Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα για τον Ιανουάριο 2018 - Στις -1,5 μονάδες ο δείκτης Sentix

Ευρωζώνη: Σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα για τον Ιανουάριο 2018 - Στις -1,5 μονάδες ο δείκτης Sentix
Η πτώση του δείκτη επενδυτικού κλίματος ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (7/1) στοιχεία της Sentix, εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο μη συμφωνία για τον Brexit και της ασθενέσθερης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix υποχώρησε στις -1,5 μονάδες, έναντι -0,3 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2018, καταγράφοντας πτώση για πέμπτο συνεχόμνο μήνα.
Παράλληλα, ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014, παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν περαιτέρω πτώση στις -2 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορές τις προσδοκίες των επενδυτών για τους επόμενους μήνες σημείωσε πτώση στις -19,3 μονάδες, έναντι -18,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο υποδείκτη που σχετίζεται με τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε στις 18 μονάδες, έναντι 20 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2018.
«Με αυτά τα στοιχεία, η Ευρωζώνη πλησιάζει επικίνδυνα κοντά στη στασιμότητα», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Sentix, Manfred Huebner, προσθέτοντας ότι «ούτε οι πολιτικοί ούτε οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να έχουν καταλάβει πραγματικά την έκταση αυτής της απώλειας δυναμικής».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το ενδεχόμενο σκλήρο Brexit και έλλειψη στήριξης από την παγκόσμια οικονομία παραμένουν αρνητικοί παράγοντες», καθώς και ότι «σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές δεν αναμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να παρέχουν ταχεία στήριξη».
Σε ξεχωριστά στοιχεία που αφορούν το επενδυτικό κλίμα για τη Γερμανία, ο σχετικός υποδείκτης σημείωσε την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, στις 6,1 μονάδες έναντι 7,2 μονάδων προηγουμένως, με τον κ. Huebner ωστόσο να διευκρινίζει ότι η οικονομία της χώρας «χάνει μόνο ελαφρώς τη δυναμική της, όντας σε πλήρη ταχύτητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης