Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή θα βγούμε στις αγορές - Δεν χρειάζεται πανικός για τα κόκκινα δάνεια - Δεν κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία

Τσακαλώτος: Την κατάλληλη στιγμή θα βγούμε στις αγορές - Δεν χρειάζεται πανικός για τα κόκκινα δάνεια - Δεν κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση με τον διοικητής του ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα
Ιδιαίτερα καθησυχαστικός όσον αφορά την ελληνική οικονομία και τα κόκκινα δάνεια εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζοντας -αναφερόμενος στις τράπεζες- ότι δεν χρειάζεται πανικός.
«Λόγω του "μαξιλαριού" είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές» δήλωσε στο ραδιόφωνο του news 24/7 επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε αναγκασμένοι να πάμε κάποια στιγμή στις αγορές».
«Την κατάλληλη στιγμή θα βγούμε στις αγορές» υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με το «μαξιλάρι» η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις χρέους ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμο.
«Με ένα κομμάτι από το "μαξιλάρι" θα μπορούμε να αγοράσουμε το χρέους του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ ή και τα δύο» τόνισε αναφερόμενος στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα κόκκινα δάνεια

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αλλά υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται πανικός.
Όπως είπε «δουλεύουμε ένα σχήμα εγγυήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, βοηθά ότι αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων.
Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας».
«Παρακολοθούμε την κατάσταση και μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος» τόνισε και έκανε ειδική αναφορά και στην περίπτωση της Eurobank με την πρωτοβουλία που έλαβε πριν τα Χριστούγεννα.

Η σχέση με τον κ. Στουρνάρα

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσακαλώτος τήρησε μια ιδιαίτερα ήπια στάση απέναντι στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις διαφωνίες που προκύπτουν κατά καιρούς μεταξύ κυβέρνησης-Στουρνάρα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε «είναι λογικό να έχουμε διαφωνίες με την ΤτΕ καθώς είναι ανεξάρτητη αρχή και λέει αυτό που πιστεύει».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσαν να είναι καλύτερες.
Σε κάθε περίπτωση «σε βασικά ζητήματα υπάρχει συνεργασία (με τον κ. Στουρνάρα) και στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε «το γεγονός ότι στον κ. Στουρνάρα αρέσει η δημοσιότητα, μας δημιουργεί κάποια προβλήματα αυτό αλλά είναι διαχειρίσιμα.
Θεωρώ ότι θα μπορούσε να επικεντρωθεί στον ρόλο του»

Η Συμφωνία των Πρεσπων

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζοντας ότι υπάρχει η πλειοψηφία των 151 και τόνισε ότι έχει φτάσει η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
«Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η κυβέρνηση και οι βουλευτές και τα κόμματα.
Είναι ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί -και ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα- για περισσότερα από 24 χρόνια και έφτασε η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Όσον αφορά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος και πέταξε το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Εάν η ΝΔ αμφιβάλλει για τη στήριξη της κυβέρνησης στη Βουλή, μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης» τόνισε επισημαίνοντας ότι «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Επενδύσεις

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίξει ότι η προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται έναν καθαρό διάδρομο.
«Αυτό έγινε με την αναδιάθρωση του χρέους.
Γι' αυτό τώρα περιμένουμε πολλές επενδύσεις.
Το να μας λένε οι αντίπαλοί μας που χρεοκόπησαν τη χώρα ότι δεν γίνονται επενδύσεις είναι, το λιγότερο, υπερβολικό.
Το Ελληνικό προχωράει, περιμένουμε την άδεια για το καζίνο, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Είναι εφικτό να ξεκινήσουν τα έργα μέχρι το καλοκαίρι» δήλωσε.

Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φτάνει στο τέλος της όπως φαίνεται άλλωστε από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου.
«Φαίνεται ότι ο Καμμένος φεύγει από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο κ. Τσίπρας είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την επίλυση του «μακεδονικού» με σύνθετη ονομασία.
«Δεν κάνουμε κάτι που είναι διαφορετικό από τις προγραμματικές δηλώσεις» επεσήμανε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών ενώ εμφανίστηκε σίγουρος για την κυβερνητική πλειοψηφία όχι μόνο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Είμαι αισιόδοξος ότι όχι μόνο έχουμε 151 ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και κυβερνητική πλειοψηφία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί από το υπουργείο Οικονομικών πριν τις εκλογές.
«Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να αλλάξω θέση μέχρι τις εκλογές.
Υπάρχει η συζήτηση με τους Θεσμούς και το θέμα των τραπεζών.
Χρειάζεται μια συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά.

Το bankingnews.gr μετέδιδε χθες (7/1/2019):

Μετά την αναβάθμιση από την Moody’s στις 1/3/2019 κατά 1 κλίμακα σε Β2 η έξοδος στις αγορές με 5ετές στο 3,5% από 4,625%

Μετά την αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα σε Β2 από Β3 την 1η Μαρτίου 2019 θα βγει η Ελλάδα στις αγορές με έκδοση 5ετούς και με στόχο επιτόκιο 3,5% από 4,625% της προηγούμενης έκδοσης, όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές.
Θα αντληθούν 3 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 3,5% από 4,625% που είχε εκδοθεί την προηγούμενη φορά ή διαφορά 1,125%.
Πάνω σε αυτό το επικοινωνιακό σχέδιο θα κινηθεί η κυβέρνηση, θα αντλήσει φθηνότερα κεφάλαια σε σχέση με το παρελθόν αλλά…η Πορτογαλία δανείζεται στα 5 χρόνια στο 0,60%.
Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει μακράν τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη και να δανείζεται με το υψηλότερο κόστος.
Ήδη η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού 10ετές και γερμανικού είναι στις 420 μονάδες βάσης που είναι μεγάλη διαφορά…
Ο στόχος του ελληνικού υπουργείου οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι ρεαλιστικός για 5ετές αλλά ανέφικτος για 10ετές ομόλογο.
Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα το 10ετές ελληνικό ομόλογο με απόδοση 4,40% θα κατέληγε σε επιτόκιο δανεισμού στο 4,70% εάν επιχειρούσε έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο….προφανώς εξέλιξη όχι απλά αρνητική αλλά αυτοκτονική.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί με 10ετές και λόγω αδυναμίας επιλέγει την λύση του 5ετούς με στόχο επικοινωνιακή τακτική εντυπώσεων καθώς η παλαιά έκδοση με 4,625% θα υποχωρήσει στο 3,50%.

Πως θα κινηθούν οι οίκοι αξιολόγησης

Με βάση τους οίκους αξιολόγησης η Standard and Poor’s έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β+ με θετικές προοπτικές, η Fitch με ΒΒ- και η Moody’s με Β3.
Με βάση τα χρονοδιαγράμματα αξιολογήσεων που έχουν ήδη ανακοινώσει οι οίκοι αξιολόγησης η Standard and Poor’s θα είναι ο πρώτος οίκος για το 2019 που θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 18 Ιανουαρίου 2019.
Δεν αναμένεται κάποια κίνηση αναβάθμισης αυτό είναι το βασικό σενάριο θα διατηρήσει αμετάβλητη την βαθμολογία σε Β+ με θετικές προοπτικές (positive outlook).
To καλύτερο σενάριο θα ήταν να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- αλλά δεν είναι πιθανό σενάριο, οι πιθανότητες είναι κάτω από 10% ενώ σχεδόν 90% είναι οι πιθανότητες για αμετάβλητη βαθμολογία.
Θα ακολουθήσει η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου 2019 που θα αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος και επίσης δεν αναμένεται καμία κίνηση, θα διατηρηθεί η βαθμολογία ΒΒ-.
Η βαθμολογία ΒΒ- είναι 3 βαθμίδες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade δηλαδή την κλίμακα ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Όσο πλησιάζει η Ελλάδα προς την κατηγορία αυτή τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι αναβαθμίσεις, οπότε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο εγγύς και μακρινό μέλλον θα είναι επιβραδυνόμενες και όχι επιταχυνόμενες.  
Πρακτικά δεν αναμένεται από Standard and Poor’s και Fitch αναβάθμιση αλλά δεν θα αποκλειόταν κάποια έκπληξη από την Moody’s την 1η Μαρτίου 2019.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η Moody’s θα μπορούσε να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στην κλίμακα Β2 από Β3 δηλαδή κατά 1 κλίμακα.

Standard & Poor's

18 Ιανουαρίου 2018
26 Απριλίου 2019
25 Οκτωβρίου 2019

Moody’s

1 Μαρτίου 2019
23 Αυγούστου 2019

Fitch

8 Φεβρουαρίου 2019
2 Αυγούστου 2019

DBRS

3 Μαΐου 2019
1 Νοεμβρίου 2019

Οι πικρές αλήθειες για τα ελληνικά ομόλογα

Όταν ξέσπασε η ιταλική κρίση η ιταλική αγορά ομολόγων δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, το 10ετές ομόλογο αναφοράς λόγω των ανησυχιών για το χρέος και την παρουσία της χώρας στο ευρώ εκτινάχθηκε έως το 3,74%...
Το 3,74% ήταν ένα πολύ κακό επιτόκιο για την Ιταλία όταν η Πορτογαλία για το ίδιο διάστημα δανείζεται στο 1,80% δηλαδή σχεδόν 200 μονάδες βάσης φθηνότερα.
Η Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα με το ξέσπασμα της κρίσης δέχθηκαν αναλογικά ισχυρό πλήγμα όπως στην Ιταλία, υπήρξε επιδείνωση έφθασε η απόδοση του 10ετούς έως το 4,73%...
Κάποια στιγμή το spread δηλαδή η διαφορά ενός ομολόγου από ένα άλλο – στην προκειμένη περίπτωση Ιταλίας και Ελλάδος – είχε μειωθεί στις 74 μονάδες βάσης ή 0,74% η μικρότερη διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.
Όλοι συνέδεσαν την μεγάλη επιδείνωση στην Ελλάδα….στην Ιταλία.
Η κρίση στην Ιταλία επειδή συνδέεται με το χρέος είχε επίδραση και στην Ελλάδα μια χώρα με διαχρονικό πρόβλημα στο χρέος.
Αυτή ήταν η αιτιολογία.
Όμως στην πορεία μετά τους σωστούς όπως αποδείχθηκαν χειρισμούς της ιταλικής κυβέρνησης και της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,04% συνέβησαν τα εξής.
Τα ιταλικά ομόλογα βελτιώθηκαν αισθητά σχεδόν 1% σε σχέση με τα υψηλά ετών και αντιθέτως η βελτίωση στην Ελλάδα ήταν δυσανάλογα μικρή.
Έτσι το spread από τις 74 μονάδες βάσης μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδος στα 10 χρόνια έχει εκτιναχθεί στις 150 μονάδες βάσης με το ιταλικό 10ετές στο 2,90% και το ελληνικό στο 4,40%.
Γιατί ενώ η Ιταλία βελτιώθηκε η Ελλάδα δεν ακολούθησε;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι κρίσιμη, ωστόσο δεν είναι μονοδιάστατη.
1)Το πρώτο πράγμα που μας δίδαξε η ιταλική κρίση ήταν ότι η Ιταλία και τα ιταλικά ομόλογα επιδεινώθηκαν….δεν βελτιώθηκε η Ελλάδα.
2)Για τους ξένους η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια ξεκάθαρα μη επενδύσιμη αγορά.
3)Όταν τα επιτόκια παγκοσμίως θα αυξηθούν, τα περιθώρια βελτίωσης στην Ελλάδα είναι μικρά και χωρίς ποσοτική χαλάρωση.
4)Η Ελλάδα βαρύνεται με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που κατατρώγουν την ανάπτυξη ενώ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2019 θα κινηθεί κάτω από 2%.
5)Συνολικά ο ρυθμός αύξησης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα – έως το 2022 – θα είναι χαμηλός –
6)Η Ιταλία παραμένει σε βαθμολογική κλίμακα investment grade δηλαδή έχει πιστοληπτική διαβάθμιση πάνω από ΒΒΒ-.
Η Ελλάδα ακόμη παραμένει στην ζώνη των junk bond και θα παραμείνει όλο το 2019.
7)Κανείς διεθνής επενδυτής δεν έχει πιστέψει ότι η Ελλάδα έχει βγει πραγματικά από το μνημόνιο και κανείς διεθνείς επενδυτής δεν πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Συνεχίζει η Ελλάδα να αποτελεί τον επενδυτικό παρία διεθνώς.
8)Η Ελλάδα δύσκολα θα καταφέρει να δανειστεί με επιτόκια κάτω από 4% στις μακροπρόθεσμες περιόδους ειδικά στην 10ετία και για τον λόγο αυτό επιλέγει 5ετία, είναι έκδοση εντυπώσεων και ανάγκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης