Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πόρτα της εξόδου στον Καμμένο - Υπέρ του διαζυγίου βουλευτές και υπουργοί

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πόρτα της εξόδου στον Καμμένο - Υπέρ του διαζυγίου βουλευτές και υπουργοί
Βαρύ το κλίμα εντός της... συγκυβέρνησης
Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια συμβίωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενδεχομένως να είναι ότι η πρώτη φορά που δημιουργείται τόσο… βαρύ κλίμα στη συγκυβέρνηση.
Είναι η πρώτη φορά, δε, που βουλευτές, υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται ξεκάθαρα και με δημόσιες δηλώσεις τους υπέρ του διαζυγίου με τους ΑΝΕΛ.
Η Σία Αναγνωστοπούλου, εξάλλου, το είπε ξεκάθαρα: όσο καταπιεστικό ήταν για τον κ. Καμμένο να είναι συνοδοιπόρος με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο καταπιεστικό ήταν για την Κουμουνδούρου.
Πλέον, τα μηνύματα που έρχονται από την Κουμουνδούρου κάθε άλλα παρά κατευναστικά είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει την κυβερνητική πλειοψηφία και για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία. Κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί και ως μια προειδοποίηση προς τον Πάνο Καμμένο ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητος πια...
Πρόκειται δε για ένα μήνυμα που προμηνύει πολιτικές εξελίξεις και αναδιαμόρφωση της φυσιογνωμίας της κυβέρνησης, προφανώς με τη σύναψη νέων συμμαχιών και κατά συνέπεια νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Τσακαλώτος: Έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία

Την εκτίμηση ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φτάνει στο τέλος της εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Φαίνεται ότι ο Καμμένος φεύγει από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε -αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών- ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι διαφορετικό τις προγραμματικές της δηλώσεις.
«Είμαι αισιόδοξος ότι όχι μόνο έχουμε 151 ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και κυβερνητική πλειοψηφία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παπαδημούλης: Αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση είναι ένα ήρεμο, ώριμο και πολιτισμένο διαζύγιο

«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι υπάρχει η πλειοψηφία που θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν υπάρχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών, που απαιτεί το Σύνταγμα, για να υλοποιηθεί ο πάγιος πόθος του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συμφερόντων που τον στηρίζουν να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.
Αναφορικά με τη «γνωστή και δεδομένη» διαφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, γύρω από το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, και «καθώς αυτή η συγκυβέρνηση -παρά τις μεγάλες διαφορές των δύο κομμάτων- έχει διαρκέσει τέσσερα χρόνια και έχει πετύχει αρκετά θετικά πράγματα, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένα ήρεμο, ώριμο και πολιτισμένο "διαζύγιο"», είναι η άποψη του Δ. Παπαδημούλη.

Σταθάκης: Μπορούμε να ψηφίζουμε νομοσχέδια και χωρίς τους ΑΝΕΛ

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει νομοσχέδια σε ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι το σύνολο σχεδόν των νομοσχεδίων που έχει φέρει η κυβέρνηση τους πρόσφατους μήνες ψηφίζονται με πολύ ευρεία πλειοψηφία καθώς αναγκάζεται και η ΝΔ να τα ψηφίζει.
Προέβλεψε δε ότι και τα νομοσχέδια που θα έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή και θα αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας και πληθώρα άλλων κοινωνικών και οικονομικών μέτρων, θα τύχουν ευρείας πλειοψηφίας.

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη

«Η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη, δεν απειλείται και θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το έργο της, όσο κι αν αυτό τρομάζει κάποιους που αντιδρούν με πανικό» δήλωσε σήμερα (8/1/2019) η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.
Μάλιστα, η ίδια επεσήμανε με νόημα ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέτυχε τον μεγάλο βασικό προγραμματικό στόχο της που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια και ήδη ψηφίστηκαν τα πρώτα θετικά μέτρα μετά από 8 χρόνια μνημονιακής πολιτικής».

Βίτσας: Πιθανές νέες πλειοψηφίες

Την θέση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τη στήριξη της Βουλής και του λαού, ακόμα και αν ο Π. Καμμένος αποχωρήσει διατύπωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, ο οποίος εκτίμησε ότι μπορεί να διαμορφωθούν και νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
«Με τους ΑΝΕΛ είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία και καταφέραμε -μαζί και με τους Οικολόγους Πράσινους- να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια, δεν το ξεχνάμε, δεν το πετάμε, είναι στοιχείο της Ιστορίας της χώρας.
Θα θέλαμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία μέχρι το τέλος, δεν είναι όμως στο δικό μας χέρι» είπε ο κ. Βίτσας.

Αναγνωστοπούλου: Η συνεργασία με τον κ. Καμμένο ήταν καταπιεστική και για τις δύο πλευρές

Στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρθηκε η Σία Αναγνωστοπούλου κάνοντας λόγο για μια καταπιεστική συνεργασία.
Ειδικότερα, ερωτηθείσα εάν μπορεί να διαμορφωθεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «Δεν ξέρω, εγώ το εύχομαι πάντως.
Λογικό δεν είναι να θέλω αλλαγή φυσιογνωμίας της κυβέρνησης;
Ήταν καταπιεστικό για τον Καμμένο να έχει εμάς συνοδοιπόρους, εγώ τον καταλαβαίνω.
Για εμάς δεν ήταν;».
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε εάν η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε στο τέλος της «απ’ ό,τι φαίνεται, από όσα είπε ο κ. Καμμένος…».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης