Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες ζητούν…όριο προστασίας πρώτης κατοικίας τις 100 χιλ ευρώ αλλά θα προσδιοριστεί στις 150 χιλ.

Οι τράπεζες ζητούν…όριο προστασίας πρώτης κατοικίας τις 100 χιλ ευρώ αλλά θα προσδιοριστεί στις 150 χιλ.
Αναμενόμενα θετικά νέα για την παρακράτηση φόρων στα ομόλογα
Αλλάζει ο νόμος Κατσέλη αλλά μέχρι που;
Ως γνωστό οι τράπεζες στο πλαίσιο της αλλαγής του νόμου Κατσέλη που έχει όριο τα 250 χιλιάδες ευρώ προτείνουν το νέο όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να μειωθεί στα 100.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα ζητούν την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε να απορρίπτονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Όμως είναι πιθανό ενόψει και της προεκλογικής περιόδου το όριο των 100.000 ευρώ να μην γίνει αποδεκτό και τελικώς το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να οριστεί στα 150.000 ευρώ ή 160.000 ευρώ.
Προφανώς πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που προσδοκούσαν οι τράπεζες αλλά σίγουρα χαμηλότερα από τα μέχρι σήμερα ισχύοντα...

Αναμενόμενα θετικά νέα για την παρακράτηση φόρων στα ομόλογα

Με ερμηνευτική διάταξη νόμου που θα αποσαφηνίζει τα ισχύοντα από το 2013 θα επιλυθεί το ζήτημα της παρακράτηση και του συμψηφισμού φόρων από ομόλογα και έντοκα στις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και η αρμόδια για τα θέματα αυτά Χ. Απαλαγάκη ως Γενική Γραμματέας της Ένωσης σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών φαίνεται ότι έχουν βρει την νομική φόρμουλα ώστε να επιλυθεί ένα θέμα που ανέκυψε μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η παρακράτηση φόρων από τις τράπεζες από έντοκα και ομόλογα και ο συμψηφισμός με άλλες υποχρεώσεις αποτελούσε από το 2013 μια κοινή πρακτική που η τότε κυβέρνηση είχε νομοθετήσει.
Ουσιαστικά απαιτείται ερμηνευτική νομοθετική διάταξη του νόμου που ήδη ισχύει από το 2013 και το κυριότερο αυτό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη.
Μπορεί να υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει την διαδικασία παρακράτησης φόρων και συμψηφισμών αλλά το νομικό καθεστώς του 2013 ισχύει σχεδόν σε όλες της χώρες της ΕΕ για τις τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι επειδή η βάση των παρακρατούμενων φόρων ήταν από τόκους σε ομόλογα και έντοκα συγκεντρώνεται ένα ποσό των 900 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ.
Πρακτικά δεν υπήρχε ποτέ ο κίνδυνος οι τράπεζες να κληθούν να επιστρέψουν 900 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ παρά την απόφαση του ΣτΕ.
Η λύση έχει βρεθεί και τις προσεχείς εβδομάδες με ερμηνευτική διάταξη θα επιλυθεί και τυπικά το ζήτημα.

www.bankingnenews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης