Χτύπησε «κόκκινο» η αδιαφορία των επενδυτών για το ΧΑ – Σε χαμηλό 26 μηνών η κινητικότητα επενδυτών

Χτύπησε «κόκκινο» η αδιαφορία των επενδυτών για το ΧΑ – Σε χαμηλό 26 μηνών η κινητικότητα επενδυτών
Πολλαπλά αρνητικά ρεκόρ έχουν μετατρέψει το ΧΑ σε μία αγορά χωρίς ενδιαφέρον και με ελάχιστους επενδυτές με μεγάλα πορτοφόλια
Κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 η αδιαφορία των επενδυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των μερίδων που κινήθηκαν μέσα στο μία κάνοντας μία τουλάχιστον πράξη (αγορά ή πώληση) προσγειώθηκε στις 12.545 μερίδες έναντι 17.131 μερίδων τον προηγούμενο μήνα.
Η αδιαφορία θύμισε την περίοδο του Ιουλίου που ο συνολικός αριθμός μερίδων που κινήθηκαν ήταν 12.584 λίγο περισσότερες δηλαδή από του Δεκεμβρίου.
Για να βρούμε χαμηλότερο αριθμό μερίδων που δραστηριοποιήθηκαν στο ΧΑ γυρίζουμε πίσω στον Οκτώβριο του 2016 όπου ο αριθμός των μερίδων ήταν 12.217 ή 611 μερίδες ανά συνεδρίαση.
Αν και η χώρα σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει βγει από τα μνημόνια και γυρίζει σελίδα αφήνοντας πίσω τις στερήσεις, ενώ ετοιμάζεται να υποδεχθεί μεγάλη ανάπτυξη, δεν έχει πείσει τους επενδυτές.
Οι πολιτικές εξελίξεις που παραπέμπουν σε προεκλογική περίοδο, η πορεία των τραπεζών και οι ανησυχίες των επενδυτών για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και παράλληλα η πορεία των ξένων αγορών, έχει βάλει τους μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού σε αδράνεια και έχει κάνει το ΧΑ μία μικρή και χωρίς ενδιαφέρον αγορά.
Την ίδια ώρα οι νέες μερίδες τον Δεκέμβριο ήταν μόλις 427 ένας αριθμός που είναι ίσως ο ιστορικά (από τότε που τηρεί στοιχεία το ΧΑ) χαμηλότερος αριθμός που έχει δει το ελληνικό χρηματιστήριο.
Όμως και η ποιότητα των επενδυτών δεν είναι και η καλύτερη τα τελευταία χρόνια, αφού η συντριπτική πλειονότητα των κωδικών έχει λιγότερα από 3 χιλ. ευρώ επενδυμένα σε μετοχές.
Στο τέλος του 2018 το 82,81% των κωδικών είχε αξία χαρτοφυλακίου έως 3.000 ευρώ, το 8,64% έως 9 χιλ. ευρώ και πάνω από 500.000 ευρώ είχε μόλις το 0,61%, περίπου δηλαδή 3.600 κωδικοί.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS