Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πάγος από Βερολίνο για γερμανικές αποζημιώσεις - Η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα με Merkel στην Αθήνα

Πάγος από Βερολίνο για γερμανικές αποζημιώσεις - Η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα με Merkel στην Αθήνα
Ανώμαλη προσγείωση για την ελληνική κυβέρνηση - Στο επίκεντρο η Συμφωνία των Πρεσπών
Κάθε ενδεχόμενο ανοίγματος της συζήτησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις απέκλεισε -για ακόμα μία φορά- το Βερολίνο, ενόψει των επαφών που έχει στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιανουαρίου του 2018, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
«Τα θέματα γερμανικών αποζημιώσεων έχουν νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί» δήλωσε σήμερα (4/1/2018) η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, «προσγειώνοντας» την ελληνική κυβέρνηση.
Αντιθέτως, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών με την γερμανική κυβέρνηση να εκφράζει τη στήριξη της.
«Δεν μπορώ να προκαταλάβω αν η Καγκελάριος θα συζητήσει αυτό το θέμα στην Αθήνα, αλλά μπορώ να πω επί της αρχής ότι η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει εμφατικά την συμφωνία για την διευθέτηση της διαμάχης του ονόματος και συνεχίζει να ελπίζει ότι αυτή η διαμάχη δεκαετιών μπορεί επιτέλους να λυθεί.
Τώρα πρέπει να περιμένουμε την συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και την επικύρωση στην Αθήνα» δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας.
Εξάλλου, η Merkel έχει πραγματοποιήσει επαφές και στην πΓΔΜ τον Οκτώβριου του 2018.

Οι δηλώσεις Zaev

Δεδομένου ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει κλείσει οριστικά, οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Zoran Zaev, στην Εφημερίδα των Συντακτών αποτελούν ακόμα ένα «χαρτί» για το αφήγημα της κυβέρνησης όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ήταν εμφανής η πρόθεση του να εξαλείψει κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Zaev διαχωρίζει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας του από εκείνη της ιστορικής Μακεδονίας.
Η ευκαιρία δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη από το Μέγαρο Μαξίμου, που πλεον υποστηρίζει ότι αυτές οι δηλώσεις καταρρίπτουν όλη την επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Ο Zaev σκορπάει στους πέντε ανέμους το σύνολο της επιχειρηματολογίας του κ. Μητσοτάκη εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών» επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.
«Αναρωτιόμαστε λοιπόν μετά από όλα αυτά τι νέο διαστρεβλωτικό επιχείρημα θα σκαρφιστούν οι υποστηρικτές της μισαλλοδοξίας και της αδράνειας για να υποστηρίξουν τη γραμμή Γεωργιάδη- Σαμαρά.
Τώρα που ο ίδιος ο Zoran Zaev καταρρίπτει πλήρως τις ψευδοερμηνείες της ακροδεξιάς ομάδας της Νέας Δημοκρατίας περί εθνότητας, γλώσσας και παράδοσής τι θα κάνει ο κος Μητσοτάκης;
Πίσω από ποιο νέο αστείο επιχείρημα θα κρυφτεί για να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς καθοδηγητές του;» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι επαφές Merkel στην Αθήνα

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου περιλαμβάνεται η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου και δείπνο.
Επίσης, η Merkel θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εξάλλου, η Merkel θα επισκεφθεί την Γερμανική Σχολή της Αθήνας και θα έχει συνάντηση με Έλληνες καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους και εκπροσώπους γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης