Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πώς οι ΗΠΑ ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε όλο τον κόσμο

tags :
Πώς οι ΗΠΑ ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε όλο τον κόσμο
Πώς οι ΗΠΑ ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε όλο τον κόσμο
Το στρατιωτικό κράτος των ΗΠΑ ανατρέπει τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις που θεωρεί ότι αποτελούν απειλή για τα εταιρικά συμφέροντα της Αμερικής.
Ο Dan Kovalik είναι δικηγόρος εργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πάνω από όλα είναι αντιιμπεριαλιστικός και συγγραφέας τριών βιβλίων.
Τα πρώτα δύο βιβλία του Kovalik αφορούσαν τους συγκεκριμένους αμερικανικούς πολέμους κατά της Ρωσίας και του Ιράν.
Το τρίτο  «Η Ορμή για τον Έλεγχο του Κόσμου: Πώς οι ΗΠΑ δαπάνησαν δισεκατομμύρια για να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε όλο τον κόσμο (The Plot to Control the World: How the US Spent Billions to Change the Outcome of Elections Around the World), αντιμετωπίζει το ευρύ πεδίο της ανάμιξης της Ουάσιγκτον σε εκλογικές αναμετρήσεις άλλων εθνών.
Το βιβλίο  είναι εξίσου λεπτομερές στην κριτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Σε μόλις 160 σελίδες, ο Kovalik καταφέρνει να αναλύσει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει στις υποθέσεις των εθνών για να επιτύχει παγκόσμια ηγεμονία.
Ξεκινά με τις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές κατοχές της Αϊτής και των Φιλιππίνων στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Οι ΗΠΑ θα δολοφονήσουν εκατομμύρια Φιλιππινέζους και θα στείλουν και τα δύο έθνη σε μια σπείρα βίας, αστάθειας και φτώχειας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Όπως εξηγεί ο Kovalik σχετικά με την Αϊτή «ενώ οι συγκεκριμένες δικαιολογίες για την επέμβαση των ΗΠΑ άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου - π.χ., αντίθετοι στο τέλος της δουλείας, επιβάλλοντας το δόγμα του Monroe, καταπολεμώντας τον κομμουνισμό, καταπολεμώντας τα ναρκωτικά, αποκαθιστώντας το νόμο και την τάξη ότι οι παρεμβάσεις δεν σταμάτησαν ποτέ και ότι τα αποτελέσματα για τον λαό της Αϊτής ήταν πάντα καταστροφικά».
Ο αμερικανικός επεκτατισμός βασίστηκε στην ιδεολογία της αμερικανικής εξαίρεσης για να σιωπά την κριτική και να αποδυναμώσει τις αντιπολεμικές δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αμερικανική ιδιαιτερότητα υποστηρίζει ότι οι Η.Π.Α. είναι μια δύναμη προς όφελος στον κόσμο και δικαιολογείται εντελώς από τους πολέμους της κατάκτησης που καλύπτονται από την εξάπλωση της «δημοκρατίας και ελευθερίας» σε όλο τον κόσμο.
Ο Kovalik προκαλεί την αμερικανική εξαίρεση δείχνοντας στους αναγνώστες πόση ζημιά έχει προκαλέσει ο επεκτατισμός και ο μιλιταρισμός των ΗΠΑ για τα έθνη και τους λαούς σε κάθε περιοχή του πλανήτη.
Η Ρωσία, η Ονδούρα, η Γουατεμάλα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Βιετνάμ και πολλά άλλα έθνη έχουν δει τις κοινωνίες τους να καταστρέφονται από τις «εκλογικές παρεμβάσεις» των ΗΠΑ.
Στην Ονδούρα, για παράδειγμα, το πραξικόπημα του αριστερού προέδρου Manuel Zelaya μετέτρεψε τη χώρα σε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου.
Χιλιάδες Hondurans έχουν εκτοπιστεί, εξαφανιστεί ή δολοφονήθηκαν  από το πραξικόπημα.
Μια άλλη σημαντική πτυχή της βιβλίου του Kovalik για τον έλεγχο του κόσμου είναι η έκθεσή της για υποκρισία των ΗΠΑ που περιβάλλει το θέμα της «εκλογικής παρεμβολής».
Από το τέλος των προεδρικών εκλογών του 2016, τα αμερικανικά ΜΜΕ και η ελίτ κατηγορούν τη Ρωσία για ουσιαστική παρέμβαση στις εκλογές και την νίκη του Donald Trump.
Δεν έχουν προσκομιστεί αποδείξεις για να αποδειχθεί η συνωμοσία..
Ο συγγραφέας δείχνει στους αναγνώστες πόση ζημιά έχει προκαλέσει ο επεκτατισμός και ο μιλιταρισμός των ΗΠΑ για τα έθνη και τους λαούς σε κάθε περιοχή του πλανήτη.
Ο Kovalik αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στις προεδρικές εκλογές του 1996 στη Ρωσία που εκλέχθηκε ο άκρως αντιδημοφιλής Boris Yeltsin.
Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 άρχισε μια εποχή «θεραπείας σοκ» στην πρόσφατα ανεγερθείσα Ρωσική Ομοσπονδία, ένα ευφημισμό για την κλοπή χονδρικής και τη μεταφορά του κοινωνικού πλούτου στα χέρια των ολιγαρχών και των πολυεθνικών εταιρειών.
Εκατομμύρια πολίτες έχασαν πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας της αιφνίδιας απώλειας της υγειονομικής περίθαλψης, της στέγασης, των θέσεων εργασίας και άλλων βασικών υπηρεσιών.
Το 1996, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton εξασφάλισε ότι ο Yeltsin θα επανεκλεγόταν παρέχοντας στον ρώσο πρόεδρο μια ομάδα πολιτικών συμβούλων των ΗΠΑ και πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία.
Η αμερικανική πολιτική και οικονομική  στήριξη επέτρεψε στον Yeltsin να κερδίσει  τις εκλογές παρά την εξασθενημένη δημοτικότητά του. Ο Kovalik δείχνει ότι αν κάποιος πρέπει να ανησυχεί για την ανάμιξη στις εκλογές, θα πρέπει να είναι ο λαός της Ρωσίας και όχι οι ΗΠΑ ελίτ που ελέγχουν την Ουάσινγκτον.
Στο βιβλίο του ο Kovalik αναφέρεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου το πραξικόπημα του Patricia Lumumba συνεχίζει να στοιχειώνει το έθνος πλούσιο σε πόρους με τη μορφή ατελείωτης γενοκτονίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Αναφέρεται στη Γουατεμάλα, όπου η CIA ανέτρεψε τον Jacobo Arbenz και οδήγησε σε σφαγή τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων υπό την αιγίδα αρκετών στρατιωτικών δικτατοριών.
Ο Kovalik μας δείχνει ότι η εκλογή του Jair Bolsonaro στη Βραζιλία δεν ήταν παραπλανητική, καθώς οι ΗΠΑ ήταν πρωταρχικά υπεύθυνες για την άνοδο του φασισμού στη Βραζιλία μέσω του άμεσου ρόλου της στη θέση του έθνους υπό τον έλεγχο μιας στρατιωτικής δικτατορίας το 1964. Η στρατιωτική δικτατορία προηγήθηκε αυτής από τον Salvador Allende της Χιλής το 1973 (υπεύθυνη η CIA), η οποία παρέδωσε το άπαχο σοσιαλιστικό κράτος στη δολοφονική και κατασταλτική ηγεσία του Augusto Pinochet.
«Η αποστολή είναι πάντα η ίδια: να αποσταθεροποιήσει ανεξάρτητα έθνη που αρνείται να υποκύψει στις επιταγές του ιμπεριαλισμού των ΗΠA».
Το στρατιωτικό κράτος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί μια σειρά εργαλείων για την ανατροπή δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων που θεωρεί ότι αποτελούν απειλή για τα εταιρικά συμφέροντα.
Αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες πληροφοριών των Η.Π.Α., τις αποκαλούμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και τα διάφορα τμήματα του ίδιου του στρατού.
 Ανεξάρτητα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, η αποστολή είναι πάντα η ίδια: να αποσταθεροποιήσει ανεξάρτητα έθνη που αρνείται να υποκύψει στις επιταγές του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.
Έτσι, ενώ η Νικαράγουα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Βιετνάμ μπορούν να έχουν μοναδικές ιστορίες, η πολιτική εξέλιξη διαμορφώθηκε από την καταστροφική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης