Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα πιο αδρανή κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας – Τα 30 δισ. κεφαλαιακού αποθέματος που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Τα πιο αδρανή κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας – Τα 30 δισ. κεφαλαιακού αποθέματος που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν
Προφανώς και αποτελεί μεγάλη πολυτέλεια για μια χώρα να έχει παρκαρισμένα 30 δισεκ. σε αδράνεια αντί να χρησιμοποιηθούν με τον ένα ή άλλο τρόπο.
Αποτελεί διεθνής πρωτοτυπία, η Ελλάδα διαθέτει 30 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακού αποθέματος (ονομάζεται και κεφαλαιακό μαξιλάρι ή capital buffer) αλλά δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει πουθενά.
Είναι τα πιο αδρανή κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας που υπάρχουν για να εξασφαλίζουν σταθερότητα, για να εγγυώνται την χαμηλή αξιοπιστία της Ελλάδος αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Τα 30 δισεκ. προήλθαν από τα 24,1 δισεκ. του τρίτου μνημονίου repos, διατραπεζικές συναλλαγές και τα υπόλοιπα περίπου 6 δισεκ. η συμμετοχή των κεφαλαίων του δημοσίου.
Περίπου 30 δισεκ. ευρώ υπάρχουν σε μια σχεδόν κατεστραμμένη οικονομία που πνίγεται από την έλλειψη ρευστότητας και η οικονομία αυτή έχει παρκαρισμένη 30 δισεκ. κεφάλαια τα οποία είναι σε αδράνεια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Πλην 3,1 δισεκ. ευρώ για να μειωθεί ο δανεισμός του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, με στόχο την μείωση του κόστους δανεισμού.

Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν τον κρατικό προϋπολογισμό

Τα 30 δισεκ. κεφαλαιακού αποθέματος, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού μιας χώρας που η ασφυξία ρευστότητας συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
Λες και ότι έχει την πολυτέλεια η Ελλάδα να διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι σε πλήρη αδράνεια.
Γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα 30 δισεκ. ευρώ;
Γιατί αυτομάτως οι διεθνείς επενδυτές θα εκλάβουν την χρήση των 30 δισεκ από το ελληνικό κράτος ως αδυναμία.
Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι αμέσως με εκθέσεις τους θα στηλιτεύσουν την χρήση τους, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα και δεν την δανείζουν.
Άρα η Ελλάδα από αδυναμία στρέφεται στο κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Σε μια τέτοια περίπτωση και λόγω της άκρως αρνητικής κριτικής που θα δεχθεί η Ελλάδα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα εκτοξευτούν και θα οριστικά θα τεθεί εκτός αγορών η Ελλάδα με προφανώς…μόνο αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία και τις τράπεζες.
Ενώ τα κεφάλαια υπάρχουν, η χρήση τους θα αποτελέσει απόδειξη αδυναμίας.
Η Ελλάδα διαθέτει 30 δισεκ. τα οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει για τον προϋπολογισμό.

Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες

Μια εναλλακτική λύση θα ήταν μέρος των κεφαλαίων των 30 δισεκ. να χρησιμοποιηθεί για τις τράπεζες να λύσουν οριστικά και άμεσα τα προβληματικά τους δάνεια.
Θα ήταν ένα ιδανικό σενάριο εάν οι τράπεζες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν 10 δισεκ. κεφάλαια από αυτό το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 30 δισεκ.
Όμως δυστυχώς οι νέοι νόμοι για τις τράπεζες ορίζουν ότι κρατικά κεφάλαια σημαίνει κρατική βοήθεια state aid που αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν μια σειρά διαδικασιών και μεταξύ αυτών και του bail in έστω και σε επίπεδο απωλειών μετόχων και όχι καταθετών.
Τα κρατικά κεφάλαια θα ήταν άριστη λύση για τις τράπεζες έστω και με την μορφή cocos δηλαδή μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές αλλά η BRRD δηλαδή η διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζών ορίζει συγκεκριμένα βήματα που περιλαμβάνουν και bail in.
Χρειάζεται πολιτική απόφαση και διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες και τον SSM ώστε να ξεπεραστούν – εάν μπορούν να ξεπεραστούν – τα εμπόδια.
Άρα πρακτικά ούτε για τις τράπεζες τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα – και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις – μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα 30 δισεκ.

Η Ελλάδα μια οικονομία σε καθεστώς ασφυξίας, ασθενική με διαιωνιζόμενο πρόβλημα στις τράπεζες «έχει την πολυτέλεια να διακρατεί 30 δισεκ. κεφάλαια σε αδράνεια, χωρίς να τα χρησιμοποιεί»
Προφανώς και αποτελεί μεγάλη πολυτέλεια για μια χώρα να έχει παρκαρισμένα 30 δισεκ. σε αδράνεια αντί να χρησιμοποιηθούν με τον ένα ή άλλο τρόπο.
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν παρά να κάθονται εν υπνώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης