Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης αλλά τα CDS συνεχίζουν τα αυξάνονται

tags :
Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης αλλά τα CDS συνεχίζουν τα αυξάνονται
Τις 451 μονάδες βάσης αγγίξαν σήμερα τα ελληνικά CDS
Μπορεί ο Eυκλείδης Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνέντευξη του να φρέναρε τα σενάρια για την άμεση έξοδο της Ελλάδος στις αγορές δικαιολογώντας την καθυστέρηση με την μεταβλητότητα της αγοράς που έχει προκαλέσει η Ιταλία.
Επιπλέον έδειξε σίγουρος πως οι αγορές δεν «φοβούνται» πλέον αφού όπως ανέφερε έχουν λάβει το μήνυμα πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, έκανε μεταρρυθμίσεις και μάλιστα έχει και ένα μαξιλάρι ασφάλειας 25 δις.

Τι μαρτυρούν όμως τα γνωστά σε όλους CDS;

Μπορεί τα CDS για το Ελληνικό Δημόσιο να μην έχουν πλέον την τιμητική τους όπως στα πρώτα χρόνια της κρίσης, οι ενδείξεις όμως της αγοράς για το πιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο επενδυτής, το κίνδυνο δηλαδή χρεοκοπίας αποτιμάται ξεκάθαρα  στα συμβόλαια ασφάλισης πληρωμής έναντι αθέτησης πληρωμών.
Εάν κοιτάξουμε ενδελεχώς τις τιμές των ελληνικών CDS  δηλαδή το κόστος ασφάλισης του κίνδυνου των ελληνικών ομολόγων σίγουρα δεν συνάδουν με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα πράγμα για το οποίο η κυβέρνηση ακόμα πλέκει  το εγκώμιο της.
Τα CDS έχουν αυξηθεί κατά 55% το τελευταίο χρόνο.
Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων (CDS) πενταετούς διάρκειας  πριν σχεδόν ένα χρόνο στις 31 Ιανουάριου του 2018 είχαν πέσει στις 290,4 μονάδες βάσης αποτυπώνοντας τότε, την προσδοκία της αγοράς πως η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από το πρόγραμμα.
Στις 20 Αυγούστου ημέρα την οποία και η Ελλάδα εγκατέλειπε το πρόγραμμα, τα CDS αγγίξαν τις 390 μονάδες βάσης ,δηλαδή 34% σχεδόν περισσότερο από τον Ιανουάριο, γεγονός που αναδεικνύει πως οι αγορές φοβήθηκαν την μελλούμενη πολιτική που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση ένεκα της εκλογολογίας που αναμενόταν.
Σήμερα 9 Ιανουάριου τα ελληνικά cds έχουν φθάσει τις 451 μονάδες βάσης που καταδεικνύει πως η αγορά ανησυχεί ακόμη περισσότερο για το τι μέλλει γενέσθαι στη Ελλάδα και αξιολογεί πως πλέον ο πιστωτικός κίνδυνος είναι σαφώς μεγαλύτερος.
Η τιμή μάλιστα αυτή μεταφράζεται σε πιθανότητα χρεοκοπίας 8% όπως αναφέρεται και στο worldgovernmentbonds.com.
 
 
Ο κύριος Τσακαλώτος  όπως προαναφέραμε μίλησε για μεταβλητότητα στην αγορά που προκαλεί η Ιταλική οικονομία.
Στα ιταλικά CDS προφανώς και υπήρξε αύξηση τους τελευταίους μήνες με υψηλό τις 273 μονάδες τον Οκτώβριο του 2018 ενώ σήμερα αποτιμώνται στις 223 μονάδες, τιμή η οποία μεταφράζεται σε 3% πιθανότητα χρεοκοπίας.
Τα ιταλικά CDS μετά τον Οκτώβριο ακολούθησαν μια πτωτική πορεία την οποία δεν ακολούθησαν όμως  και τα ελληνικά.
Όπως καταλαβαίνουμε σαφώς και η αγορά εμπιστεύεται πολύ περισσότερο την ιταλική οικονομία από την μεταρρυθμισμένη ελληνική οικονομία πράγμα που αντικατοπτρίζεται πέρα από τα CDS  και στους αντίστοιχους τίτλους  ομολόγων των δυο χωρών.
Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση της τάξεως του 4,337% ενώ το αντίστοιχο ιταλικό κυμαίνεται κοντά στο 3%(2,986%).

Ακρίβου Αθανασία
akribouathnasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης