης στις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μέχρις ότου υποχωρήσουν οι αβεβαιότητες.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως η Fed θα πρέπει να παραμείνει στο περιθώριο για τα πρώτα 1-2 τρίμηνα του 2019.
«Δεν πρέπει να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες μέχρι να επιλυθούν κάποιες από αυτές τις αβεβαιότητες», δήλωσε ο Kaplan.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης