Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία στη Wall για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας - Άνοδος +0,4% για Dow, στο +0,6% ο S&P 500

Αισιοδοξία στη Wall για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας - Άνοδος +0,4% για Dow, στο +0,6% ο S&P 500
Τα «βλέμματα» των επενδυτών είναι στραμμένα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν εκ νέου ΗΠΑ και Κίνα
(upd1) Αισιοδοξία επικράτησε σήμερα (7/1/2019) στη Wall Street, με τα «βλέμματα» των επενδυτών να είναι στραμμένα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν εκ νέου ΗΠΑ και Κίνα.
Οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κινήθηκαν ανοδικά, αν και όχι με την ίδια... επιθετικότητα που είχαν εμφανίσει στη συνεδρίαση της Παρασκευής 2/1.
Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones εμφάνισε κέρδη 0,43% στις 23.533 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,67% στις 2.549 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 1,26% υψηλότερα στις 6.823 μονάδες.

Η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε κατά 3,4%, καθώς η Pivotal Research Group αξιολόγησε την αμερικανική εταιρεία ως «buy».
Σημαντική άνοδο άνω του 5,9% κατέγραψε και η μετοχή της Netflix, ενώ Apple και Alphabet υποχώρησα κατά 0,2%.
Σημαντικά κέρδη σημείωσε ο ενεργειακός κλάδος (+2%), λόγω της ανόδου στις τιμές του πετρελαίου, με τις Cabot Oil και Devon Energy να ενισχύονται περισσότερο από 4%.
Σύμφωνα με τον κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο πλευρές θα εργαστούν από κοινού προκειμένου να υλοποιήσουν τη συναίνεση που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση των προέδρων Donald Trump και Xi Jinping στα τέλη του περασμένου έτους.
Χθες (6/1), ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η αποδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας προσφέρει στο Πεκίνο επιπλέον κίνητρα για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια λύση στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν την κινεζική οικονομία και την ικανότητα του Πεκίνου να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να αποτρέψει μια κοινωνική αναταραχή.
Παρά το γεγονός ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, οποιαδήποτε πρόοδος σημειωθεί στις συνομιλίες των δύο χωρών θα είναι ευπρόσδεκτη από τις αγορές, καθώς σύμφωνα με τον αναλυτή της CMC Markets, Michael McCarthy, «θα μετριάσει την υποτονικότητα γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης».
Οι αμερικανικές μετοχές προέρχονται από το ισχυρό ράλι της περασμένης Παρασκευής (4/1), που «είδε» τους τρεις δείκτες να καταγράφουν κέρδη άνω του 3%, στον απόηχο «ήπιων» δηλώσεων από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), αλλά και ισχυρών στοιχείων για την αμερικανική απασχόληση.
Ο Jerome Powell δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι πιο «ευέλικτη» ως προς τη νομισματική πολιτική, σε μια ένδειξη ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα καθυστερήσουν.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν, εν τω μεταξύ, οι ευρωαγορές, με το επενδυτικό κλίμα να πλήττουν οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, το Brexit και το συνεχιζόμενο κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,15% κι έκλεισε στις 342,88 μονάδες.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,18% κι έκλεισε στις 10.747,81 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,39% στις 6.810,88 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 0,38% στις 4.719,17 μονάδες.


Αντίθετα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,65% κι έκλεισε στις 18.953,27 μονάδες.
Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με εκείνη του 10ετούς να ανέρχεται στο 2,92% από 2,892% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Κόντρα στο κλίμα, ο κλάδος πρώτων υλών σημείωσε ισχυρή άνοδο 1%, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές ενισχύθηκαν κατά 1,5%, εν μέσω της αισιοδοξίας για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.
Οι πολιτικές εξελίξεις που αφορούν το Brexit παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δήλωσε πρόσφατα ότι εάν η συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο της ερχόμενη εβδομάδα (στις 15/1), τότε η Βρετανία θα βρεθεί σε «άγνωστο έδαφος».
Η μετοχή της Alstom υποχώρησε σχεδόν κατά 2%, στον απόηχο του δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos», που ανέφερε ότι το deal Alstom-Siemens δεν θα λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας εν μέσω ανάκαμψης στον τεχνολογικό κλάδο

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αγορές στην Ασία, δεχόμενες ώθηση τόσο από την ανάκαμψη στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, όσο και από την άνοδο που σημειώθηκε στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε «άλμα» 2,44% στις 20.038,97 μονάδες, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Shinzo Abe, ότι «τα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας είναι υγιή», διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρακολουθεί τους διάφορους κινδύνους που υπάρχουν καθώς διαμορφώνει την πολιτική της.
Οι μετοχές των Toyota και Honda έκλεισαν με άνοδο της τάξεως του 3,2% και 3,7% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που η μετοχή της Nintendo κατέγραψε σημαντική άνοδο 5,9%.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο 0,82% στις 25.835,70 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 2.533,09 μονάδες, την ίδια στιγμή που μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Shenzhen Composite, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,71% στις 1.301,41 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 2.037,10 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung έκλεισε με σημαντική άνοδο 3,5%.
Ο δείκτης S&P-ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 5.683,20 μονάδες, ενώ ο δείκ στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη 2,21% στις 9.590,30 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης