Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι διεθνείς επενδυτές «σκόπιμα» κρατούν ψηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Η τιμωρία της μεταμνημονιακής Ελλάδος

Οι διεθνείς επενδυτές «σκόπιμα» κρατούν ψηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Η τιμωρία της μεταμνημονιακής Ελλάδος
Η τιμωρία της μεταμνημονιακής Ελλάδος είναι ότι οι ξένοι επενδυτές θα εκμεταλλευτούν την αδυναμία της Ελλάδος
Οι διεθνείς επενδυτές «σκόπιμα» κρατούν ψηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς τεστάρουν την κυβέρνηση, την οικονομία και τα οικονομικά μεγέθη και επειδή γνωρίζουν ότι η Ελλάδα «έχει ανάγκη για έξοδο στις αγορές» θα κερδίζουν…υψηλή απόδοση.
Πρακτικά οι αγορές θα κρατήσουν χαμηλά τις τιμές και υψηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ώστε να κερδίσουν εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδος.
Ποιο απλά, οι δανειστές της Ελλάδος, funds κυρίως από ΗΠΑ και Ευρώπη για να δανείσουν την Ελλάδα θα απαιτήσουν υψηλά επιτόκια, η Ελλάδα είναι σε αδυναμία, οπότε θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση και σκόπιμα θα κρατήσουν χαμηλά τις τιμές και υψηλά τις αποδόσεις.

Έτσι εξηγείται γιατί ενώ και η Ιταλία ανακάμπτει η Ελλάδα είναι παγιδευμένη στην ζώνη των 4,40%.
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές αποτελεί παγίδα.
Γιατί;
Η Ελλάδα εμφανίζει σημάδια κόπωσης, δεν πείθει, οι αποδόσεις έχουν βαλτώσει ενώ η Ιταλία συνεχώς βελτιώνεται.
Το bankingnews έχει αναλύσει γιατί τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και τα Ιταλικά ανακάμπτουν.
Όμως γιατί η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές είναι παγίδα;
Η Ελλάδα διαθέτει ένα κεφαλαιακό απόθεμα έως 30 δισεκ. ευρώ και θεωρητικά δεν χρειάζεται κεφάλαια.
Αυτό ισχύει αλλά στην πράξη έχει κεφάλαια που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Δηλαδή από την μια έχει κεφάλαια που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει και από την άλλη δεν μπορεί να βγει στις αγορές να δανειστεί ελεύθερα.
Εάν χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι αμέσως οι αγορές θα αποτιμήσουν ως πολύ αρνητική εξέλιξη.
Για να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό απόθεμα η Ελλάδα σημαίνει ότι δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και προφανώς αυτό θα ισχύει με συνέπειες στις αποδόσεις των ομολόγων που θα εκτοξευτούν.
Από την άλλη ούτε καθαρή έξοδος στις αγορές μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα.
Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει με δημοπρασία 10ετών ομολόγων.
Τέτοιο σενάριο είναι αδύνατο σήμερα αλλά και στο μέλλον στην Ελλάδα.
Σήμερα εάν δανειζόταν η Ελλάδα στα 10 χρόνια θα εμφάνιζε επιτόκια 4,70% επιτόκια καταστροφής που θα κλόνιζαν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των επενδυτών με την Ελλάδα.
Όμως ούτε 3ετές ομόλογο μπορεί να εκδώσει – αν και επιτοκιακά συμφέρει λόγω χαμηλών επιτοκίων – κυρίως γιατί 3ετές ομόλογο θα περνούσε διπλά λανθασμένο μήνυμα
1)Ότι δεν μπορεί να εκδώσει πιο μακροπρόθεσμο χρέος, εξέλιξη αρνητική για το προφίλ της Ελλάδος
2)Μεσοβραχυχρόνιο χρέος σημαίνει ότι το κεφαλαιακό μαξιλάρι δεν είναι επαρκές και επιχειρείται ενδυνάμωση.
Μόνο 5ετές ομόλογο έχει δυνατότητα η Ελλάδα να εκδώσει με πρόφαση ότι είχε εκδοθεί στο 4,625% και σήμερα βρίσκεται στο 3,15% που σημαίνει ότι θα εκδίδετο σήμερα στο 3,45% με 3,5% δηλαδή προφανώς πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από το 4,625%.
Όμως ακόμη και η έκδοση 5ετούς που θα ήταν επιτυχημένη δεν θα αποτελούσε…και μεγάλη επιτυχία γιατί η Ελλάδα εν έτει 2019 ακόμη δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογο αναφοράς δηλαδή 10ετές.

Οι 8 πικρές αλήθειες για τα ελληνικά ομόλογα

Όταν ξέσπασε η ιταλική κρίση η ιταλική αγορά ομολόγων δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, το 10ετές ομόλογο αναφοράς λόγω των ανησυχιών για το χρέος και την παρουσία της χώρας στο ευρώ εκτινάχθηκε έως το 3,74%...
Το 3,74% ήταν ένα πολύ κακό επιτόκιο για την Ιταλία όταν η Πορτογαλία για το ίδιο διάστημα δανείζεται στο 1,78% δηλαδή 200 μονάδες βάσης φθηνότερα.
Η Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα με το ξέσπασμα της κρίσης δέχθηκαν αναλογικά ισχυρό πλήγμα όπως στην Ιταλία, υπήρξε επιδείνωση έφθασε η απόδοση του 10ετούς έως το 4,73%...
Κάποια στιγμή το spread δηλαδή η διαφορά ενός ομολόγου από ένα άλλο – στην προκειμένη περίπτωση Ιταλίας και Ελλάδος – είχε μειωθεί στις 74 μονάδες βάσης ή 0,74% η μικρότερη διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.
Όλοι συνέδεσαν την μεγάλη επιδείνωση στην Ελλάδα….στην Ιταλία.
Η κρίση στην Ιταλία επειδή συνδέεται με το χρέος είχε επίδραση και στην Ελλάδα μια χώρα με διαχρονικό πρόβλημα στο χρέος.
Αυτή ήταν η αιτιολογία.
Όμως στην πορεία μετά τους σωστούς όπως αποδείχθηκαν χειρισμούς της ιταλικής κυβέρνησης και της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,04% συνέβησαν τα εξής.
Τα ιταλικά ομόλογα βελτιώθηκαν αισθητά σχεδόν 1% σε σχέση με τα υψηλά ετών και αντιθέτως η βελτίωση στην Ελλάδα ήταν δυσανάλογα μικρή.
Έτσι το spread από τις 74 μονάδες βάσης μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδος στα 10 χρόνια έχει εκτιναχθεί στις 153 μονάδες βάσης με το ιταλικό 10ετές στο 2,87% και το ελληνικό στο 4,40%.
Γιατί ενώ η Ιταλία βελτιώθηκε η Ελλάδα δεν ακολούθησε;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι κρίσιμη, ωστόσο δεν είναι μονοδιάστατη.
1)Το πρώτο πράγμα που μας δίδαξε η ιταλική κρίση ήταν ότι η Ιταλία και τα ιταλικά ομόλογα επιδεινώθηκαν….δεν βελτιώθηκε η Ελλάδα.
2)Για τους ξένους η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια ξεκάθαρα μη επενδύσιμη αγορά.
3)Όταν τα επιτόκια παγκοσμίως θα αυξηθούν, τα περιθώρια βελτίωσης στην Ελλάδα είναι μικρά και χωρίς ποσοτική χαλάρωση.
4)Η Ελλάδα βαρύνεται με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που κατατρώγουν την ανάπτυξη ενώ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2019 θα κινηθεί κάτω από 2%.
5)Συνολικά ο ρυθμός αύξησης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα – έως το 2022 – θα είναι χαμηλός –
6)Η Ιταλία παραμένει σε βαθμολογική κλίμακα investment grade δηλαδή έχει πιστοληπτική διαβάθμιση πάνω από ΒΒΒ-.
Η Ελλάδα ακόμη παραμένει στην ζώνη των junk bond και θα παραμείνει όλο το 2019.
7)Κανείς διεθνής επενδυτής δεν έχει πιστέψει ότι η Ελλάδα έχει βγει πραγματικά από το μνημόνιο και κανείς διεθνείς επενδυτής δεν πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Συνεχίζει η Ελλάδα να αποτελεί τον επενδυτικό παρία διεθνώς.
8)Η Ελλάδα δύσκολα θα καταφέρει να δανειστεί με επιτόκια κάτω από 4% στις μακροπρόθεσμες περιόδους ειδικά στην 10ετία και για τον λόγο αυτό επιλέγει 5ετία, είναι έκδοση εντυπώσεων και ανάγκης κάποια στιγμή στο α΄ δίμηνο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης