Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο – Ποιες εταιρείες έχουν πλεονέκτημα

tags :
Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο – Ποιες εταιρείες έχουν πλεονέκτημα
Τα ζευγάρια εισηγμένων με διαφορετικό αντικείμενο που στο δίλημμα ποια να αγοράσει κάποιος η απάντηση είναι σχεδόν ξεκάθαρη στις περισσότερες περιπτώσεις
Εισηγμένες με διαφορετικό αντικείμενο αλλά ίδια αποτίμηση στο ΧΑ συχνά αποτελούν αντικείμενο σύγκρισης.
Μπορεί να μην είναι ομοειδείς εταιρείες άρα και η σύγκρισή τους να μην έχει νόημα αλλά για πολλούς επενδυτές αποτελεί ερώτημα το αν θα επενδύσουν σε μία εταιρεία με αποτίμηση για παράδειγμα 1 δισ. ευρώ που έχει θέματα αντί για μία εισηγμένη με ίδια αποτίμηση και χαμηλό p/e.
Κοιτώντας το ταμπλό του ΧΑ με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις την πρώτη σύγκριση που κάνει κάποιος είναι μεταξύ ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΕΛΠΕ που έχουν αποτίμηση 2,3 δισ. ευρώ έως 2,54 δισ. ευρώ.
Με βάση τα αποτελέσματα η αποτίμηση του ΟΠΑΠ στα 2,5 δισ. ευρώ είναι τσιμπημένη έναντι των δύο εταιρειών διύλισης που παίζουν στα 2,3 δισ. ευρώ και έχουν εξαιρετική κερδοφορία.
Ο ΟΠΑΠ έχει προβληματίσει την αγορά λόγω του υψηλού τιμήματος για την εξαγορά ποσοστού στη Stoiximan, όπως και η Motor Oil προβλημάτισε με τις πρόσφατες εξαγορές.
Μία επόμενη σύγκριση έχει να κάνει με δύο εταιρείες που είναι στα 1,7 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για την Alpha Bank και τη Jumbo.
Εδώ η επιλογή είναι εύκολη αφού είναι γνωστά τα θέματα των τραπεζών, ενώ η Jumbo είναι μία εισηγμένη που πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο έχει γεμάτο το ταμείο της και βγάζει συνεχώς κέρδη, ανταμείβοντας και τους μετόχους της με μερίσματα.       
Η σύγκριση επίσης εταιρειών στα 1,1 δισ. ευρώ είναι εύκολη υπόθεση, αφού πρόκειται για σύγκριση μεταξύ Eurobank και Μυτιληναίου.
Σύντομα βέβαια η Eurobank θα συγχωνευτεί με τη Grivalia και θα ενισχυθεί έτσι ο ισολογισμός, αλλά η Μυτιληναίος έχοντας στο παρελθόν απορροφήσει τη ΜΕΤΚΑ έχει ήδη ισχυροποιηθεί και αποτελεί μία από πλέον φθηνές μετοχές του ΧΑ.
Μεταξύ 675 εκατ. ευρώ και 634 εκατ. ευρώ εντοπίζουμε τις Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή, με την πρώτη να έχει υψηλό δανεισμό και τη δεύτερη να έχει εξαιρετικές ταμειακές ροές που επιτρέπουν τη διανομή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου.
Στα 520 εκατ. ευρώ εντοπίζουμε τις ΕΥΔΑΠ και Aegean και εδώ η επιλογή είναι δύσκολη αφού και οι δύο έχουν καλή κερδοφορία, μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και καλές ταμειακές ροές.
Η Aegean θα προχωρήσει σε ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο που θα αλλάξει τον ισολογισμό και αυτό μπορεί μεσοπρόθεσμα να δημιουργεί στους επενδυτές κάποιες σκέψεις, αλλά από την άλλη η ΕΥΔΑΠ με τα κεφάλαια που διαθέτει θα μπορούσε να εμφανίσει καλή ανάπτυξη, αλλά έχει επιλεγεί η στασιμότητα.
Λίγο πάνω από 300 εκατ. ευρώ εντοπίζουμε το ζευγάρι Πλαστικά Κρήτης και ΔΕΗ.
Η Πλαστικά Κρήτης αποτελεί ένα διαμάντι της βιομηχανίας με εξαιρετική κερδοφορία και γενικότερα διάρθρωση ισολογισμού.
Από την άλλη η ΔΕΗ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα turnaround story αν μείωνε δανεισμό και εμφάνιζε κέρδη.
Η υψηλή καθαρή θέση είναι ένα πλεονέκτημα, αλλά για να δει υψηλότερα επίπεδα οι επενδυτές θέλουν να δουν αποτελέσματα θετικότερα.
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποίησης όπως κοντά στα 80 εκατ. ευρώ το ερώτημα θα μπορούσε να είναι μεταξύ Ιατρικού Αθηνών, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης.
Ο κλάδος της υγείας έχει βρεθεί στο επίκεντρο αλλά το Ιατρικό δεν φαίνεται να αδικείται στα τρέχοντα επίπεδα εκτός και αν δοθεί από κάποιον ένα υψηλό και με μεγάλο premium τίμημα όπως δόθηκε στο Υγεία.
Από την άλλη το Πλαίσιο έχει πολύ καλό ισολογισμό αλλά λείπει το growth, ενώ η Πλαστικά Θράκης έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις και περιμένει ανάπτυξη, ενώ από τις επενδύσεις δεν μοχλεύθηκε ιδιαίτερα ο ισολογισμός.
Επιπλέον έχει ήδη ελκυστική αποτίμηση με βάση τα κέρδη.
Λίγο κάτω από 80 εκατ. ευρώ εντοπίζουμε τη Flexopack και την Ιντραλότ και η απάντηση είναι ξεκάθαρα υπέρ της Flexopack.
Κοντά στα 50 εκατ. ευρώ είναι η Τράπεζα Αττικής και η Reds με την τελευταία να είναι αρκετά φθηνή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης