Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις αγορές, με το «βλέμμα» στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας - Άνοδος +1,09% για Dow, στο +0,52% ο DAX

Κέρδη στις αγορές, με το «βλέμμα» στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας -  Άνοδος +1,09% για Dow, στο +0,52% ο DAX
Oι επενδυτές ευελπιστούν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούνε να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να περιορίσουν την επιβολή δασμών
(upd2) Αισιόδοξοι για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα εμφανίστηκαν σήμερα (8/1/2019) οι επενδυτές, με πιέσεις, ωστόσο, στις τραπεζικές μετοχές να περιορίζουν τα κέρδη στους δείκτες της Wall. 
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,09% στις 23.7870 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,98% στις 2.574 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,08% υψηλότερα στις 6.897 μονάδες.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι θετικό, στον απόηχο και δήλωσης μέλους της αμερικανικής αντιπροσωπείας, που ανέφερε ότι οι εμπορικές συνομιλίες έχουν πάει καλά και ότι θα συνεχιστούν για τρίτη ημέρα.
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του «Dow Jones Newswires», που ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές για το εμπόριο από την Κίνα και τις ΗΠΑ έχουν περιορίσει ορισμένες από τις διαφορές τους, ώθησε τους δείκτες σε ενδοσυνεδριακά υψηλά:

Ωστόσο, αργότερα οι δείκτες περιόρισαν τα κέρδη τους, με τους επενδυτές να δείχνουν να «πουλάνε» τις θετικές ειδήσεις για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο τεχνολογικός κλάδος, με την Amazon να ενισχύεται κατά 1,66%, την Apple να καταγράφει κέρδη 1,91% και το Facebook να σημειώνει άνοδο 3,2%.
Πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες, με τη Morgan Stanley να υποχωρεί κατά 0,6%, την JP Morgan να σημειώνει πτώση 0,1%, την Bank of America να καταγράφει απώλειες 0,23% και τη Citigroup να διαπραγματεύεται στο -0,25%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «DJ», οι διαπραγματευτές έχουν σημειώσει πρόοδο σε θέματα όπως η αγορά αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών.
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι μια συμπληρωματική συνομιλία μεταξύ αξιωματούχων σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ωστόσο, το «DJ» τονίζει ότι οι δύο πλευρές δεν είναι ακόμα έτοιμες να φτάσουν σε συμφωνία.
Παρά το γεγονός ότι δεν αναμένεται να επιτευχθεί κάποια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι επενδυτές ευελπιστούν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούνε να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και να περιορίσουν την επιβολή δασμών.
Εξάλλου, με ανάρτησή του στο «Twitter», ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανέφερε ότι «οι συζητήσεις με την Κίνα προχωρούν πολύ καλά!».

Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές άσκησαν τα στοιχεία για τα ανοίγματα θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.
Ειδικότερα, τα ανοίγματα θέσεων εργασίας μειώθηκαν στα 6,89 εκατ. τον Νοέμβριο του 2018, από 7,13 εκατ. τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, οι αμερικανικές εταιρείες επικαλούνται ως αιτία για τη μείωση την έλλειψη ειδικευμένων υποψηφίων και όχι την απροθυμία να προχωρήσουν σε προσλήψεις.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εξετάζουν τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για τις αυξήσεις επιτοκίων το 2019.
Ο Raphael Bostic, πρόεδρος της Fed Ατλάντας, δήλωσε χθες ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει μόνο μία αύξηση επιτοκίων κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Αισιοδοξία στην Ευρώπη 

Με κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,88% κι έκλεισε στις 345,89 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Δεκεμβρίου 2018, καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι έκλεισαν με θετικά πρόσημα.
Στο ταμπλό, μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών και των τεχνολογικών εταιρειών, με τους σχετικούς δείκτες να ενισχύονται κατά 0,6% και 1,2% αντίστοιχα.
Μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα θα μπορούσε να ωθήσει σημαντικά υψηλότερα ορισμένους κλάδους, όπως οι πρώτες ύλες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που σήμερα έκλεισαν με άνοδο 0,5% και 1,4% αντίστοιχα.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,52% κι έκλεισε στις 10.803,98 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,74% στις 6.861,60 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 1,15% στις 4.773,27 μονάδες.

Η μετοχή της Carrefour σημείωσε άνοδο σχεδόν 3%, στον απόηχο αναβάθμισής της από την Bank of America.
Εν τω μεταξύ, ανησυχίες για την οικονομία της Γερμανίας πυροδότησαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα για τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας, που έδειξαν μια απροσδόκητη πτώση 1,9% για τον Νοέμβριο του 2018, υποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη ενδέχεται να καταγράψει επιβράδυνση.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,25% κι έκλεισε στις 19.000,14 μονάδες.
Στο ταμπλό, πτωτικά κινήθηκαν οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές, με την Intesa Sanpaolo να κλείνει στο -1,2%, την Banco Bpm στο -1,9%, την Unicredit στο -1,6% και την UBI Banca στο -2%.
Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα διάταγμα νομοθετικού περιεχομένου το οποίο περιέχει μέτρα για την ενίσχυση της Banca Carige, προσφέροντάς της πρόσβαση σε κρατικές εγγυήσεις για την έκδοση νέων αξιόγραφων και πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ιταλίας.
Η τράπεζα, η οποία πέρυσι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη από τους μετόχους της για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, είναι πλέον σε θέση να ζητήσει επίσης πρόσβαση στο ειδικό κρατικό ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο, διευκρίνισε η ιταλική κυβέρνηση.
Επιδείνωση κατέγραψε η ιταλική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται στο 2,97% από 2,904% στο χθεσινό κλείσιμο.


Το ενδιαφέρον στρέφεται, εν τω μεταξύ, και στις πολιτικές εξελίξεις, με το Brexit να κυριαρχεί.
Η Telegraph μετέδωσε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας του άρθρου 50, με τη βρετανική κυβέρνηση, ωστόσο, να διαψεύδει.
Ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, επιβεβαίωσε σήμερα ότι η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της κυβέρνησης για το Brexit θα διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου 2019.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (8/1) οι αγορές στην Ασία, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι οποίες συνεχίζονται για δεύτερη μέρα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωναία έκλεισε με άνοδο 0,82% στις 20.204,04 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank Group και Nissan ενισχύθηκαν κατά 5,7% και +0,2% αντίστοιχα.
Μάλιστα, η άνοδος ήρθε παρά την οριακή πτώση που σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα για τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον δείκτη να υποχωρεί στις 42,7 μονάδες, έναντι 42,9 μονάδων τον Νοέμβριο.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε οριακή άνοδο 0,15% στις 25.875,45 μονάδες, παρά το γεγονός ότι σημείωνε πτώση νωρίτερα.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,26% στις 2.526,46 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Shenzhen Composite, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,12% σις 1.299,89 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 2.025,27 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να υποχωρεί κατά -1,7%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα λειτουργικά κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν κατά -29% για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
«Αυτά τα αποτελέσματα της Samsung είναι αρκετά προφανή, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει μία ευρύτερη επιβράδυνση των κλάδων λιανικού εμπορίου και μεταποίησης», σχολίασε σε σημείωμά του ο Stephen Innes της Oanda.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,69% και τις 5.722,40 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά 0,28% στις 9.563,60 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης