Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο αγωγός EastMed των Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα φέρει επανάσταση

tags :
Ο αγωγός EastMed των Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα φέρει επανάσταση
Τι εκτιμά νέα ανάλυση του Global Risk Insights για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed
Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα φέρει επανάσταση στις οικονομίες και τη γεωπολιτική της περιοχής.
Αυτό αναφέρει ανάλυση του Global Risk Insights, η οποία υπενθυμίζει ότι το έργο προέρχεται από μια συμμαχία μεταξύ των τριών χωρών, οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή έναντι της πολεμικής των γειτονικών κρατών.
Στις 20 Δεκεμβρίου, οι πρωθυπουργοί της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ συναντήθηκαν στην πόλη του Ισραήλ, Μπερσέμπα, ενώ δεσμεύτηκαν δημοσίως να υπογράψουν συμφωνία υψηλού επιπέδου στο εγγύς μέλλον.
Μια τέτοια συμφωνία θα σταθεροποιούσε έναν από τους μεγαλύτερους και βαθύτερους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο.
Όπως έχει αναφερθεί, ο αγωγός αναμένεται να παραδώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Η ΕΕ είναι πρόθυμη να στηρίξει το έργο και να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία υπέστη σοβαρές κυρώσεις και μείωσε την παραγωγή αερίου της Βόρειας Θάλασσας.
Το έργο EastMed θα καλύψει κατά προσέγγιση το 10-15% των προβλεπόμενων αναγκών φυσικού αερίου της ΕΕ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν επίσης το έργο καθώς βλέπουν την αυξανόμενη τριμερή συμμαχία ως ένα προπύργιο της δημοκρατίας και της σταθερότητας σε μια περιοχή που είναι σε μεγάλο βαθμό ασταθής.
 

Μια νέα περιφερειακή συμμαχία

Αυτή η εξέλιξη είναι επίσης το αποκορύφωμα μιας συμμαχίας που έχει περάσει πολλά χρόνια.
Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ καθώς και οι τρεις χώρες αλληλοϋποστηρίζονται σε διάφορους στρατηγικούς τομείς.
Αυτό περιλαμβάνει την εμβάθυνση των στρατιωτικών σχέσεων μπροστά σε μια όλο και πιο ασταθή και διαρρυθμισμένη Ανατολική Μεσόγειο.
Οι εξελίξεις αυτές απευθύνονται συγκεκριμένα στην Τουρκία, ένα γειτονικό κράτος που έχει γίνει όλο και περισσότερο επιθετικό και αυταρχικό.
Η Τουρκία απειλεί να εκτροχιάσει το έργο στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κυπριακής σύγκρουσης.
Επίσης, η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή, θέλοντας να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διαδραματίζουν μικρότερο ρόλο στην Κύπρο, η Ελλάδα και το Ισραήλ θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα μέσω των διμερών σχέσεων ή της νεοσυσταθείσας συνεργασίας, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά.

Ποιος μπορεί να επωφεληθεί;

Οι εγχώριες οικονομίες των μεμονωμένων κρατών στο πλαίσιο της τριμερούς συμμαχίας θα επωφεληθούν εξαιρετικά από το έργο.
Η Κύπρος εκτιμάται ότι έχει περίπου 4,5 δισ. κ.μ.φυσικού αερίου στο οικόπεδο της Αφροδίτης που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Το Ισραήλ εκτιμάται ότι έχει σημαντικά μεγαλύτερα κοιτάσματα στην ΑΟΖ, ήτοι στα οικόπεδα Leviathan και Tamar.
Και οι δύο αυτές μικρές χώρες θα ωφεληθούν πάρα πολύ από το να μπορέσουν να εξάγουν στην μαζική αγορά της ΕΕ μέσω της Ελλάδας.
Η ίδια η οικονομία της Ελλάδας θα δει πιθανώς μια ώθηση από τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη στήριξη της υποδομής του αγωγού.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σύνδεσης του αγωγού με το επιχειρησιακό αιγυπτιακό πεδίο Zohr.
Η ΕΕ θα ωφεληθεί από τη δυνατότητα διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της.
Θα επέτρεπε στην ΕΕ να εγγυηθεί κάποια ενεργειακή ασφάλεια στα κράτη μέλη της καθώς μειώνεται η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας.
Η υπερβολική εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θέτει επίσης την ΕΕ σε μια δύσκολη θέση, επειδή συνεχίζει να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία και την εμπλοκή στις δημοκρατικές διαδικασίες των κρατών μελών της ΕΕ.
Επίσης, πιθανότατα θα προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές αγοράς φυσικού αερίου που έχουν αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Μακροπρόθεσμα, ο EastMed Pipeline μπορεί να παρέχει σχεδόν διπλάσια από την αναμενόμενη παραγωγή των 10 δισ. κ.μ. για εξαγωγή, εάν η συνεχής εξερεύνηση στην ανοικτή θάλασσα παρέχει θετικά αποτελέσματα.

Ποιος λείπει;

Η Τουρκία και η Ρωσία αμφότερες σκοπεύουν να χάσουν από τις τρέχουσες εξελίξεις.
Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια ιστορικά δύσκολη σχέση, η οποία πρόσφατα κλιμακώθηκε στο πλαίσιο της κρίσης του 2016 και της κρίσης των προσφύγων.
Επίσης, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το βόρειο μισό του νησιού της Κύπρου μετά τον πόλεμο του 1974.
Το Ισραήλ και η Τουρκία ήταν κάποτε στενοί σύμμαχοι.
Η άνοδος όμως του Erdogan και του Κόμματος ΑΚ φαίνεται ότι λειτούργησε ώστε η Τουρκία να εμφανιστεί ως ο κύριος προστάτης της Χαμάς.
Το περιστατικό στο Mavi Marmara συνέβαλε στην επιδείνωση των δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Τουρκία θα ήταν η φυσική οδός για τον αγωγό, αλλά οι τρέχουσες διαφωνίες δείχνουν γιατί αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.
Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ και ένας ιστορικός σύμμαχος της Ελλάδας.
Εάν η ΕΕ είναι σε θέση να συνεχίσει να διαφοροποιεί τις ενεργειακές της ανάγκες από τους ρωσικούς γίγαντες του φυσικού αερίου - εκ των οποίων το EastMed είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό πρώτο βήμα - η Ρωσία θα χάσει την εξάρτηση που έχει η ΕΕ σε αυτήν.
Η ιστορικά στενή σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας είναι επίσης σε κίνδυνο.
Το έργο του αγωγού υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως η Ρωσία φαίνεται να χάνει μια ιστορικά σημαντική σχέση σε μια όλο και πιο στρατηγική περιοχή.

Πιθανά εμπόδια

Δύο σημαντικά εμπόδια στο έργο υπάρχουν.
Η Χεζμπολάχ και η βάση της Τουρκίας στο Λίβανο.
Η Χεζμπολάχ είναι ο κύριος εχθρός του Ισραήλ, με την οργάνωση να απειλεί να χτυπήσει στα θαλάσσια πεδία φυσικού αερίου του Ισραήλ.
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για αυτό το σενάριο, αλλά το οπλοστάσιο πυραύλων της Χεζμπολάχ είναι τεράστιο και ισχυρό.
Οποιαδήποτε κλιμάκωση των συγκρούσεων μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή στο έργο.
Ο Πρόεδρος Εrdogan έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε εξέλιξη των κυπριακών πεδίων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ χωρίς κάποια μορφή επίλυσης της σύγκρουσης.
Αυτό έχει υλοποιηθεί με την τουρκική ναυτική δράση στο παρελθόν και με την έναρξη των δικών της εξερευνήσεων στην ΑΟΖ.
Η επιθετική δράση της Τουρκίας για την προστασία των δικών της συμφερόντων δεν μπορεί να αποφευχθεί, καταλήγει η Global Risk Insights.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης