Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόσβαση σε κρατικές εγγυήσεις προσφέρει η ιταλική κυβέρνηση στην Banca Carige

Πρόσβαση σε κρατικές εγγυήσεις προσφέρει η ιταλική κυβέρνηση στην Banca Carige
Σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τις προθέσεις της διοίκησής της, η Banca Carige θα ζητήσει προληπτική ανακεφαλαιοποίηση μόνο εάν ενσκήψουν νέα προβλήματα, τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί
Διάταγμα νομοθετικού περιεχομένου το οποίο περιέχει μέτρα για την ενίσχυση της Banca Carige, ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση, προσφέροντά της πρόσβαση σε κρατικές εγγυήσεις για την έκδοση νέων αξιόγραφων και πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ιταλίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η τράπεζα, η οποία πέρυσι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη από τους μετόχους της για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, είναι πλέον σε θέση να ζητήσει επίσης πρόσβαση στο ειδικό κρατικό ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο, διευκρίνισε η ιταλική κυβέρνηση σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τις προθέσεις της διοίκησής της, η Banca Carige θα ζητήσει προληπτική ανακεφαλαιοποίηση μόνο εάν ενσκήψουν νέα προβλήματα, τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όρισε τρεις επιτρόπους που θα αναλάβουν την προσπάθεια διάσωσης της τράπεζας της Γένοβας, αφού η οικογένεια Μαλακάλτσα -- ο μεγαλύτερος μέτοχος της Carige -- εμπόδισε την έκδοση μετοχών στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αύξησης κεφαλαίου στην οποία θα συμμετείχε ο χρηματοπιστωτικός τομέας συνολικά, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή της.
Το ιταλικό δημόσιο ταμείο εγγύησης των καταθέσεων (FITD) αγόρασε στα τέλη του 2018 ένα υβριδικό ομόλογο αξίας 320 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μπορέσει η Carige να καλύψει το απαιτούμενο όριο διαθεσίμων κεφαλαίων.

Όπως μετέδιδε το bankingnews.gr στις 4/1

Πριν αναλάβουν την εξουσία, οι ηγέτες της Ιταλίας ασκούσαν δριμύα κριτική στους τραπεζίτες και τις πρακτικές τους.
Τώρα όμως που μία ιταλική τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα, ίσως να χρειαστεί να "παραβούν τις αρχές τους" και να ρίξουν χρήματα των φορολογουμένων στο πρόβλημα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έθεσε την Banca Carige υπό προσωρινή διοίκηση αυτήν την εβδομάδα, εκμεταλλευόμενη την εξουσία της να παρέμβει για πρώτη φορά και αφήνοντας τους εταίρους Luigi Di Maio και Matteo Salvini να χειριστούν πολιτικά το πρόβλημα.
Με περίπου 25 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, η Carige δεν αποτελεί συστηματική απειλή από μόνη της, επομένως οι δύο ηγέτες δεν θα χρειαστεί να κάνουν μεγάλη παρέμβαση.
Αλλά δεν μπορούν να αντέξουν πολιτικά, εάν καταρρεύσει η Carige στη Γένοβα, αφήνοντας τους καταθέτες και τους πιστωτές έκθετους.
"Δεν θέλουμε άλλη τραπεζική κρίση και δεν θα βάλουμε ένα ευρώ από δημόσιους πόρους στις τράπεζες", είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte στις συνομιλίες με τους επενδυτές της Carige στα τέλη Δεκεμβρίου.
Αλλά είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια μεγαλύτερη τράπεζα που θα πάρει μέρος των υποχρεώσεων της Carige.
Αλλά ακόμα και τότε θα χρειαστεί να διαθέσει κεφάλαια ώστε να κλείσει η συμφωνία, σύμφωνα με τον Jacopo Ceccatelli, διευθύνοντα σύμβουλο της Marzotto SIM.
"Η κυβέρνηση θέλει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των καταθετών και των μικρών αποταμιευτών και ότι δεν ανάγκασε τους φορολογούμενους να συνεισφέρουν", δήλωσε η Ceccatelli.
"Αλλά στο τέλος η λύση είναι πιθανό να περιλαμβάνει την κυβερνητική στήριξη".
"Όποιος αγοράσει θα χρειαστεί διαβεβαιώσεις από το κράτος", δήλωσε ο Vincenzo Longo, αναλυτής της IG Markets στο Μιλάνο.
"Αυτή θα είναι μια σκληρή δοκιμασία για την κυβέρνηση δεδομένης της προηγούμενης ρητορικής της".
Το ειδικό όχημα διαχείρισης προβληματικών δανείων της Ιταλίας, το SGA θα μπορούσε να αναλάβει ένα μεγάλο μέρος της Carige, ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Il Messaggero, η οποία ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της SGA και των διαχειριστών της τράπεζας είναι "προχωρημένες".
Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός μέτοχος παρεμπόδισε με την απουσία του την κεφαλαιακή ενίσχυση της ιταλικής προβληματικής τράπεζας κατά 400 εκατομμύρια ευρώ.
Η Malacalza Investimenti του επιχειρηματία Vittorio Malacalza, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέλευσης των μετόχων ότι δεν αντιτίθεται κατ 'αρχήν σε μία νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της Carige, αλλά θα επιθυμούσε να έχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το νέο επιχειρηματικό σχέδιο και τις επιλογές συγχώνευσης της τράπεζας.
Η Carige διασώθηκε από τις άλλες τράπεζες της χώρας, οι οποίες αγόρασαν τον περασμένο μήνα ένα δάνειο μειωμένης εξασφάλισης 320 εκατομμυρίων ευρώ που η τράπεζα δεν μπόρεσε να εκδώσει στην αγορά.
«Η Malacalza έχει επενδύσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ για ένα μερίδιο που τώρα αξίζει πολύ λίγα», δήλωσε  εκπρόσωπος της εταιρείας.
Κατά τη διάρκεια μιας δραματικής τηλεδιάσκεψης, η οικογένεια Malacalza αγνόησε τα αιτήματα των κορυφαίων στελεχών της τράπεζας να αλλάξουν γνώμη για την αποδοχή της εισφοράς.
Οι μικρομέτοχοι της τράπεζας είναι αναστατωμένοι και έστειλαν επιστολές τόσο στον Πρόεδρο Mattarella όσο και στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte ζητώντας την παρέμβαση τους προκειμένου να αποφευχθούν οι σοβαροί κίνδυνοι που αφορούν το μέλλον της τράπεζας και τους μόετοχς.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, το πρόβλημα της Banca Carige δεν έχει να κάνει τόσο με τα κεφάλαια της όσο με τη διοίκηση της.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εξασφάλιση των 320 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε τον περασμένο μήνα μέσω ενός δανείου που αγόρασαν άλλες ιταλικές τράπεζες επιτρέπει να έχει κεφαλαιακή επάρκεια ευθυγραμμισμένη με τον στόχο του 13,1% που έχει ορίσει η ΕΚΤ, την ώρα πάντως που η διοίκηση της τράπεζας εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμη ειδικά μετά την παραίτηση της ανεξάρτητης διοικητή Lucrezia Reichlin και του συμβούλου Raffaele Mincione.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης