Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική άνοδος στις ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Στο +0,83% ο DAX

Σημαντική άνοδος στις ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Στο +0,83% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,53% κι έκλεισε στις 347,70 μονάδες
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα (9/1/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αναμένουν με αισιοδοξία τα αποτελέσματα των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μετά από τρεις ημέρες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,53% κι έκλεισε στις 347,70 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους να βρίσκονται σε θετικό έδαφος.


Η αισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία ώθησε υψηλότερα τον κλάδο πρώτων υλών (+1,5%), λόγω της έκθεσής του στην Κίνα, αλλά και τις αυτοκινητοβιομηχανίες (+2,4%), που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» σε θέματα εμπορίου.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,83% κι έκλεισε στις 10.893,32 μονάδες.


Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με την Daimler να κλείνει στο +3%, τη Volkswagen στο +2,4% και την BMW στο +1%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,66% στις 6.906,63 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 4.813,58 μονάδες.



Το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας επικεντρώθηκαν στη δέσμευση του Πεκίνου να αγοράσει μια «σημαντική ποσότητα» αμερικανικών αγροτικών, ενεργειακών και άλλων αγαθών και υπηρεσιών.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι αξιωματούχοι συζήτησαν ακόμη «τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Κίνα» σε θέματα όπως η κλοπή στον κυβερνοχώρο και η πνευματική ιδιοκτησία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο (10/1) το πρωί (ώρα Κίνας).
«Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία των επενδυτών, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει φως στο τέλος της ταραχώδους σήραγγας του εμπορικού πολέμου», σχολιάζει ο επικεφαλής εμπορίου της Oanda, Stephen Innes, προσθέτοντας ότι «οι αγορές ήδη ελπίζουν ότι το σενάριο βασικών περιπτώσεων θα είναι ευνοϊκό και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο Νταβός αργότερα εντός του έτους».
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,94% κι έκλεισε στις 19.179,16 μονάδες.


Βελτίωση κατέγραψε σήμερα η ιταλική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,90%, από 2,965% στο χθεσινό κλείσιμο.
Στο μέτωπο των τραπεζών, η Deutsche Bank υποχώρησε κατά 2,8%, στον απόηχο της χθεσινής απόφασής της να μειώσει τα μπόνους για τους τραπεζίτες στην επενδυτική μονάδα, μετά από μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις αναφορικά με το Brexit, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, να σημειώνει μία ακόμη ήττα, καθώς το κοινοβούλιο ζητά από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα «σχέδιο Β» μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, αν χάσει στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εν τω μεταξύ, σε μια περαιτέρω ένδειξη επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας, πτώση σημείωσαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Νοέμβριο του 2018, με τα στοιχεία να υποδεικνύουν ότι οι εμπορικές εντάσεις έχουν επηρεάσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018, στα 110,6 δισ. ευρώ, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση στις εισαγωγές, στο -1,6% και τα 91,6 δισ. ευρώ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διαμορφωθεί στα 19 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης