Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα κράτη της Λατινικής Αμερικής καλούν τη Βενεζουέλα να διεξάγει νέες εκλογές

Τα κράτη της Λατινικής Αμερικής καλούν τη Βενεζουέλα να διεξάγει νέες εκλογές
Νέες εκλογές στη Βενεζουέλα απαιτούν 12 κράτη της Λατινικής Αμερικής
Μία ομάδα 12 κρατών της Λατινικής Αμερικής (Lima Group) συν τον Καναδά, καλεί τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας να διεξάγει νέες εθνικές εκλογές, μεταφέροντας παράλληλα την εξουσία στην -ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση- Εθνοσυνέλευση.
Οι παραπάνω χώρες χαρακτηρίζουν «παράνομες» τις περυσινές εκλογές, ενώ δεν αναγνωρίζουν τον Nicolas Maduro (η νέα θητεία του αρχίζει στις 10 Ιανουαρίου 2018) ως ηγέτη της χώρας, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.
Παράλληλα, συμφώνησαν να απαγορεύσουν την είσοδο ανώτερων αξιωματούχων της Βενεζουέλας και να επαναξιολογήσουν τις διπλωματικές σχέσεις με την ταλανιζόμενη χώρα. Οι κυβερνήσεις θα καταρτίσουν κατάλογο μεμονωμένων ατόμων και εταιρειών με τις θα απαγορευτεί η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα «παγώσουν» περιουσιακά στοιχεία εάν κριθεί απαραίτητο, υπογραμμίζεται στην δήλωση.
Συμφώνησαν, επίσης, να αναστείλουν τη στρατιωτική συνεργασία με τον Nicolas Maduro, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς όπλων.
Το Μεξικό ήταν το μόνο μέλος του γκρουπ που δεν υπέγραψε τη δήλωση, επισημαίνεται.
Υπό την προεδρία του Nicolas Maduro, η οικονομία της Βενεζουέλας έχει καταρρεύσει, καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου, η κύρια πηγή εσόδων, έχουν μειωθεί σε χαμηλά τριών δεκαετιών.
Με τον πληθωρισμό να φθάνει σε εξαψήφια επίπεδα, ο μηνιαίος ελάχιστος μισθός ισοδυναμεί με περίπου 5 δολάρια, ακόμη και μετά από έξι αυξήσεις το περασμένο έτος.
Παράλληλα, οι ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και η κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών, έχουν προκαλέσει μια μαζική φυγή πολιτών από το άλλοτε πάμπλουτο έθνος.
Σύμφωνα με τον Economist Intelligence Unit, η Βενεζουέλα θα είναι η χειρότερη οικονομία του κόσμου και το 2019.
Ειδικότερα, αναμένεται ύφεση 5,7% στην ταλανιζόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής το τρέχον έτος, σε συνέχεια της οικονομικής κατάρρευσης από το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης