Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Βολική» αναβολή της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ - Τι θα κάνουν οι 7 βουλευτές για Συμφωνία Πρεσπών και κυβέρνηση Τσίπρα

tags :
«Βολική» αναβολή της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ - Τι θα κάνουν οι 7 βουλευτές για Συμφωνία Πρεσπών και κυβέρνηση Τσίπρα
Οι ηχηρές απουσίες βουλευτών των ΑΝΕΛ οδήγησαν σε αναβολή της συνεδρίασης
(upd5) Αναβλήθηκε η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εξέλιξη η οποία... βολεύει τον Πάνο Καμμένο, καθώς η συνεδρίαση θα στιγματιζόταν από ηχηρές απουσίες.
Η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 στις 13:30, ημέρα κατά την οποία ο Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο σχετικά με το μέλλον της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία οδεύει στο τέλος της.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα παραχωρήσει δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι προγραμματισμένες για σήμερα Τετάρτη 9/1 συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ (θα αρχίσουν με μεγάλη καθυστέρηση λόγω της παρουσίας του κ.Καμμένου στη Βουλή στη συζήτηση για τα F16) καθώς σε αυτές αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιοι από τους 7 βουλευτές του κόμματος προτίθενται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών αψηφώντας την κομματική γραμμή και ποιοι θα μείνουν «πιστοί» μέχρι τέλους στον Π. Καμμένο και στην απόφαση του να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.
Στις συνεδριάσεις αυτές ο κ.Καμμένος αναμένεται να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του για το επόμενο διάστημα καθώς και για το τι προτίθεται να πράξει τόσο απέναντι στους "αποστάτες", όπως τους έχει ονομάσει, βουλευτές του όσο και απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο και έχει προγραμματίσει να συναντηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 11/1.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο εκτιμάται πως κατά τις σημερινές κρίσιμες συνεδριάσεις δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την έξοδο των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, οι οποίες μάλλον μετατίθενται για μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Καμμένος θα προσέλθει στις συνεδριάσεις αυτές προκειμένου να ξεκαθαρίσει μια και καλή ποιοι από τους υπόλοιπους 6 βουλευτές του μένουν πιστοί στην κομματική γραμμή που θέλει τους ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να αποσύρονται από την κυβέρνηση αίροντας την εμπιστοσύνη τους προς αυτή μόλις έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η εν λόγω συμφωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο θα ζητήσει από τους βουλευτές του να ανοίξουν τα χαρτιά τους ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και να ζητήσει τις παραιτήσεις όσων διαφωνούν με την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ηχηρές απουσίες

Πάντως από τις συνεδριάσεις αυτές θα λείπουν δύο βουλευτές - «κλειδιά» και συγκεκριμένα, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία λείπει σε ταξίδι στο εξωτερικό και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης, ο οποίος βρίσκεται στην Πάτρα.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ.Κόκκαλης μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας όσον αφορά τη συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ πως «για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα τα κουβεντιάσουμε από κοντά».
Απούσα από τις συνεδριάσεις αυτές θα είναι και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία ως αιτία της απουσίας της ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα και ότι θα απουσιάζει στην επαρχία στο πλαίσιο προγραμματισμένης εδώ και καιρό επίσκεψης για θέματα του υπουργείου Εσωτερικών.

Θολό το τοπίο στους ΑΝΕΛ

Σε κάθε περίπτωση το σκηνικό στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι.
Ο Θ. Παπαχριστόπουλος είναι ο μόνος που έχει ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση του.
Διαφωνεί με τη «γραμμή» των ΑΝΕΛ, θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και μόλις το πράξει, θα παραδώσει την έδρα του.
Έδρα, η οποία θα πάει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ από ότι στους ΑΝΕΛ.
Εξίσου ξεκάθαρη είναι η στάση των Κ. Κατσίκη και της Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, οι οποίοι συντάσσονται και είναι πλήρως ταυτισμένοι με τις θέσεις του Π. Καμμένου.
Συνεπώς, μένει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους τρεις ακόμα βουλευτές και συγκεκριμένα, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης και ο Κ. Ζουράρης.
Από αυτούς τους 3 ο κ.Ζουράρης έχει εκφράσει δημόσια τις θέσεις του, αν και δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.
Διότι αν και έχει πει πως θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει ταχθεί κατά του να πέσει η κυβέρνηση λόγω αυτής της συμφωνίας.
Πιο θολή είναι η εικόνα με την Έλενα Κουντουρά - με το μεν Μαξίμου να την προσμετρά στις θετικές ψήφους και τους ΑΝΕΛ να το διαψεύδουν κατηγορηματικά -, η οποία έχει πει πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση ενώ ο κ.Κόκκαλης, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του, φέρεται - σύμφωνα με πληροφορίες - να είναι στη γραμμή Ζουράρη, δηλαδή να τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και κατά της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Πρόκειται αν μη τι άλλο για μια αριθμητική εξαιρετικά περίπλοκη.
Από τους 7, οι 2 (Κατσίκης – Τσαρουχά) τάσσονται σίγουρα με τον Π. Καμμένο, ο ένας (Παπαχριστόπουλος) φεύγει αλλά η έδρα του πηγαίνει στον Τέρενς Κουίκ που θεωρείται εν πολλοίς «ξένο σώμα», η κα.Κουντουρά είναι άγνωστο τι θα πράξει ενώ οι άλλοι 2 (Ζουράρης και Κόκκαλης) κινούνται εντός και εκτός της κομματικής γραμμής, καθώς καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θέλουν να πέσει η κυβέρνηση.
Είναι προφανές πως υπό αυτά τα δεδομένα ο κ.Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν μπροστά τους πολύ κρίσιμες ώρες τόσο για τη συνοχή τους όσο και για την πολιτική τους επιβίωση.
Κατά τις σημερινές συνεδριάσεις των ΑΝΕΛ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς οι βουλευτές θα κληθούν να διαλευκάνουν τις προθέσεις τους ενώ και ο κ.Καμμένος θα πρέπει να πάρει δύσκολες και οριστικές αποφάσεις.
Όπως το εάν θα θέσει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τι θα πράξει με τους διαφωνούντες και με εκείνα τα στελέχη/βουλευτές που θα θελήσουν να παραμείνουν στις υπουργικές θέσεις παρά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ (π.χ. η κα.Χρυσοβελώνη, η οποία διεμήνυσε πως θα διαβάσει το κείμενο της συμφωνίας και αν διαπιστώσει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, θα μείνει στη θέση της υφυπουργού Εσωτερικών) και αν εν τέλει θα τηρήσει τη δέσμευση του να μην στηρίξει πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 9/1 08:02)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης