Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού φέρνουν οι Πρέσπες - Διαζύγια και πόλωση για συσπείρωση και στρατηγική

Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού φέρνουν οι Πρέσπες - Διαζύγια και πόλωση για συσπείρωση και στρατηγική
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου
Ραγδαίες και απρόβλεπτες είναι πλέον οι πολιτικές εξελίξεις με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών και του διαφαινόμενου «διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων που βρίσκεται προ των πυλών.
Τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε εγρήγορση και στο πλαίσιο αυτό την Δευτέρα το μεσημέρι συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό.
Από την Κουμουνδούρου εξέπεμψε ένα μήνυμα μεγάλης αισιοδοξίας ως προς την σταθερότητα της κυβέρνησης και ως προς την πλειοψηφία που θα έχει στη Βουλή για κρίσιμα ζητήματα με πρώτο βέβαια το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η εν λόγω αισιοδοξία πηγάζει όπως υποστηρίζουν από το μεγάλο κυβερνών κόμμα από το γεγονός ότι έχουν καλύτερη εικόνα από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των βουλευτών και σαφέστερη εικόνα των διαθέσεων.
Στην Πολιτική Γραμματεία που διήρκησε τέσσερις ώρες, τα κορυφαία στελέχη συζήτησαν για όλα αυτά τα θέματα και κυρίως για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση «πετάει το γάντι» στη ΝΔ

Από αυτή τη σύσκεψη προκύπτει ένα μήνυμα πολιτικής αυτοπεποίθησης ότι έχουν τους 151 βουλευτές για όλες τις περιστάσεις.
Και για τις Πρέσπες και για την περίπτωση όπου αναζητηθεί η αναβάπτιση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση.
Μάλιστα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «πετούν το γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον καλούν αν νομίζει ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση να κάνει την πρόταση μομφής.
Βέβαια, αποδέκτης αυτού του μηνύματος, για κάποιους είναι και ο Πάνος Καμμένος ωστόσο είναι σαφές ότι με βάση το σχεδιασμό που υπάρχει και συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία δεν βαδίζουμε ανάμεσα σε εκλογές καθώς δεν είναι αυτός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.
Αντιθέτως, στόχος είναι μέσα στον Ιανουάριο, να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή, να τελειώσουν τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου με τις διαδικασίες της κύρωσης και να προχωρήσουν στη νομοθέτηση των θετικών νομοσχεδίων.
Την ίδια στιγμή, οι διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πως θα κινηθεί σε σχέση με τους ΑΝΕΛ, περιγράφονται με τη φράση, βελούδινο διαζύγιο, όχι σύγκρουση.
Και με αυτό το στόχο είναι σφόδρα πιθανή μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ενδεχομένως και σήμερα προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Σφοδρή επίθεση ΝΔ σε Μαξίμου

Στον αντίποδα, σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται και η Αξιωματική Αντιπολίτευση στην Πειραιώς.
Η ΝΔ εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει μόνο δύο δρόμους.
Ο ένας δρόμος είναι οι εκλογές και ο άλλος η αναζήτηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
Με αυτό το αφήγημα το οποίο αναπτύσσει εδώ και αρκετές ημέρες, η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί πως μια πολιτικά απονομιμοποιημένη κυβέρνηση η οποία θα προκύψει μετά το σπάσιμο της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας όπως είναι το Σκοπιανό αλλά και γενικότερα δεν μπορεί και να κυβερνήσει.  
Στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα επιστρατεύσει όλα τα πολιτικά και θεσμικά «όπλα» που διαθέτει προκειμένου να μπλοκάρει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Επιπροσθέτως, θεωρείται βέβαιο πως η ΝΔ θα επιλέξει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας δεν προκηρύξει άμεσα εκλογές και δεν ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης.  

Στην τελική ευθεία για το «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ οι υπό διάλυση ΑΝΕΛ

Φαινόμενα διάλυσης αναπτύσσονται ραγδαία στους κόλπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων καθώς βουλευτές και στελέχη διαφοροποιούνται από τον Πάνο Καμμένο για τη στάση που θα έχει το κόμμα στη συμφωνία των Πρεσπών.
Το προαναγγελθέν, από το καλοκαίρι «διαζύγιο» των Ανεξάρτητων Ελλήνων με το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών και οι πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ημερών θα είναι ραγδαίες.
Στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ επικρατεί αναβρασμός καθώς βουλευτές και στελέχη του κόμματος έχουν διαφορετική αντίληψη από τον Πάνο Καμμένο αλλά και διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ τους.
Σταχυολογώντας τις διαφορετικές τάσεις εντός του μικρού κυβερνητικού εταίρου, στη γραμμή που κινείται ο Πάνος Καμμένος βρίσκονται ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Πρόκειται για τους λεγόμενους σκληροπυρηνικούς που τάσσονται στο πλευρό του προέδρου και υπουργού Εθνικής Άμυνας.  
Εκτός κομματικής γραμμής, πρώτος όλων, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος ξεκάθαρα εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και μετά θα παραδώσει την έδρα του.
Σε αυτή την περίπτωση, πρώτος επιλαχών είναι ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος έχει επίσης ξεκάθαρη θέση στο θέμα αυτό καθώς τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και βρίσκεται και σε ρήξη με την ηγεσία.
Μαζί με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο συμπορεύεται και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη η οποία αφού είπε ότι αντάλλαξε κάποια email με τον Πάνο Καμμένο, ξεκαθάρισε ότι κατά την άποψή της δεν υπάρχει θέμα να αρθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση.
Ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο Βασίλης Κόκκαλης, με τις πληροφορίες πάντως να υποστηρίζουν ότι για τον υφυπουργό Ανάπτυξης υπάρχουν επιφυλάξεις σε ότι αφορά στο αν θα αφήσει τον υπουργικό θώκο αλλά και στο ζήτημα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Η Έλενα Κουντουρά τηρεί στάση σιωπής μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση.
Κάποιες πληροφορίες θέλουν την υπουργό Τουρισμού να εκφράζει επιφύλαξη και για το αν θα αφήσει το υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Μένει βέβαια, όλα αυτά να επιβεβαιωθούν όταν έρθει αυτή η κρίσιμη στιγμή.
Ωστόσο, όλα συγκλίνουν ότι οι εξελίξεις θα είναι άμεσες.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης