Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μείωση στα 200 ευρώ των συναλλαγών με μετρητά, αύξηση έως 50% των δαπανών με κάρτες, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

tags :
Μείωση στα 200 ευρώ των συναλλαγών με μετρητά, αύξηση έως 50% των δαπανών με κάρτες, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών
«Ποδαρικό» με νέο φορολογικό ν/σ από το ΥΠΟΙΚ
«Κίνητρα» για την ενίσχυση των πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες προβλέπει φορολογικό νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και με το οποίο θα κάνει ποδαρικό το 2019.
Με το ίδιο νομοσχέδιο θα ενεργοποιείται η έκδοση του ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος, μετά την δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων που έχουν από φέτος, οι σύζυγοι και τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης.
Αυτό θα είναι και το νέο στοιχείο των φορολογικών δηλώσεων του 2019 (οικονομικό έτος 2018)όπου στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι η υποβολή να ξεκινήσει το 2019 νωρίτερα.
Πιο συγκεκριμένα καταβάλλεται προσπάθεια η ηλεκτρονική αυλαία του Taxisnet να ανοίξει στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί από τώρα οδηγίες και κατευθύνσεις στις υπηρεσίες για να τρέξουν γρηγορότερα τις διαδικασίες.
Ειδικά οι διευθύνσεις μισθοδοσίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει μέχρι τις αρχές Μαρτίου να έχουν στείλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις αποδοχές  και τις συντάξεις των φορολογούμενων. 
Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται  προσυμπληρωμένα στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Αναλυτικότερα, όμως, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

-Μείωση του ορίου συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο, όπως είναι η πιστωτική, η χρεωστική κάρτα ή η πίστωση τραπεζικού λογαριασμού.
Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και άποψη των επιτελών στο υπουργείο Οικονομικών είναι να μειωθεί τουλάχιστον στα 300 ευρώ.
- Αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.
Τα ποσοστά είναι σήμερα 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω.
Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση αυτά τα ποσοστά να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα.
-Έκδοση ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος.
Με αυτό τον τρόπο ο κάθε σύζυγος θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου.
Αυτή είναι και η βασική αλλαγή αφού ο κάθε σύζυγος θα είναι υπόχρεος μόνο για το δικό του ποσό.
Αν πρέπει να πληρώσει, θα έχει στη διάθεσή του τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο νόμος ενώ αν δικαιούται επιστροφής θα μπορεί να την εισπράξει (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ληξιπρόθεσμα χρέη) ανεξάρτητα αν το εκκαθαριστικό του ή της συζύγου είναι χρεωστικό.Με την εφαρμογή του μέτρου τα εκκαθαριστικά θα φτάσουν στα 8,8 εκατομμύρια, οι παντρεμένοι θα κάνουν ξεχωριστή δήλωση μόνο στην περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν θέλει να εμφανίσει τα εισοδήματά του στον άλλο ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός και των χρεωστικών αλλά και των πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων.
Αυτή τη στιγμή, ατομικά εκκαθαριστικά, εκδίδονται για την οφειλή του ΕΝΦΙΑ.
Στις περιπτώσεις των συζύγων ακόμα και αν υπάρχουν κοινές ιδιοκτησίες, δηλαδή σε ένα ακίνητο ο κάθε σύζυγος έχει για παράδειγμα το 50% της κυριότητας, ο κάθε ιδιοκτήτης πληρώνει αυτό που του αναλογεί αυτός είναι ο λόγος που εκδίδονται πάνω από 6,5 εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Με το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος δεν θα αλλάξει κάτι ως προς το ύψος του φόρου αφού και σήμερα ο φόρος υπολογίζεται ξεχωριστά για το κάθε σύζυγο ανάλογα με τα εισοδήματά τους, τα τεκμήρια, τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα, τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί. 
Δηλαδή, ο καθένας έχει το αφορολόγητό του ενώ η κλίμακα ενεργοποιείται για τα εισοδήματα του καθενός ξεχωριστά (σ.σ προστίθενται μόνο τα εισοδήματα των παιδιών κάτι που ούτως ή άλλως θα εξακολουθήσει να συμβαίνει).
Σε χρόνο παράλληλο με το φορολογικό νομοσχέδιο θα εκδοθεί και η νέα Υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS και στους υπόλοιπους κλάδους, οι οποίοι σήμερα εξαιρούνται.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης