Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Πάνω από 1% του ΑΕΠ η μέχρι στιγμής επίδραση του Brexit για το Ην. Βασίλειο

Scope: Πάνω από 1% του ΑΕΠ η μέχρι στιγμής επίδραση του Brexit για το Ην. Βασίλειο
Έκθεση της Scope Ratings για το Brexit
Στο 1% του ΑΕΠ υπολογίζει τη μέχρι στιγμής επίδραση (από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016) του Brexit στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου η Scope Ratings, σχολιάζοντας ότι το επικείμενο κόστος και η αβεβαιότητα θα θέσουν σε κίνδυνο την αξιολόγηση (μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας) «ΑΑ» για το νησί.
Ως πιο πιθανά σενάρια, ο οίκος παραθέτει μία εν τέλει συμφωνία (soft Brexit) μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, ενώ αυξημένη είναι και η πιθανότητα μίας αντιστροφής της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ.
Τα παραπάνω σενάρια είναι πιο πιθανά από ένα σκληρό Brexit (hard Brexit, χωρίς συμφωνία), επισημαίνεται.
«Δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων και λιγότερο από τρεις μήνες για την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι Βρετανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ακόμη την τελική μορφή του Brexit.
Η αβεβαιότητα θα διαρκέσει πέρα από τις 29 Μαρτίου 2019.
Το οικονομικό κόστος αυξάνεται.
Η πρωθυπουργός δεν έχει επί του παρόντος την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυρώσει τη συμφωνία για το Brexit, με το ερώτημα πλέον να είναι το κατά πόσο κοινοβουλευτική δυναμική θα αλλάξει όσο μειώνεται ο χρόνος.
Η ψηφοφορία για τη συμφωνία είχε κατατεθεί αρχικά για τις 11 Δεκεμβρίου 2018, πριν η Theresa May την αναβάλει λόγω έλλειψης υποστήριξης.
Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο προορίζεται τώρα για την εβδομάδα της 14ης Ιανουαρίου 2019.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές το αν η κυβέρνηση βρει επαρκή κοινοβουλευτική στήριξη για να περάσει το σχέδιο συμφωνίας χωρίς πρόσθετες διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις από την ΕΕ.
Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν επικυρωθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο έως τον Μάρτιο, μια επέκταση του Άρθρου 50 είναι πιθανή και όχι μία μη συμφωνία για το Brexit», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης