Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολλαπλά μηνύματα Τσίπρα στον Καμμένο που φεύγει αλλά δεν καταψηφίζει...και υπό όρους πρόωρες εκλογές

Πολλαπλά μηνύματα Τσίπρα στον Καμμένο που φεύγει αλλά δεν καταψηφίζει...και υπό όρους πρόωρες εκλογές
Στην επίσκεψη Μέρκελ στρέφονται οι προβολείς της δημοσιότητας
Σαφές μήνυμα προς τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  με τη συνέντευξή του στο Open, ότι σε περίπτωση που άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, «θα μετρηθούμε στη Βουλή».
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είπε πως στο τετ α τετ που θα έχει την Παρασκευή με το υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ θα του ζητήσει ακριβώς αυτό.
Να μη ρίξει νερό στο μύλο των πολιτικών αντιπάλων και να μη διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αν δεν το κάνει αυτό θα αναμετρηθούμε στη Βουλή.
Προφανώς θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ παράλληλα άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς συμπλήρωσε πως ναι μεν εκ του συντάγματος η κυβέρνηση μπορεί να σταθεί όμως είναι προφανές ότι πολιτικό πρόβλημα υπάρχει.
«Σε αυτή την εκδοχή θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε πρόωρες κάλπες», είπε.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος ανακωχής Τσίπρα - Καμμένου για τους όρους του διαφαινόμενου πολιτικού «διαζυγίου» κυλά αντίστροφα. Εν αναμονή του ραντεβού της Παρασκευής, το μήνυμα που εκπέμπεται από παντού είναι ότι το «διαζύγιο» είναι αναπόφευκτο.
Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι με ποιο τρόπο θα γίνει αλλά και ποιο θα είναι το ακριβές χρονικό σημείο.
Είναι προφανές ότι η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθηνα και οι επιδιώξεις που προσδοκά η ελληνική πλευρά από αυτή την επίσκεψη λειτούργησαν ως παρένθεση με αποτέλεσμα να δοθεί η παράταση δύο ημερών.
Η Αθηνα με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου αναμένει να λάβει ώθηση για να βγει στις αγορές και περιμένει επίσης να ακούσει καλά λόγια για την οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν ήθελαν να χαλάσουν αυτό το κλίμα από μία δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ τους.
Έτσι, με αυτό το σκεπτικό κλείδωσε το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου για την Παρασκευή.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά προς το παρόν και μένει να δούμε την Παρασκευή ποιες είναι τελικά, οι προθέσεις του Πάνου Καμμένου και πως θα πορευτούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ακόμη κι αν χωρίσουν οι δρόμοι τους.
Θα είναι ένα «βελούδινο διαζύγιο» οπως επιδιώκει η κυβέρνηση ή θα είναι ένας συγκρουσιακός χωρισμός;
Υπάρχουν τα υλικά και για τις δύο εκδοχές και μένει να δούμε ποια θα επικρατήσει.

Πρέσπες αλλά και οικονομία στο τετ α τετ Τσίπρα - Μέρκελ

Σε κάθε περίπτωση, οι προβολείς σήμερα, μοιραία στρέφονται στην επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το «περιεχόμενο των αποσκευών» της.
Μια θέση σε αυτές υπάρχει σίγουρα για τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς για το Βερολίνο είναι πολύ σημαντικό το Σκοπιανό.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, θα βρεθεί και το θέμα της οικονομίας.
Μάλιστα, η κ. Μέρκελ αναμένεται ότι θα δώσει εύσημα στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, συγχρόνως όμως θα επιστήσει προσοχή στο θέμα των μεταρρυθμίσεων ενώ θα ζητήσει να τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν γίνει για την εποχή μετά το μνημόνιο καθώς υπάρχουν ανησυχίες στο Βερολίνο ότι οι μεταρρυθμίσεις μένουν πίσω και η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών.
Σε ότι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων, στην περίπτωση που τεθεί, η κ. Μέρκελ αναμένεται να δώσει τη γνωστή απάντηση που δίνει πάντα ότι για το Βερολίνο, νομικά και πολιτικά το θέμα έχει λήξει.   
    
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης