Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιδοτήσεις 60 δισ. ευρώ διεκδικούν τα γερμανικά κρατίδια για να «σβήσουν» λιγνιτικές μονάδες

tags :
Επιδοτήσεις 60 δισ. ευρώ διεκδικούν τα γερμανικά κρατίδια για να «σβήσουν» λιγνιτικές μονάδες
Με την επιστροφή της από την Αθήνα, η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων που πλήττονται από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή
Η προοπτική απανθρακοποίησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι επιπτώσεις της σε συγκεκριμένες περιοχές της Ευρώπης, η οικονομία των οποίων είναι απολύτως συνδεδεμένη με την παραγωγή του λιγνίτη και την καύση του για την παραγωγή ηλεκτρισμού, δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης και της ΔΕΗ που ως γνωστόν υποχρεώνεται να «σβήσει» αλλά και να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, η οποία έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Τρίτη 15/1 - αμέσως μετά την επιστροφή της στο Βερολίνο από την Αθήνα - συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων της Γερμανίας που πλήττονται από το «σβήσιμο» των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής.
Στην ίδια σύσκεψη θα συμμετέχουν και οι επικεφαλείς της Επιτροπής που έχει συστήσει η γερμανική κυβέρνηση για να εισηγηθεί μέτρα ομαλής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.
Το σχέδιο αυτό, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστερήσεις, αναμένεται  να παρουσιαστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ οι περιοχές όπου εξορύσσεται ο άνθρακας διεκδικούν ήδη χρηματοδοτήσεις ύψους 60 δις ευρώ για την ομαλή μετάβαση.
Στη σύσκεψη της 15η Ιανουαρίου η Angela Merkel έχει καλέσει τους πρωθυπουργούς της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, της Σαξονίας, του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας - Άνχαλτ καθώς και τους τέσσερις επικεφαλείς της λεγόμενης «Επιτροπής Άνθρακα» για συνομιλίες.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις περιοχές που θα πληγούν από την μετάβαση της μεταλιγνιτική περίοδο είναι το γεγονός ότι τρεις από τους τέσσερις πρωθυπουργούς (εκπροσωπούν τα ανατολικά μεταλλευτικά κρατίδια των οποίων τα λιγνιτικά εργοστάσια παράγουν το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία) ζητούν ήδη μέχρι και 60 δισ. ευρώ επιδοτήσεις για τη διαχείριση της σταδιακής κατάργησης τις επόμενες δεκαετίες.
Εξάλλου δύο από τους τέσσερις επικεφαλείς της Επιτροπής Άνθρακα είναι πρώην πρωθυπουργοί της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου, οι οποίοι εφέτος αντιμετωπίζουν περιφερειακές εκλογές.

Δραστική μείωση των μονάδων άνθρακα και λιγνίτη

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του άνθρακα στο γερμανικό ενεργειακό μείγμα υποχώρησε στο 35% το 2018 και τώρα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο ο λιγνίτης παραμένει η μοναδική μεγάλη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, παρέχοντας 130 TWh το 2018.
Η εγκατεστημένη ισχύς των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα στη Γερμανία είναι ελαφρώς κάτω των 20 GW.
Η Γερμανία θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον το ήμισυ της εγκατεστημένης ισχύος από άνθρακα και λιγνίτη για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του 2030, ενώ πολλοί παρατηρητές αναμένουν την τελική ημερομηνία εξόδου από τον άνθρακα λίγο πριν το 2040.
Δέσμευση της Γερμανίας είναι να καταστεί σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη ως προς τα αέρια του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 και στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% σε σύγκριση με το 1990.
Η καγκελάριος Merkel έχει δηλώσει στο Γερμανικό Κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να ρωτήσει τι θα γίνει στις περιοχές που είναι εξαρτημένες από τον λιγνίτη και στη συνέχεια να σταματήσει την εξόρυξη.
«Το καταφέραμε για τον άνθρακα με τρόπο που οι εργαζόμενοι ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές. Αυτό πρέπει να είναι και με λιγνίτη» , ανέφερε η Μerkel.
Πάντως οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ επιμένουν ότι η γρήγορη έξοδος από τον άνθρακα είναι εφικτή χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια εφοδιασμού.
Οι ΜΚΟ ζήτησαν το κλείσιμο σταθμών παραγωγής άνθρακα με συνολική δυναμικότητα τουλάχιστον 7 GW έως το 2020 - που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος λιγνίτη της Γερμανίας.
Η καύση του άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας παρέχει απασχόληση σε περίπου 30.000 άτομα στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την βρετανική οργάνωση για το κλίμα Sandbag, επτά γερμανικοί σταθμοί παραγωγής λιγνίτη είναι μεταξύ των κορυφαίων 10 ευρωπαϊκών ρυπαντών CO2.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης