Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gatestone Institute: Σε ελεύθερη πτώση ο Macron - Ήρθε η ώρα της Marine Le Pen;

tags :
Gatestone Institute: Σε ελεύθερη πτώση ο Macron - Ήρθε η ώρα της Marine Le Pen;
Πολλοί σχολιαστές αναρωτιούνται πώς ο Macron θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να κυβερνήσει τις προσεχείς εβδομάδες
Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron φαίνεται να ελπίζει ότι η κούραση θα οδηγήσει τους διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» να εγκαταλείψουν, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν ακόμη σημάδια.
Αντίθετα, τα "κίτρινα γιλέκα" φαίνεται ότι είναι αφιερωμένα στο να τον φέρουν τα πάνω κάτω στη χώρα, εκτιμά σε νέα ανάλυσή του το Gatestone Institute.
Την ίδια ώρα, οι νεαροί Γάλλοι μουσουλμάνοι ριζοσπαστικοποιούνται με αυξανόμενο ρυθμό, και η απάντηση των Γάλλων αξιωματούχων είναι... ανύπαρκτη.
Αντ 'αυτού, δίνουν εντολές να βρίσκονται στρατιώτες στους δρόμους.
"Οι Γάλλοι πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με την απειλή των επιθέσεων", δήλωσε ο πρωθυπουργός Manuel Valls το 2015.
Δύο χρόνια αργότερα, λίγο πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Macron, υποψήφιος ακόμα, είπε τα ίδια λόγια.
Η τρομοκρατία, είπε, είναι "αδιανόητη" και θα αποτελέσει "απειλή που θα είναι μέρος της καθημερινής ζωής των Γάλλων για τα επόμενα χρόνια".
Οι νόμοι της Γαλλίας είναι εξαιρετικά χαλαροί.
Ακόμη και οι κατά συρροήν δολοφόνοι και τρομοκράτες δεν καταδικάζονται ως εγκληματίες.
Οι μόνοι πολιτικοί ηγέτες που πρότειναν αυστηρότερους νόμους κατά της τρομοκρατίας ή που δήλωσαν ότι χρειάζονται έκτακτα μέτρα, προέρχονται από κόμματα που θεωρούνται "δεξιά".
Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν αμέσως αυτούς τους ηγέτες ως «εξτρεμιστές» και οι προτάσεις τους απορρίφθηκαν.
Έτσι, ο Macron και η σημερινή κυβέρνηση, στην πραγματικότητα, ενθαρρύνουν περισσότερο τη μετανάστευση: όλοι οι λαθρομετανάστες στη Γαλλία λαμβάνουν οικονομική βοήθεια εάν το ζητήσουν, καθώς και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη.
Και δεν διατρέχουν σχεδόν κανένα κίνδυνο να απελαθούν.
Κάθε χρόνο, εκδίδονται περισσότερες από 200.000 άδειες διαμονής (262.000 το 2017), συμπεριλαμβανομένων των παράνομων μεταναστών.
Ο Macron, όταν εξελέγη πρόεδρος, υποσχέθηκε να ενισχύσει την ανάπτυξη και να βελτιώσει την αγοραστική δύναμη.
Για να ενθαρρύνει μεγάλες και πολυεθνικές εταιρείες να επενδύσουν στη Γαλλία, μείωσε τους φόρους τους και εξάλειψε έναν φόρο επί του πλούτου.
Καθώς προφανώς δεν επιθυμούσε να αυξήσει το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού (2,6% το 2017), δημιούργησε νέους φόρους και αύξησε μερικούς από τους φόρους που πλήρωνε ολόκληρος ο πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων των φόρων επί των καυσίμων.
Σ 'αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν οι διαδηλωτές των "κίτρινων γιλέκων" ("gilets jaunes") - οι οποίοι αγωνίζονται σε όλη τη Γαλλία επί οκτώ Σαββατοκύριακα.
Οι νέοι φόροι, καθώς και η αύξηση των υφιστάμενων φόρων, οδήγησαν πολλούς ανθρώπους σε πραγματικά οικονομική ανέχεια.
Πολλοί είδαν επίσης τη μείωση των φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την κατάργηση του φόρου περιουσίας για τους πλούσιους ως εξωφρενικά άδικο.
Βλέπουν πολύ καλά ότι η έλλειψη ασφάλειας εξαπλώνεται, ότι η μετανάστευση εκρήγνυται και ότι η κυβέρνηση δεν παρέχει επαρκή στήριξη.
Οι δηλώσεις του Macron, όπως η σύγκριση των «επιτυχημένων και εκείνων που δεν είναι τίποτε» - ή ο ισχυρισμός ότι «η ζωή ενός επιχειρηματία είναι πολύ πιο δύσκολη από εκείνη ενός υπαλλήλου» - του έδωσε την εικόνα ενός αλαζονικού ηγέτη που περιφρονεί τους φτωχούς και δεν ξέρει τίποτα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ορισμένες από τις δηλώσεις του - όπως «δεν υπάρχει γαλλική κουλτούρα» ή οι Γάλλοι είναι «ανθεκτικοί στην αλλαγή» - οδήγησαν πολλούς να πιστεύουν ότι δεν είχε καν σεβασμό στους Γάλλους ή στη Γαλλία.
Η πρώτη διαμαρτυρία των «κίτρινων γιλέκων», η οποία έλαβε χώρα στις 17 Νοεμβρίου, συγκέντρωσε αυθόρμητα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα και είχε την υποστήριξη περισσότερου από το 80% του πληθυσμού.
Αντί να αντιδράσει γρήγορα και να πει ότι κατάλαβε τις δυσκολίες εκατομμυρίων Γάλλων, ο Macron περίμενε 10 ημέρες μέχρι να απαντήσει σε μια δεύτερη διαδήλωση, μεγαλύτερη από την πρώτη.
Ακολούθησε μια ομιλία επικεντρωμένη στο περιβάλλον, τονίζοντας ότι οι φόροι επί των καυσίμων ήταν απαραίτητοι για την καταπολέμηση της "κλιματικής αλλαγής".
Τα λόγια του φάνηκαν εντελώς άσχετα με την οικονομική δυσπραγία που αισθάνθηκε το κοινό.
Τέσσερις ημέρες αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου, μια τρίτη διαδήλωση είχε ακόμα περισσότερους ανθρώπους.
Οι διαδηλωτές ανέμιζαν γαλλικές σημαίες και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.
Ο Macron δεν είπε τίποτα.
Στις 8 Δεκεμβρίου, την ημέρα της τέταρτης διαδήλωσης, το Παρίσι είχε ουσιαστικά τεθεί υπό πολιορκία.
Τα θωρακισμένα οχήματα βγήκαν κατά μήκος των κύριων λεωφόρων.
Χιλιάδες αστυνομικοί έκλεισαν την πρόσβαση στη συνοικία της προεδρικής κατοικίας, το παλάτι Élysée.
Ένα ελικόπτερο περίμενε στην αυλή του παλατιού Élysée, σε περίπτωση που ο Macron χρειαζόταν να απομακρυνθεί.
Όταν ο Macron αποφάσισε τελικά να πει κάτι, στις 10 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση ορισμένων φόρων.
Υποσχέθηκε να ανοίξει έναν «εθνικό διάλογο» και ανακοίνωσε την ανάγκη αναθεώρησης των κανόνων για τη μετανάστευση.
Ωστόσο, κατά τη χρονική στιγμή που ο Macron μίλησε, ένας από τους απεσταλμένους του στο Μαρόκο δήλωνε ότι μετανάστευση είναι «ευεργετική» για τις χώρες υποδοχής.
Ο θυμός του κοινού αναζωπυρώθηκε.
Οι διαδηλωτές πίστευαν ότι η Macron δεν έχει καταλάβει προφανώς τι του λένε.
Στις 22 Δεκεμβρίου, όταν έλαβε χώρα η πέμπτη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων», παρόλο που οι διαμαρτυρόμενοι ήταν λιγότεροι, ο θυμός τους φάνηκε πιο έντονος.
Ζητούσαν την παραίτηση του Macron από παντού.
Έτσι, η δημοτικότητα του Macron είναι σε ελεύθερη πτώση.
Έχει μειωθεί στο 18%.
Πολλοί σχολιαστές αναρωτιούνται πώς ο Macron θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να κυβερνήσει τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ οι μέχρι τώρα δηλώσεις του έγιναν σε άλλες χώρες (Βέλγιο, Τσάντ).
Είναι πλέον πιθανό να αναγκαστεί να παραιτηθεί και να ζητήσει πρόωρες προεδρικές εκλογές.
Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του στη Γαλλία ήταν στις 4 Δεκεμβρίου, στο Massif Central, αργά το βράδυ.
Πήγε να δει τις ζημιές σε ένα κρατικό κτίριο που κάηκε από βανδάλους.
Αν και η επίσκεψή του ήταν απροειδοποίητη, έφτασαν δεκάδες "κίτρινα γιλέκα", τον προσέβαλαν και εγκατέλειψε γρήγορα.
Την ίδια ώρα, όλοι πιστεύουν ότι η Marine Le Pen, ηγέτης του δεξιού, λαϊκιστικού κόμματος, θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος.
Τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας της το 2017 έμοιαζαν με τους ισχυρισμούς του κινήματος των "κίτρινων γιλέκων".
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Le Pen θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2019 με 24% -25% των ψήφων.
Ένα άλλο δεξιό, εθνικιστικό κόμμα, το Debout la France! με επικεφαλής τον βουλευτή Nicolas Dupont-Aignan θα μπορούσε να πάρει το 8%.
Το σύνολο θα ανερχόταν σε ποσοστό 32% -33% των ψήφων.
Το La République En Marche! του Macron, που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια, αναμένεται να λάβει μόνο το 18% των ψήφων.
Και μπορεί οι εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο στη γαλλική πολιτική ζωή, αλλά ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν μια σφοδρή απόρριψη του Γάλλου προέδρου, εάν καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τότε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης