Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπέγραψε το διάταγμα για το «αυτοκέφαλο» της ουκρανικής εκκλησίας - Δυσφορία στη Μόσχα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπέγραψε το διάταγμα για το «αυτοκέφαλο» της ουκρανικής εκκλησίας - Δυσφορία στη Μόσχα
Η κίνηση αυτή προκάλεσε δυσφορία στη Μόσχα και ώθησε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να προειδοποιήσει για ενδεχόμενη αιματοχυσία
Την ανεξαρτησία στην ουκρανική εκκλησία χορήγησε επισήμως σήμερα (5/1/2019)ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σηματοδοτώντας με αυτό το ιστορικό σχίσμα της από τη Ρωσία, κάτι που η ουκρανική ηγεσία θεωρεί ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας.
Το διάταγμα, που χορηγεί το «αυτοκέφαλο», υπεγράφη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε συνεργασία με τον επικεφαλής της ουκρανικής εκκλησίας Μητροπολίτη Επιφάνιο και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.
Το Πατριαρχείο, η έδρα του πνευματικού ηγέτη περίπου 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών παγκοσμίως, ενέκρινε το αίτημα της Ουκρανίας για τη νέα εκκλησία τον Οκτώβριο του 2018 σημειώνει το Reuters.
Η Ουκρανία τον προηγούμενο μήνα επέλεξε τον 39χρονο μητροπολίτη Επιφάνιο να ηγηθεί της νέας εκκλησίας, σε μια κίνηση την οποία ο Poroshenko συνέκρινε με το δημοψήφισμα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε δυσφορία στη Μόσχα και ώθησε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να προειδοποιήσει για ενδεχόμενη αιματοχυσία στην ετήσια συνέντευξη Τύπου.
Οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας βρίσκονται στο κόκκινο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης