Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra Investment: Πως οι ΗΠΑ έλεγξαν την τιμή του πετρελαίου μέσω του... Ιράν

Alhambra Investment: Πως οι ΗΠΑ έλεγξαν την τιμή του πετρελαίου μέσω του... Ιράν
Το Ιράν επανεμφανίστηκε στις αγορές, ενώ οι ΗΠΑ τις είχαν ελέγξει
Η πολιτική του πετρελαίου είναι περίπλοκη, τουλάχιστον.
Υπάρχει ένας αριθμός σημαντικών παραγόντων, από τον ΟΠΕΚ έως τον βρετανικό σχιστόλιθο, που επηρεάζουν τους συσχετισμούς, τονίζει η Alhambra Investment Partners στην τελευταία ανάλυσή της.
Σε σχέση με το τελευταίο, η αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει σοβαρούς περιορισμούς στο ιρανικό καθεστώς.
Η απομάκρυνση ενός σημαντικού μέρους των εσόδων της χώρας, και η πηγή για τα δολάρια, ήταν ένας δηλωμένος στόχος των ΗΠΑ.
Τον Μάιο, η κυβέρνηση Trump αποσύρθηκε επισήμως από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, γνωστό διαφορετικά ως "συμφωνία Ιράν" του Προέδρου Obama.
Αναμενόταν ευρέως ότι η εξαγωγή θα οδηγούσε σε σκληρές κυρώσεις εναντίον οποιασδήποτε χώρας συνεχίζει να εμπορεύεται το ιρανικό αργό πετρέλαιο.
Στις αρχές Νοεμβρίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανέλαβε επισήμως τις κυρώσεις αυτές.
Σε έναν εκπληκτικό συμβιβασμό, εξέδωσε ορισμένες απαλλαγές σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ελλάδα, η Ιαπωνία και ακόμη και η Κίνα (μεταξύ πολλών άλλων).
Αυτό σήμαινε ότι ένα καλό κομμάτι της προσφοράς του Ιράν θα παραμείνει διαθέσιμο στις παγκόσμιες αγορές ως υποκατάστατη πηγή.
Έτσι ανέτρεψε την αρχική εκτίμηση της αγοράς ότι το πετρέλαιο θα έφτανε αργά ή γρήγορα τα 100 δολάρια, εξαιτίας του ότι θα υπήρχε σε διαφορετική περίπτωση μια κρίση ανεφοδιασμού.
Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ ήλεγξαν την τιμή του πετρελαίου.
Η πρόσθετη μελλοντική προσφορά, ανοίγοντας κάποιες αγορές για το Ιράν, θα έπρεπε να είχε ληφθεί υπόψη στην τρέχουσα τιμή του πετρελαίου, με περαιτέρω πίεση προς τα κάτω.
Η πτώση του αργού και το χάος στις αγορές πετρελαίου ήταν σε μια ευθεία γραμμή (σχεδόν).
 

Με άλλα λόγια, το Ιράν επανεμφανίστηκε στις αγορές, ενώ οι ΗΠΑ τις είχαν ελέγξει.
Και όλα αυτά όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να εξομαλύνουν τις πολιτικές τους προκειμένου να μην υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης