Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ταξίδι στο άγνωστο το 2019 - Η επόμενη κρίση θα έλθει και κανείς δεν θα είναι έτοιμος

tags :
Ταξίδι στο άγνωστο το 2019 - Η επόμενη κρίση θα έλθει και κανείς δεν θα είναι έτοιμος
Το χείριστο σενάριο: Έρχεται η νέα ύφεση με τις κεντρικές τράπεζες να μην έχουν κανονικοποιήσει την πολιτική τους, έχοντας πολύ λιγότερα πυρομαχικά στη διάθεσή τους
Η κατακλυσμιαία πτώση του δ' 3μηνου του 2018, οδήγησε τους επενδυτές σε κατάρρευση.
Ειδικά εκείνων των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται στο αμερικανικό δολάριο.
Τα μακροοικονομικά τέρατα από τους εμπορικούς πολέμους, η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η πτώση των παγκόσμιων τιμών των ακινήτων, η πολιτική αβεβαιότητα, οι αναστροφές στις καμπύλες αποδόσεων, οι εκρήξεις του ελλείμματος, οι τεχνικές καταστροφές κλπ., αφήνουν τους επενδυτές με τα μάτια τους δεμένα, αναζητώντας ένα ασφαλή προορισμό για το 2019.
Όπως μάθαμε το 2018: Τα ακραία φαινόμενα μπορούν να γίνουν πιο ακραία.
Έτσι το κύριο μήνυμα της αγοράς για το 2019 είναι: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μείνετε ενήμεροι πλήρως.
Υπάρχουν πολλά πολύπλοκα κινητά τεχνικά και μακροσκοπικά κομμάτια που οδηγούν τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία που δημιουργούν μια ομιχλώδη προοπτική για το επόμενο έτος.
Ποιοι όμως είναι οι βασικοί μακροοικονομικοί και τεχνικοί παράγοντες κινδύνου που μπορούν να έχουν τόσο αρνητικές όσο και θετικές επιπτώσεις για τις αγορές;
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές είναι ότι σε περίπτωση νέας ύφεσης οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν πολύ λιγότερα πυρομαχικά στη διάθεσή τους σε σύγκριση με το τέλος των προηγούμενων οικονομικών κύκλων, ενώ το χρέος είναι υψηλότερο από ποτέ.
Μετά από 10 χρόνια επέκτασης, η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί δραματικά και οι αγορές είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες.
 


Η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει αρνητικά επιτόκια, η BOJ εξακολουθεί να εκτυπώνει και η Fed των ΗΠΑ, αντί να επωφεληθεί από την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης, ξεκίνησε τον πιο αργό ρυθμό σύσφιξης στην ιστορία.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της Janet Yellen, η Fed έχασε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο buffer για να αντιμετωπίσει την επόμενη κάμψη.
Μόνο 3 μήνες μετά την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά, ο Jerome Powell έστειλε dovish σήματα στις αγορές.
Έτσι, η αντιστροφή των αποδόσεων και το σπάσιμο της τάσης της αγοράς bull στο πλαίσιο ενός κύκλου ανεργίας που φτάνει στο ιστορικό του όριο, δημιουργεί αδιαμφισβήτητα την πιθανότητα ότι αυτή η αγορά ταύρων τελείωσε.
Εάν αυτό συμβαίνει και μια ύφεση πράγματι ξετυλίγεται το 2019/2020, πρέπει να εξεταστούν πολύ χαμηλότερες σειρές κινδύνων τους επόμενους μήνες.
 


Μετά την κορύφωση του 2000 υπήρξε μια ύφεση το 2001, με τις αγορές να συνεχίζουν την πτώση έως στο 2002.
Όμως αυτή τη φορά οι κεντρικές τράπεζες έχουν πολύ λιγότερα πυρομαχικά.
Αν δείτε αυτό το πιθανό σενάριο μέσω του φακού της προσφοράς και της ζήτησης ίσως το μεγαλύτερο μέλημα εδώ είναι τα δημογραφικά στοιχεία.
Οι baby boomers εισέρχονται στην ηλικία συνταξιοδότησης.
Πολλοί ψάχνουν για ασφάλεια και έχουν βιώσει τον πόνο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και πιθανότατα δεν θα θέλουν να παίξουν σε μια άλλη μαζική κάμψη.
Πράγματι είδαμε ρευστοποιήσεις ρεκόρ το Δεκέμβριο μετά τις εισροές παθητικών ETF κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Καθώς η ρευστότητα της αγοράς έπεφτε σταθερά το περασμένο έτος, παρατηρήθηκε η βίαιη επίδραση των εξαγορών στις τιμές κατά τη διάρκεια ενός από τους πιο άσχημους Δεκεμβρίου της ιστορίας, γεγονός που χρησιμεύει ως σημαντικό σημάδι προειδοποίησης.
Τώρα πριν πανικοβληθούν όλοι και έλθει η άμεση καταστροφή και θλίψη, θα πρέπει οι επενδυτές να λάβουν αμυντικές θέσεις, ακολουθώντας ένα τεχνικό ταξίδι.
Προς το παρόν οι αγορές αναζητούν ισορροπία και θέλουν να επανασυνδεθούν με τους βασικούς κινητούς μέσους όρους, κι εκεί θα φανεί εάν οι αγορές έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα δεδομένα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι κινητοί μέσοι όροι θα προκαλέσουν αντίσταση στην όποια αντίδραση της αγοράς, όχι μόνο τεχνικά, αλλά και στρατηγικά, καθώς υπάρχουν αρκετοί παγιδευμένοι αγοραστές πάνω από αυτούς που προσπαθούν να σπάσουν τα σημεία.
Αυτά τα σημεία αντίστασης θα αποτελέσουν βασική πρόκληση για τις αγορές το 2019 και μπορεί να αποδειχθούν σημεία καμπής αν πρόκειται να δούμε μια αγορά αρκούδων.
Επίσης, μια μια θετική ανάλυση του εμπορικού πολέμου θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μεγάλο ράλι και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως το έναυσμα για μια κίνηση προς τα πάνω.
Αυτό ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση, επομένως, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι το κλειδί για να παρακολουθήσουν οι επενδυτές το 2019.

Παράλληλα, η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο δεν οδηγείται μόνο από τους εμπορικούς πολέμους, αλλά και διαρθρωτικά.
Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους επενδυτές να παρακολουθούν προσεκτικά τους μεγαλύτερους μακροοικονομικούς δείκτες.
Ένας από αυτούς είναι η Βιομηχανική Παραγωγή (IPI).
Η IPI μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει αναστροφή που καθιστά την τρέχουσα πορεία της αγοράς ασυμβίβαστη με τις προηγούμενες περιόδους.
Η καμπύλη απόδοσης παράλληλα με μια ερχόμενη ύφεση θα σηματοδοτείται από την αναστροφή της βιομηχανικής παραγωγής.

Επομένως, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τα στοιχεία του Δεκεμβρίου όταν βγουν.
Επίσης, τον Ιανουάριο θα δούμε τις εκθέσεις εταιρικών κερδών και τις προοπτικές που θα εξεταστούν προσεκτικά.
Η διόρθωση της αγοράς του τέταρτου έτους έλαβε μέρος των πλεονασμάτων από τις αγορές, καθώς οι αποτιμήσεις και τα ανώτατα όρια της μειώθηκαν δραματικά σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ και οι βασικοί δείκτες σημάτων αγοράς εξακολουθούν να παρουσιάζουν τεράστιες συνθήκες υπερπλήρωσης.

Συνοπτικά, οι τεχνικές εκτιμήσεις προτείνουν μια επανασύνδεση με τους βασικούς κινητούς μέσους όρους κατά τους επόμενους μήνες, καθώς και μια τουλάχιστον προσωρινή χαλάρωση στο δείκτη μεταβλητότητας VIX.
Ωστόσο μια επανάληψη του χαμηλού Δεκεμβρίου είναι μια ξεχωριστή πιθανότητα σε κάποιο στάδιο.
Στο βαθμό που η επίλυση των εμπορικών πολέμων μπορεί να επιφέρει την αναζωπύρωση της αισιοδοξίας και την καθυστέρηση της παγκόσμιας ύφεσης, οι αγορές ενδέχεται να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν θετικά τους βασικούς κινητούς μέσους όρους.

Ένα φρικτό αποτέλεσμα για τους συμμετέχοντες στην αγορά θα ήταν εάν ακόμη και μια θετική επίλυση των εμπορικών πολέμων δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα του διαρθρωτικού επιχειρηματικού κύκλου και η παγκόσμια ύφεση διαδεχτεί την επιβράδυνση της παραγωγής, των εσόδων και των κερδών.
Και τότε όλοι θα είναι αντιμέτωποι με το φοβερό άγνωστο τέρας όλων: Μια επόμενη κάμψη με τις κεντρικές τράπεζες να μην έχουν κανονικοποιήσει την πολιτική τους, έχοντας πολύ λιγότερα πυρομαχικά στη διάθεσή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης