Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Ο εμπορικός πόλεμος του Trump αρχίζει να «πληγώνει» την οικονομία των ΗΠΑ

BofA: Ο εμπορικός πόλεμος του Trump αρχίζει να «πληγώνει» την οικονομία των ΗΠΑ
Η BofA προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην αμερικανική οικονομία 
Αν και μέχρι πρότινος η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών υποστηρίζει πως μεγάλος χαμένος του εμπορικού πολέμου Πεκίνου και Ουάσιγκτον είναι η Κίνα, η Bank of America (BofA) Merrill Lynch εκτιμά ότι, πλέον, οι δυσμενείς επιπτώσεις αρχίζουν να παρατηρούνται και στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Οι δασμοί έχουν μέχρι στιγμής επιδεινώσει την ανάπτυξη της Κίνας και η επίδραση στις Η.Π.Α. φαίνεται μικρή.
Όμως, αυτό θα αλλάξει τους επόμενους μήνες για τρεις λόγους», σχολιάζει η επενδυτική τράπεζα, παραθέτοντας τα παρακάτω:

*Οποιαδήποτε κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου «θα ήταν πολύ πιο οδυνηρή», καθώς η κυβέρνηση του Donald Trump προσπάθησε να αποφύγει τους δασμούς σε ευρέως χρησιμοποιούμενα καταναλωτικά προϊόντα, χωρίς εύκολα υποκατάστατα.

*Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται να επηρεάζει όλο και περισσότερο την αμερικανική καταναλωτική και επεδυτική εμπιστοσύνη, καθώς το ερέθισμα από τις φορολογικές περικοπές και την τόνωση των δημόσιων δαπανών, εξασθενεί.

*Οι ΗΠΑ διαθέτουν «περιορισμένο περιθώριο να χαλαρώσουν την πολιτική», τόσο τη δημοσιονομική όσο και τη νομισματική, ενώ η Κίνα χρησιμοποιεί το «πλήρες οπλοστάσιο εργαλείων».

«Το συμπέρασμα είναι ότι ενώ η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται αυτή τη στιγμή ταχύτερα από την αμερικανική, μέχρι την άνοιξη αναμένουμε ότι η ανάπτυξη στην Κίνα να αρχίσει να ενισχύεται, ενώ στις ΗΠΑ θα επιβραδύνει», σχολιάζεται.

Εμπορικές εντάσεις και επιτόκια θα καθορίσουν την πορεία της Wall Street το 2019

Τα «μάκρο» στοιχεία κρίνονται πλέον πιο καθοριστικά από ποτέ για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης, ανέφερε σε έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch, στις 2 Ιανουαρίου 2018.
Η αμερικανική τράπεζα εστιάζει 40 διαφορετικά μεγέθη (όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες) που θα επηρεάσουν τις αγορές, ξεχωρίζοντας ειδικότερα δύο.
Όπως αναφέρει, τον σημαντικότερο ρόλο για τη Wall Street το 2019, θα παίξουν το επίπεδο επιτοκίων από τη Federal Reserve και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Παράλληλα, σημειώνεται, μία ενδεχόμενη περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ θα πιέσει τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, με αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές.
Σημαντικό ρόλο τις τιμές των μετοχών θα παίξει και ο «δείκτης φόβου» CBOE Volatility Index (VIX), ένα μέτρο για τη μεταβλητότητα των αγορών, επισημαίνεται.
Τούτου λεχθέντος, η BofA αναμένει ακόμη υψηλότερη μεταβλητότητα στη Wall Street κατά το τρέχον έτος, με τον VIX να αυξάνεται σε ακόμη υψηλότερες τιμές.
Αναλυτικά, τα διαγράμματα της έκθεσης:







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης