Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τα κύρια προβλήματα σε τράπεζες και οικονομία στην ΝΔ - Το 2019 άλλη μια χρονιά χαμένη επενδυτικά

tags :
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τα κύρια προβλήματα σε τράπεζες και οικονομία στην ΝΔ - Το 2019 άλλη μια χρονιά χαμένη επενδυτικά
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μη επενδύσιμη για καιρό καθώς δεν διαθέτει ούτε τα τυπικά, ούτε τα ουσιαστικά προσόντα για να προελκύσει ξένες επενδύσεις.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελικώς δεν πρωτοστατεί και ακολουθεί την κλασσική πεπατημένη.
Ότι μπορεί να τις δώσει πολιτικά bonus τα επισπεύδει και ότι αποτελεί βάρος μετατίθεται προς επίλυση για τον επόμενο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδειξε και απέδειξε ότι δεν διαθέτει τα αντανακλαστικά ή τις λύσεις για τις ελληνικές τράπεζες, υποτίμησε το πρόβλημα και επαναπαύτηκε στα πολιτικά stress tests.
Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων ως προς την αντιμετώπιση των τραπεζικών προβλημάτων.
Αποδέχθηκαν την λάθος επιχειρηματολογία ότι οι τράπεζες δεν χρειάζονται κεφάλαια, δέχθηκαν να μεταθέσουν αντί να λύσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης Αριστερών…το τραπεζικό πρόβλημα παραμένει άλυτο έχοντας αρνητική επίδραση στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ωστόσο έως τον Σεπτέμβριο -  Οκτώβριο του 2019 που θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές ο Τσίπρας έχει πολιτικό χρόνο να θεσπίσει το ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια – πιθανότητα δεν θα προλάβει να το δει να εφαρμόζεται – και να φέρει νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Δύο θέματα τον μεν πρώτο πολιτικά ουδέτερο, το δεύτερο θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί πολιτικά.
Το ιταλικό μοντέλο είναι η πρόταση της κυβέρνησης, του βασικού μετόχου των τραπεζών του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια.
Θα τιτλοποιηθούν έως 20 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και το ελληνικό κράτος θα παρέχει εγγυήσεις χωρίς αυτή η διαδικασία να θεωρηθεί κρατική βοήθεια stat aid.
Θα εμφανιστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρνει συλλογική λύση στο πρόβλημα, πρόταση που μπορεί να εφαρμοστεί σε αντίθεση με την πρόταση της ΤτΕ που έχει αποκλειστεί ως ανεφάρμοστη.
Η πρόταση της ΤτΕ περιλαμβάνει μεταφορά σε εταιρία ειδικού σκοπού SPV έως 40 δισεκ. NPEs προβληματικά ανοίγματα δανείων τραπεζών και έως 7,1 δισεκ. κεφάλαια από DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Η πρόταση της ΤτΕ έχει απορριφθεί από τον SSM και την ΕΚΤ.
Ως προς το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπάρχει πρόταση να αυξηθεί έως και 30-40 χιλιάδες ευρώ το όριο για τις αντικειμενικές τιμές στα ακίνητα που θα τεθούν σε καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Τα βασικά προβλήματα στον επόμενο

Επί 4 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε απίστευτη αδράνεια απέναντι στο τραπεζικό πρόβλημα.
Ήρθε σε σύγκρουση με τους παλαιούς τραπεζίτες, με τον διοικητή της ΤτΕ επί δικαίων και αδίκων και στο τέλος η κυβέρνηση της ΝΔ θα παραλάβει ένα τραπεζικό σύστημα που χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια, που δεν έχει επιλύσει τα 84 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα, που δεν συμμετέχει στην ανάπτυξη της χώρας.
Η ΝΔ ως κυβέρνηση θα πρέπει από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει να επικεντρωθεί στην λύση του τραπεζικού προβλήματος.
Εάν και η ΝΔ ακολουθήσει την στρατηγική…το πρόβλημα θα λυθεί με την ανάπτυξη της οικονομίας θα χάσει πολύτιμο χρόνο χωρίς οι τράπεζες να έχουν καταφέρει να ανακάμψουν.
Οι τράπεζες παλεύουν με το παρελθόν τους και τους δαίμονες τους τα προβληματικά δάνεια και δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.
Χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα να απελευθερωθεί από τα προβλήματα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που έπραξε είναι να μεταθέσει τα προβλήματα για το μέλλον.
Εάν η ΝΔ δεν πάρει μέτρα άμεσα…θα κινδυνεύσει να εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο μετριότητας.

Το δύσκολο 2019

Οι επενδυτικές προκλήσεις και το δυσανάλογο υψηλό ρίσκο θα κρατήσουν μακριά τους επενδυτές από τα ελληνικά assets το 2019 και εξαίρεση θα αποτελέσει ένα μικρό διάστημα πριν τις εκλογές.
Οι επενδυτές θα προεξοφλούν νίκη της ΝΔ και θα της προσφέρουν ένα premium στην μάχη διεκδίκησης της εξουσίας.
Το μέγεθος της νίκης της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει και το ύψος της επενδυτικής αναλαμπής που θα υπάρξει.
Λελογισμένη διαφορά μικρή άνοδος, μεγάλη διαφορά μεγάλη άνοδος στα ελληνικά assets.
1)Η Ελλάδα επί μακρό χρονικό διάστημα έχει δεσμευτεί να εμφανίζει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία αποδυναμώνουν την δυναμική της πραγματικής οικονομίας.
Το βάρος αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μπορέσει να αλλάξει τους δεσμευτικούς όρους των πρωτογενών πλεονασμάτων.
2)Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να βαρύνονται με δύο ειδών προβλήματα κεφαλαιακή ανεπάρκεια , ακραία υψηλά προβληματικά ανοίγματα.
Αν και επιχειρούνται εμπροσθοβαρείς λύσεις όπως η Eurobank ωστόσο για να φθάσουν στο σημείο οι τράπεζες να χαρακτηριστούν πλήρως εξυγιασμένες θα απαιτηθούν ακόμη 2 χρόνια δηλαδή η μισή 4ετία της διακυβέρνησης της ΝΔ.
3)Οι τράπεζες λόγω της κεφαλαιακής τους ανεπάρκειας δεν μπορούν να στηρίξουν την εθνική οικονομία με χορηγήσεις οπότε η ανάπτυξη χωρίς τις τράπεζες είναι περισσότερο λογιστική παρά αγγίζει την πραγματική οικονομία.
4)Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα προκλητικά αντιεπενδυτικό πρόγραμμα με ακραία υπερ-φορολόγηση, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι εξωφρενικά χαμηλές απόρροια του φορολογικού πλαισίου.
Οι μόνοι που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα είναι τα hedge funds τα οποία ποντάρουν στις προμήθειες από την διαχείριση των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων.
Όταν μια χώρα πουλάει προβληματικά δάνεια και είναι το μόνο επενδύσιμο assets της Ελλάδος αυτό ονομάζεται οικονομική απαξίωση.
Δεν ευθύνεται η ΝΔ αλλά τέτοιο περιβάλλον θα παραλάβει.
5)Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί άμεσα σε investment grade δηλαδή δεν θα αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε πιστοληπτική βαθμίδα ΒΒΒ- και υψηλότερα οπότε τα σχέδια για έξοδο στις αγορές θα τελούν υπό την αίρεση του διεθνούς περιβάλλοντος.
6)Με όρους πολιτικούς και οικονομικούς, οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν ως ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη με αυξανόμενα ποσοστά τους εθνικιστές στοιχείο που θα επιδράσει στην γενικότερη πολιτική της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα όταν η ΝΔ θα επιχειρεί ως κυβέρνηση να ωθήσει τον ανοδικό οικονομικό κύκλο στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να ξεκινάει ο καθοδικός οικονομικός και χρηματιστηριακός κύκλος.
Δηλαδή όταν η Ελλάδα θα επιχειρεί να ενισχυθεί, οι διεθνείς αγορές θα υποχωρούν, ουσιαστικά μηδενίζοντας την ελληνική προσπάθεια.
7)Η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρητικά έχει το πλεονέκτημα ότι παραλαμβάνει την εξουσία εκτός μνημονίων αλλά θα συνεχίσει να είναι υπόλογη στους δανειστές.
Οι επενδυτές θα απαιτήσουν ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ΝΔ, οπότε για κάποιο διάστημα η ΝΔ θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις κοινωνικές εντάσεις.
8)Κατά ένα περίεργο τρόπο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις εξαφανίστηκαν…
Είναι πολύ πιθανό όταν θα έρθει η ΝΔ στην εξουσία οι διαδηλώσεις και οι απεργίες να επανεμφανιστούν.
Είναι ξεκάθαρο ότι είναι καθοδηγούμενες οι κοινωνικές αντιδράσεις και σε αυτό τον ρόλο η Αριστερά ξέρει καλά να μεταμορφώνεται.
Η ΝΔ θα κληθεί να διαχειριστεί και την κατευθυνόμενη κοινωνική αντίδραση και τα σχόλια ορισμένων ευρωπαίων ότι επί Τσίπρα υπήρχε ηρεμία στην Ελλάδα…

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μη επενδύσιμη για καιρό καθώς δεν διαθέτει ούτε τα τυπικά, ούτε τα ουσιαστικά προσόντα για να προελκύσει ξένες επενδύσεις.
Για το χρηματιστήριο μετά από τον αρχικό ενθουσιασμό της επερχόμενης νίκης της ΝΔ που θα εκδηλωθεί παραμονές εκλογών.... η άνοδος θα τελειώσει και ο προβληματισμός θα επανεμφανιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης