Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έτος - σταθμός για τον ΟΠΕΚ το 2019 – Ή θα τα καταφέρει ή θα διαλυθεί

Έτος - σταθμός για τον ΟΠΕΚ το 2019 – Ή θα τα καταφέρει ή θα διαλυθεί
Η μείωση της παραγωγής από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και από άλλες χώρες μπορεί να μη «σώσει» τις τιμές
Την εκτίμηση ότι το 2019 είναι ένα έτος το οποίο μπορεί να αλλάξει άρδην την εικόνα του ΟΠΕΚ και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε διάλυσή του, εκφράζει σε ανάλυσή της η εξειδικευμένη ιστοσελίδα OilPrice.com.
Όπως τονίζει όταν ο ΟΠΕΚ+ (τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και οι χώρες παραγωγής πετρελαίου που δεν είναι μέλη του καρτέλ) συμφώνησε να αρχίσει να κόβει ξανά την παραγωγή αργού πετρελαίου τον Δεκέμβριο 2018, σχεδόν κανείς στη σύμπραξη δεν σκέφτηκε ότι η επίδραση των ειδήσεων στις τιμές θα ήταν τόσο χαλαρή όσο αποδείχτηκε.
Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι αυτή τη φορά πάρα πολλοί έμποροι ανησυχούσαν για το μέλλον της ζήτησης πετρελαίου και ήταν απρόθυμοι να κερδοσκοπούν με πετρέλαιο.
Τώρα, ο ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει ένα ακόμη δύσκολο έτος, ίσως ακόμη πιο δύσκολο από το 2016, και ίσως χρειαστεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή για να το λειτουργήσει.
«Λοιπόν, πριν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις αρχές Δεκεμβρίου, η JP Morgan δήλωσε ότι εάν ο ΟΠΕΚ δεν είχε μειώσει πραγματικά την παραγωγή του πάνω από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και το έκαναν μόνο για το πρώτο εξάμηνο θα μπορούσαμε να στρέψουμε προς ... το σενάριο χαμηλών τιμών πετρελαίου, το οποίο θα είναι για το Brent τα 55 δολάρια το 2019 », ανέφερε κορυφαίος αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας.
«Αναμένουμε οι αγορές πετρελαίου να παραμείνουν ασταθείς, εν μέρει λόγω της ευέλικτης παραγωγής σχιστολιθικής παραγωγής της Βόρειας Αμερικής, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και γρήγορα λόγω των αλλαγών στα επίπεδα των επενδύσεων», δήλωσε ο CEO της ConocoPhillips Ryan Lance στο Bloomberg.
Η σχιστολιθική παραγωγή της Βόρειας Αμερικής είναι, φυσικά, η πρόκληση για τα σχέδια του ΟΠΕΚ.
Πριν από δύο χρόνια ήταν πιο εύκολο: κανείς δεν ήταν σίγουρος για το πόσο εύκολη είναι η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο, έτσι ώστε να δουλέψουν οι περικοπές του ΟΠΕΚ, με τη βοήθεια μιας πιο φωτεινής παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής.
Τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Η παραγωγή shale oil αυξάνεται παρά την πτώση των τιμών και παρόλο που αυτό μπορεί να αλλάξει εάν οι τιμές μειωθούν περαιτέρω ή παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο: την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, μετά την πτώση των τιμών για τρεις μήνες,
Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η αμερικανική παραγωγή που αυξήθηκε πέρυσι: η Ρωσία πέτυχε νέο ρεκόρ το 2018, στα 11,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, γεγονός που το κατέστησε τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Σαουδική Αραβία είχε επίσης παραγωγή-ρεκόρ άνω των 11 εκατομμυρίων ημερησίως στους μήνες που ακολούθησαν την απόφαση του OPEC + του Ιουνίου 2018 για την αναστροφή των περικοπών.
Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε τις νέες περικοπές που ήταν 600.000 βαρέλια ημερησίως από αυτά που συμφωνήθηκαν το 2016.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός.
Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι περικοπές, οι οποίες έγιναν στην αρχή του νέου έτους, θα επηρεαστούν οι τιμές. Όμως ο Scott Darling της JP Morgan μπορεί να αποδειχθεί σωστός: η είδηση ότι η Σαουδική Αραβία είχε μειώσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια καθημερινά έσπρωξε για μικρό χρονικό διάστημα ανοδικά τις τιμές τόσο του Brent όσο και του αμερικανικού αργού.
Ενώ οι έξι μήνες μπορεί να είναι αρκετοί για να μειώσουν τη συνδυασμένη παραγωγή του ΟΠΕΚ και των εταίρων του από τα συμφωνημένα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αν η παραγωγή των Η.Π.Α. συνεχίζει να αυξάνεται με τον τρέχοντα ρυθμό, πιθανότατα θα αντισταθμίσει αυτή την περικοπή.
Είναι αλήθεια ότι η ποσότητα αργού που προστίθεται ή φεύγει από τις παγκόσμιες αγορές δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μετράει: ο τύπος του αργού είναι επίσης σημαντικός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης