Με Ελλάκτωρ +6%, ΔΕΗ +3% το ΧΑ +0,80% στις 620 μον. σε προεκλογική ομηρία οι μετοχές – Οριακά τα περιθώρια βελτίωσης στα ομόλογα 4,39%

Με Ελλάκτωρ +6%, ΔΕΗ +3% το ΧΑ +0,80% στις 620 μον. σε προεκλογική ομηρία οι μετοχές – Οριακά τα περιθώρια βελτίωσης στα ομόλογα 4,39%
Στάση αναμονής στην χρηματιστηριακή αγορά ενόψει πολιτικών και διεθνών εξελίξεων
(upd18)Με επιλεκτικές στηρίξεις από μετοχές του FTSE 25 όπως Ελλάκτωρ +5,93%, ΔΕΗ +3,24% αλλά και με τα άτονα κέρδη των τραπεζών - πλην της Πειραιώς - το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά προσεγγίζοντας τις 620 μονάδες.
Είναι ενδεικτικό ότι παρά το γεγονός ότι η Πειραιώς σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο ενδοσυνεδριακά +2,67% από τις υπόλοιπες τράπεζες εντούτοις έκλεισε με την μεγαλύτερη πτώση -1,33% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Αξιοσημείωτη παρέμεινε η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα επιβεβαιώνοντας της επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενώ συνολικά η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου.
Από την άλλη, ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές, με τον DAX στην Γερμανία στο -0,50% παρά τις εν εξελίξει εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς το επενδυτικό κλίμα πλήττουν οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, το Brexit και το συνεχιζόμενο κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ.

Στα ομόλογα σταθεροποίηση καταγράφεται με το 10ετές ελληνικό στο 4,38% ενώ οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην Ιταλία το 10ετές στο 2,91% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 147 μονάδες βάσης..
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 620 μονάδες στήριξη την ζώνη των 590-600 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 630 μονάδες

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με οριακή άνοδο ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης στο +0,08% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε στο άνοιγμά του, πτωτικές τάσεις -0,19%
Περί τις 14:30 με επιλεκτικές αγοραστικές παρεμβάσεις  σε μη τραπεζικά blue chips όπως ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Coca Cola αλλά και με τα ήπια κέρδη των τραπεζών σημειώθηκαν τα υψηλά της ημέρας με το Τραπεζικό Δείκτη στο +1,43% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,96%
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,80% στις 620 μονάδες έχοντας υψηλό στις 621,59 μονάδες και χαμηλό στις 615,90 μονάδες
Περιορισμένος ήταν ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 24,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,24 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 12,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 7,8 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,24 εκατ. ευρώ και όγκου 373 χιλ. πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 188 χιλ. τεμάχια αξίας 1,49 εκατ. ευρώ, η Grivalia 140 χιλ. τεμάχια αξίας 1,17 εκατ. ευρώ και η Jumbo 44 χιλ. τεμάχια αξίας 569 χιλ. ευρώ.

Οι παράγοντες που επιδρούν στην αγορά

Εντείνονται οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό ενώ από την άλλη οι εξελίξεις στο εξωτερικό, με τους αναλυτές να περιμένουν επιβράδυνση ή και μείωση του ρυθμού αύξησης των κερδών δημιουργούν ένα θολό κλίμα δίνοντας μειώνοντας τις πιθανότητες στο ανοδικό σενάριο
Η Ελλάδα η οποία έχει μια οικονομία σε καθεστώς ασφυξίας με άλυτο το πρόβλημα στις τράπεζες έχει την πολυτέλεια να διακρατεί 30 δισεκ. κεφάλαια σε αδράνεια, χωρίς να τα χρησιμοποιεί με τον ένα ή άλλο τρόπο.
Η Ελλάδα δύσκολα θα καταφέρει να δανειστεί με επιτόκια κάτω από 4% στις μακροπρόθεσμες περιόδους ειδικά στην 10ετία και για τον λόγο αυτό είναι σίγουρο ότι θα στραφεί στην 5ετία, που αποτελεί έκδοση εντυπώσεων και ανάγκης
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η Moody’s θα μπορούσε να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στην κλίμακα Β2 από Β3 δηλαδή κατά 1 κλίμακα καθώς δεν αναμένεται κάποια κίνηση αναβάθμισης από την Standard and Poor’s  στις 18 Ιανουαρίου 2019 και της Fitch στις 8 Φεβρουαρίου 2019.
Μετά την αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα σε Β2 από Β3 την 1η Μαρτίου 2019 θα βγει η Ελλάδα στις αγορές με έκδοση 5ετούς και με στόχο επιτόκιο 3,5% από 4,625% της προηγούμενης έκδοσης, όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές.
Θα αντληθούν 3 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 3,5% από 4,625% που είχε εκδοθεί την προηγούμενη φορά ή διαφορά 1,125%.
Στα της αγοράς, με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο η Eurobank +1,38% η οποία πραγματοποίησε το 70% του συνολικού όγκου των τραπεζών και ακολούθησαν  Εθνική +0,94% και Alpha Bank +0,55% ενώ με απώλειες -1,33% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Πειραιώς.
Σε αύξηση της short θέσης στη Eurobank, στο 1,40% από 1,33% προηγουμένως, προχώρησε το Lansdowne, ενώ παράλληλα το Oceanwood μείωσε τη θέση του στην Alpha Bank κάτω από το όριο υποχρέωσης ενημέρωσης, ήτοι κάτω από το 0,50%. 
Ενώ η ανάγκη για κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες είναι δεδομένη εάν θέλουν πραγματική και εμπροσθοβαρή εξυγίανση, θα απαιτηθούν 11 με 12 δισεκ. κεφάλαια….οι ιδιώτες μέτοχοι και το ΤΧΣ, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (εκπροσωπώντας το δημόσιο) αποκλείουν αυξήσεις κεφαλαίου έως το τέλος του 2020.
Και ενώ από την μία οι ιδιώτες μέτοχοι δεν θέλουν αυξήσεις γιατί δεν θέλουν να επενδύσουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες από την άλλη ενώ οι τράπεζες στην Ελλάδα υποτίθεται ότι είναι κεφαλαιακά επαρκείς εντούτοις η αξία των μετοχών τους είναι έως 70% χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015
Εντός των προσεχών δύο εβδομάδων αναμένεται να ανακοινωθεί στις τράπεζες το νέο SREP η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης η οποία δείχνει την κατάσταση μιας τράπεζας ως προς τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους κινδύνους, με τις τράπεζες να το ανακοινώνουν μάλλον με τα αποτελέσματα χρήσης 2018.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές το νέο SREP της τράπεζας Πειραιώς από 13,625% της τρέχουσας περιόδου θα διαμορφωθεί στο 14% αντί για 14,5% που αρχικώς είχε εκτιμηθεί
Να σημειωθεί ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς διαμορφώνεται  στο 14,2% ή 6,7 δισεκ. ευρώ και ήδη υπερβαίνει το όριο του 14% - εάν τελικώς προσδιοριστεί στο 14%- ενώ βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης 6-7 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων με στόχο να αντλήσει περί τα 500 εκατ ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθεί κατά 1% στο 15,2% από 14,2% της τρέχουσας περιόδου.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Grivalia, Sarantis, Lamda ενώ πτωτικά έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, OTE, Motor Oil.
Σημειώνεται πως σήμερα οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή.
Επίσης, την υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου, αρχικού συμβατικού ποσού 109 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Μυτιληναίος.
Σε νέα σιωπηρή παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου οδεύει ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή των Σκοπίων, στην Αθήνα, το κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό μόνο ευχάριστο δεν είναι.
Σαφές μήνυμα με αποδέκτες ΑΝΕΛ και ΝΔ έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας.
Λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία, παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυαν ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία, μεταξύ των οποίων και η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία που θα υπάρξει μπροστά μας, τόσο για τις Πρέσπες όσο και για άλλα θέματα η κυβερνητική σταθερότητα δεν κινδυνεύει αφού η κυβέρνηση θα έχει τις απαραίτητες 151 ψήφους» σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές της Κουμουνδούρου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, χωρίς ωστόσο να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Από την άλλη, την Τετάρτη 9/1/2019 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ - και μετά, όλα δείχνουν ότι ο χρόνος για την κυβερνητική συμπόρευση μετράει αντίστροφα.
Τις διαφορετικές αναγνώσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφορικά με την πολιτική στάση που θα πρέπει να τηρήσουν τόσο απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και τη δυσχερή θέση, στην οποία έχει περιέλθει ο Πάνος Καμμένος για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του έρχονται να επιβεβαιώσουν οι αντικρουόμενες δηλώσεις βουλευτών και στελεχών των ΑΝΕΛ.
Ενώ «τρέχουν» οι εξελίξεις για το Μακεδονικό το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel στην Αθήνα
Τις ημέρες που θα ψηφίζεται στη Βουλή της FYROM η συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, όπως ανακοινώθηκε κι επισήμως, η Γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Την εκτίμηση ότι αν και είναι απίθανο ΗΠΑ και Κίνα να καταλήξουν σε συμφωνία εντός της «ανακωχής» 90 ημερών, περαιτέρω πτώση στις αγορές θα αναγκάσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να κλείσει συμφωνία, εκφράζει ο Pushan Dutt, καθηγητής στο INSEAD business school.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο CNBC ανάφερε ότι ο Trump συνδέει το πολιτικό του μέλλον τον Dow Jones και το καλύτερο σενάριο για τις συνομιλίες είναι να συνεχιστεί η πτώση, κάτι που θα δημιουργήσει τις… κατάλληλες συνθήκες για τη σύναψη συμφωνίας, για λόγους πολιτικής
Ωστόσο, ο Dutt επεσήμανε ότι ΗΠΑ και Κίνα αποκλείεται να καταλήξουν σε ολοκληρωμένη συμφωνία στο τέλος της 90 ημερών «ανακωχής».
Κατά συνέπεια αναμένεται να επιτευχθεί μια μικρότερη συμφωνία.
H κρίσιμη ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή για τη συμφωνία της πρωθυπουργού Theresa May με την ΕΕ για το Brexit αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά αναβλήθηκε καθώς όλες οι ενδείξεις ήθελαν τη συμφωνία να καταψηφίζεται.
Σε χθεσινές της δηλώσεις η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Theresa May υποστήριξε πως εάν η συμφωνία της με την ΕΕ καταψηφιστεί από τους Βρετανούς βουλευτές, τότε η Μ. Βρετανία θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά.

Με ανοδικές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +2,39%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο +0,72% στις 2.533,09 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε ανοδικά στο +0,93% στις 25864 μονάδες

Με μεικτά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,50%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,65%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με άνοδο +0,45%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,25% και ο FTSE 100 με πτώση -0,65%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,17%, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο +0,40%, ο Nasdaq κινείται με κέρδη +0,70% ενώ το ETF GREC καταγράφει άνοδο +0,99% ( 7,15 δολ. )..

 Άτονα ανοδικά οι τράπεζες  με χαμηλές συναλλαγές -Πιέσεις στην Πειραιώς
 
Άτονα ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα πλην της Πειραιώς που έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες .
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Eurobank και ακολούθησαν Εθνική και Αlpha Βank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0730 ευρώ με άνοδο +0,94% με όγκο 524 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 981 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στα 0,93 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 28/11/2018 στα 0,92 ευρω
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1060 ευρώ με άνοδο +0,55% με όγκο 1,11 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 31/12/2018 στο 1,0160 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,74 ευρώ με πτώση -1,33% με όγκο 608 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 323 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 07/01/2019 στα 0,74 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 21/12/2018 στα 0,7230 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5160 ευρώ με άνοδο +1,38% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,52 ευρώ με άνοδο +4,68% και κεφαλαιοποίηση 678 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1160 ευρώ με πτώση -0,85%, με όγκο 32 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 54 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,40 ευρώ με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 246 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές- Στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρας +5,93% 

Με θετικά πρόσημα έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Grivalia, Sarantis, ΑΔΜΗΕ, Lamda. 
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΟΤΕ, Motor Oil
H Coca Cola έκλεισε στα 27,13 ευρώ με άνοδο +0,44% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,55 ευρώ με πτώση -0,38% και αποτίμηση 5,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε 1,34 ευρώ με άνοδο +3,24% και αποτίμηση 311 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5440 ευρώ με άνοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση 358 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,02 ευρώ με άνοδο +0,75% και αποτίμηση 2,56 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,80 με πτώση -0,70% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,60 ευρώ με άνοδο +1,33% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,30 ευρώ με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,73 ευρώ με άνοδο +2,11% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,80 ευρώ με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,50 ευρώ με άνοδο +2,91% και κεφαλαιοποίηση 861 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,11 ευρώ με άνοδο +0,61% και με την κεφαλαιοποίηση στα 212 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0710 ευρώ με άνοδο +1,43% με την κεφαλαιοποίηση 67 εκατ. ευρώ

Κόπωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,38%, οριακή επιδείνωση στην Ιταλία 2,91% με διαφορά spread 147 μ.β.

Η κόπωση είναι εμφανής στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,38% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,91%.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 147 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,7% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,05 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,80%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,05 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,15% με απόδοση αγοράς 3,16% και απόδοση πώλησης 3,13%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,87 μονάδες βάσης και απόδοση 3,27%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 96,80 μονάδες βάσης και απόδοση 3,97% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 95,30 μονάδες βάσης και απόδοση 4,37% με απόδοση αγοράς 4,38% και απόδοση πώλησης 4,36%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,05 μονάδες βάσης και απόδοση 4,79%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 87,90 μονάδες βάσης και απόδοση 5,04%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,78 μονάδες βάσης και απόδοση 5,11%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 419 μονάδες βάσης από 420 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,91%

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,91% μετά το πρόσφατο ράλι.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/1/2019 στο 0,21% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,95% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,82% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,50% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,91% με χαμηλό 2,86% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS