Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερουςς επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα

tags :
Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερουςς επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα
Δυσάρεστη έκπληξη η πληρωμή των εισφορών Ιανουάριου για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα ή και μηδενικά
Μειωμένες εισφορές στα ειδοποιητήρια  του Ιανουάριου πρόκειται να δουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι  με μεσαία και υψηλά εισοδήματα αφού ισχύει πλέον η μείωση του ποσοστού εισφορών για κύρια ασφάλιση, από 20% σε 13,33%.
Στη αντίθετη βέβαια όχθη  βρίσκονται όλοι  οι «ταλαιπωρημένοι» ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, με μηδενικά και χαμηλά εισοδήματα που θα έρθουν αντιμέτωποι με υψηλότερες εισφορές , λόγω της αύξησης της βάσης υπολογισμού των εισφορών, αλλά και της αναμενόμενης  αύξησης του κατώτατου μισθού.
Από 1/1/2019 η βάση υπολογισμού των εισφορών είναι το 100% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους, αφού  καταργείται  η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού, που ίσχυε το 2018.
Για τον υπολογισμό της κατώτατης και ανώτατης βάσης του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες και αγρότες, το άρθρο 39 του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) αναφέρει ρητά ότι: «Η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σ.σ.: σήμερα είναι 586,08 ευρώ)
Αυτό σημαίνει πως το ελάχιστο εισόδημα για το οποίο υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές είναι 586,06*12=7.032.Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά υπολογίζεται 586,06x20% = 117 ευρώ.
Υπολογίζεται με 20% γιατί σε αυτή την κλίμακα, ο συντελεστής παρέμεινε ο ίδιος βάσει της νέας διάταξης που κατατέθηκε μέσα στο Νοέμβριο.
Έτσι καταλαβαίνουμε πως ο ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος παρουσιάζει ζημιά η το καθαρό του εισόδημα είναι κάτω των 7.032 καλείται να πληρώνει μηνιαία για κύρια  σύνταξη μόνο το ποσό των 117 ευρώ.

Τι  θα φέρει μια της τάξεως του 5% στο κατώτατο μισθό
 
Αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός από 586,06 που είναι σήμερα θα φτάσει στα 615 ευρώ  που αυτό αυτόματα οδηγεί και σε  αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές άρα οι ελάχιστες μηνιαίες εισφορές που θα καλείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει είναι θα είναι 615x20%=123 ευρώ.
Το οποίο μεταφράζεται σε 6 ευρώ το μήνα η 72 ευρώ το χρόνο.
Καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό αν αναλογιστούμε πως αυτήν η επιβάρυνση αναφέρεται σε επαγγελματίες που έχουν σημειώσει ζημιά την προηγούμενη χρονιά ή το εισόδημα τους ήταν κάτω  του ελαχίστου εισοδήματος.
Επιβάρυνση βέβαια θα υπάρχει και στην ανώτατη κλίμακα  των ασφαλιστικών εισφορών αφού όπως προαναφέραμε η ανώτατη βάση είναι το δεκαπλάσιο του ελαχίστου εισοδήματος.
Έτσι η αύξηση του 5% στο κατώτατο μισθό θα αυξήσει και τη ανώτατη βάση υπολογισμού από τις 70.032 στις 73.800 και εκεί σαφώς η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερη αναφερόμενοι σε ποσά.
Η επιβάρυνση σαφώς θα είναι, μεγαλύτερη εάν η κυβέρνηση τελικά καταλήξει σε μια μεγαλύτερη αύξηση του κατωτάτου.
Η εισφορά για επικουρική σύνταξη για όσους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ασφάλιση σε επικουρικό τομέα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ορίζεται και μάλιστα, αναδρομικά, από 1η Ιανουαρίου 2017, σταθερή στο κατώτατο πλαφόν των 41,02 ευρώ (7% επί του κατώτατου μισθού ανεξαρτήτως εισοδήματος).
Εφόσον αυξηθεί ο κατώτατος, θα αυξηθούν και αυτές.
 Αντίστοιχα, η εισφορά για πρόνοια (εφάπαξ) για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν ασφάλιση σε τομέα πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ ορίζεται σταθερή στο κατώτατο πλαφόν των 23,44 ευρώ (4% επί του κατώτατου μισθού ανεξαρτήτως εισοδήματος) όπου και εκεί θα υπάρξει αύξηση λόγω του κατωτάτου.

Ακρίβου Αθανασία
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης