Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από τα 542 εκατ ζημίες που εξαφάνισαν το τίμημα της Ιονικής έως την Σιβηρία και την σημερινή εικόνα των τραπεζών....του Γ. Στουρνάρα

Από τα 542 εκατ ζημίες που εξαφάνισαν το τίμημα της Ιονικής έως την Σιβηρία και την σημερινή εικόνα των τραπεζών....του Γ. Στουρνάρα
Τα γεγονότα δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πέτυχε ο Γιάννης Στουρνάρας μάλλον τα έκανε μαντάρα ή μαύρο χάλι κατά το λαϊκώς γραφόμενο.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο διορισμένος από τον Αντώνη Σαμαρά….κεντρικός τραπεζίτης έχει την ικανότητα να βρίσκεται στο επίκεντρο και σχεδόν τις περισσότερες φορές με λανθασμένο τρόπο.
Εσχάτως εμφανίζεται ότι βάλλεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να τον εξοντώσει να τον εκδιώξει από την Τράπεζα της Ελλάδος που με τόσο αξιοκρατικό τρόπο κατέλαβε.
Ο Στουρνάρας ήταν τόσο αξιοκρατικός που ζήτησε από τον Σαμαρά – αυτή την πολιτική μετριότητα της ΝΔ – να μην ανανεώσει την θητεία του Προβόπουλου στην ΤτΕ ώστε να τον διορίσει διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Μετά από αυτή την αξιοκρατική τοποθέτηση ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ αντί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση όπως ορίζει το καταστατικό ήρθε σε σύγκρουση, άρχισε να την κατηγορεί και να την υπονομεύει.
Εύλογα η κυβέρνηση τον στοχοποίησε και δεν είναι τυχαίο ότι κατά καιρούς έχει λεκτικά αναφερθεί με σκληρό τρόπο κατά του διοικητή.
Ο Στουρνάρας μηχανορραφεί, χρησιμοποιεί τις δημόσιες σχέσεις, είναι ο άνθρωπος που έχει κάνει πλούσιες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας γιατί το μόνο που ξέρει είναι δημόσιες σχέσεις και αποτέλεσμα μηδέν ή όπως θα αποδείξουμε… ζημίες…
Ο Στουρνάρας χρησιμοποιεί και χρησιμοποιείται από την ΝΔ στην κόντρα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας η ΝΔ ότι εκτίθεται υπερασπιζόμενη τον Στουρνάρα.
Όμως μπορεί κανείς να υποθέσει ότι αυτά αποτελούν υποκειμενικές κρίσεις, οπότε ας αποτιμήσουμε την διαδρομή Στουρνάρα επί των έργων του.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν διοικητής της Emporiki Bank πάλι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος και διαχειρίστηκε μεταξύ άλλων το τίμημα της πώλησης της Ιονικής τράπεζας που σε δραχμές ήταν 273 δισεκ.
Σε συνέντευξη του το 2003 ο Γιάννης Στουρνάρας είχε αναφέρει ότι τα κεφάλαια από το τίμημα της πώλησης της Ιονικής στην Alpha bank (η Ιονική ήταν θυγατρική της Emporiki bank) εξαφανίστηκε καθώς μεγάλο μέρος επενδύθηκε και στο χρηματιστήριο και προέκυψαν σημαντικές λογιστικές υποαξίες.
Ουσιαστικά η «επιτυχημένη» διοίκηση Στουρνάρα στην Emporiki bank πήρε τα 792 εκατ ευρώ σε παρούσες αξίες της Ιονικής τράπεζας, τα επένδυσε στο χρηματιστήριο και αυτά εξαφανίστηκαν.
Τόσο επιτυχημένη ήταν η διαχείριση των οικονομικών της Emporiki Bank που στις λογιστικές καταστάσεις η τράπεζα ανέφερε
«Ζημιές από αποτίμηση μετοχών, ομολογιών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων συνολικού ποσού 542,40 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν απ’ ευθείας σε μείωση του λογαριασμού ‘‘Ειδικό  Αφορολόγητο Αποθεματικό από χρεόγραφα’’ που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό των ιδίων κεφαλαίων ‘‘Αποθεματικά’’».

Επενδύσεις στην Σιβηρία

Όμως η διοίκηση της Emporiki bank ήταν ανήσυχο πνεύμα και ήθελε να επενδύσει και διεθνώς.
Όχι δεν αγόρασε κάποια τράπεζα στο εξωτερικό αλλά ένα δάσος, συνολικής έκτασης όσο και ο Νομός Αττικής, είχε ενοικιαστεί από θυγατρική της Εμπορικής για πολλές... δεκαετίες, ενώ η ελληνική τράπεζα έχει δημιουργήσει και εργοστάσιο για την εκμετάλλευση της ξυλείας στην Αραλοκασπιανή Στέπα της Σιβηρίας.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι υποαξίες από τις επενδύσεις στις μετοχές και η Σιβηρία μηδένισαν το τίμημα που πήρε η Emporiki bank από την πώληση της Ιονικής τράπεζας στην Alpha bank.
Ο Στουρνάρας ως ικανός manager εξαφάνισε το τίμημα της πώλησης και ουσιαστικά 1,5 χρόνο μετά την πώληση η Ιονική είχε μετατραπεί σε μια τεράστια ζημία για την Emporiki bank.

Το παράδειγμα αυτό αναφέρεται για να καταδείξει πως λειτούργησε ο Γιάννης Στουρνάρας όταν διοικούσε, εύκολα δαπανούσε τα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει σχέδιο ανάκτησης τους.
Για την ιστορία τα κεφάλαια της Ιονικής η Emporiki δεν κατάφερε ποτέ να ανακτήσει.

Το σήμερα χειρότερο από το χθες

Ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ έχει θεσμική ευθύνη για την συστημική σταθερότητα των τραπεζών και ταυτόχρονα να λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας.
Με την κυβέρνηση βρίσκεται σε χαοτική διάσταση και κόντρα αλληλοκατηγορούνται και αλληλοβρίζονται.
Κεντρικός Τραπεζίτης που δεν είχε θεσμικές σχέσεις με την κυβέρνηση ουδέποτε υπήρξε στην Ελλάδα, οπότε υπάρχει ξεκάθαρη έλλειψη συνεργασίας και εμπιστοσύνης.
Άρα η ΤτΕ δεν επιτελεί τον θεσμικό της ρόλο να συνεργάζεται με την κυβέρνηση ώστε να διασφαλίζει την ομαλή πορεία της οικονομίας.
Στις τράπεζες η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.
Οι ελληνικές τράπεζες εν έτει 2019 και ενώ διανύουμε 4 χρόνια μετά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου του 2015 έχουν χρηματιστηριακά καταρρεύσει.
Η ΤτΕ ως θεσμική αρχή λειτουργεί προληπτικά, προλαβαίνει καταστάσεις, προτείνει λύσεις και όλα αυτά μεταφράζονται σε εμπιστοσύνη των αγορών στις μετοχές των τραπεζών.
Η ΤτΕ παρουσίασε μια πρόταση για τα προβληματικά δάνεια ανεφάρμοστη, τραγέλαφο, χαοτική και σίγουρα εξωφρενικά μη υλοποιήσιμη.
Η ΤτΕ ουσιαστικά πρότεινε να αφαιρεθούν έως 7,1 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση του δημοσίου να δημιουργηθεί ένα έλλειμμα κεφαλαιακό 5-6 δισεκ. στις τράπεζες και αυτό παρουσιάστηκε ως λύση.
Ο SSM την απέρριψε.
Η ΤτΕ λοιπόν παρουσίασε μια λύση εκτός πραγματικότητας για τα κόκκινα δάνεια.
Εν τω μεταξύ οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταρρεύσει στα 4 δισεκ. η αξία τους, τράπεζες που έχουν 237,8 δισεκ. ενεργητικό.
Αφού όλα τα έκανε τέλεια η ΤτΕ, αφού ασκεί τέλεια εποπτεία, αφού όλα τα έκανε τόσο εύστοχα και ωραία γιατί οι τράπεζες έχουν καταρρεύσει χρηματιστηριακά;
Γιατί οι τράπεζες έχουν χρηματιστηριακή αξία έως 70% χαμηλότερα σε σχέση με τις τιμές του 2015;
Γιατί οι τράπεζες δεν προσελκύουν ξένα κεφάλαια;
Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της ο Γιάννης Στουρνάρας απέτυχαν να διαμορφώσουν ένα σταθερό περιβάλλον ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές τράπεζες.
Η ΤτΕ και ο Γιάννης Στουρνάρας αντί όλη αυτή την περίοδο να έχουν πάρει μέτρα, να έχουν καλέσει τις τράπεζες, να έχουν σχεδιάσει λύσεις, να έχουν εφαρμόσει μέτρα… κάνει δημόσιες σχέσεις και 25 ώρες το 24ώρο συνομιλεί ο Γιάννης με δημοσιογράφους και εκδότες για να φτιάξει το προφίλ του.
Η ΝΔ εάν ποντάρει στον Στουρνάρα θα έχει υποπέσει σε ένα σοβαρό πολιτικό λάθος το οποίο σύντομα και θα εξαργυρώσει επώδυνα.
Η ΝΔ να κοιτάξει να απομακρυνθεί από τις πρακτικές Στουρνάρα και να αξιολογήσει τα έργα και ημέραι του διοικητή της ΤτΕ εάν δηλαδή έχει πετύχει ή όχι στην θεσμική του θέση.
Τα γεγονότα δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πέτυχε ο Γιάννης Στουρνάρας μάλλον τα έκανε μαντάρα ή μαύρο χάλι κατά το λαϊκώς γραφόμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης