Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ινδία πλέον πληρώνει σε ρουπίες το ιρανικό πετρέλαιο - Πλήγμα για το δολάριο

tags :
Η Ινδία πλέον πληρώνει σε ρουπίες το ιρανικό πετρέλαιο - Πλήγμα για το δολάριο
Η Ινδία πλέον πληρώνει σε ρουπίες το ιρανικό πετρέλαιο - Πλήγμα για το δολάριο
Πριν από τρεις μήνες, στα μέσα Οκτωβρίου 2018, η Subhash Chandra Garg, γραμματέας οικονομικών υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας, δήλωσε ότι η Ινδία εξακολουθεί να μην έχει επεξεργαστεί ακόμη ένα σύστημα πληρωμών για συνεχείς αγορές αργού πετρελαίου από το Ιράν λίγο πριν λάβει έγκριση να συνεχίσει  να εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν υπό την ιδιότητά του ως του δεύτερου μεγαλύτερου πελάτη πετρελαίου του Ιράν μετά την Κίνα.
Αυτό συνέβη εν μέσω αναφορών ότι η Ινδία είχε συζητήσει την από-δολαριοποίηση στην εμπορία πετρελαίου με τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν και να ρυθμίσει το εμπόριο είτε σε ινδικά ρουπίες είτε σε συμφωνία ανταλλαγής.
Ένα πράγμα ήταν βέβαιο: η Ινδία θέλησε να συνεχίσει να εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν, επειδή η Τεχεράνη προσφέρει γενναιόδωρες εκπτώσεις και κίνητρα για τους Ινδούς αγοραστές σε μια εποχή που η ινδική κυβέρνηση αγωνίζεται με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και την αποδυνάμωση του τοπικού νομίσματος.
Η Ινδία έχει βρει λύση στο πρόβλημα και έχει αρχίσει να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο σε ρουπίες, δήλωσε ανώτατος τραπεζικός αξιωματούχος, τις πρώτες πληρωμές αυτές από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης τον Νοέμβριο του 2018.
Βεβαίως, η Ινδία, τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ήθελε να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν, καθώς προσφέρει δωρεάν ναυτιλία και εκτεταμένη περίοδο πίστωσης, ενώ το Ιράν θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια ρουπίας για να πληρώσει ως επί το πλείστον τις εισαγωγές από την Ινδία.
Υποστηρίζοντας ότι θέλει να επεκτείνει το εμπόριο πετρελαίου με την Τεχεράνη, το Νέο Δελχί εξέδωσε πρόσφατα μια κοινοποίηση που απαλλάσσει τις πληρωμές προς την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) για εισαγωγές αργού πετρελαίου από αυστηρούς φόρους παρακράτησης, επιτρέποντας στα διυλιστήρια να εκκαθαρίσουν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εν τω μεταξύ, αντί για συναλλαγές σε δολάρια, το Ιράν σχεδιάζει μηχανισμούς πληρωμών, συμπεριλαμβανομένης ανταλλαγής με εμπορικούς εταίρους όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία μετά από καθυστέρηση στη δημιουργία ενός ειδικού σκοπού υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διευκόλυνση του εμπορίου με την Τεχεράνη.
Όπως επισημαίνει το Reuters, στον προηγούμενο γύρο αμερικανικών κυρώσεων, η Ινδία διευθέτησε το 45% των πληρωμών πετρελαίου σε ρουπίες και το υπόλοιπο σε ευρώ, αλλά αυτή τη φορά υπέγραψε συμφωνία με το Ιράν για να πραγματοποιήσει όλες τις πληρωμές σε ρουπίες, καθώς το Νέο Δελχί ήθελε να καθορίσει το εμπορικό ισοζύγιο με την Τεχεράνη.
Σημαντική περίπτωση: Οι ινδικές εισαγωγές από το Ιράν ανήλθαν σε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου, με το πετρέλαιο να αντιπροσωπεύει περίπου το 90%.

 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης