Τελευταία Νέα
Πολιτική

NYT: Η Ελλάδα απέχει από την κανονικότητα - Υψηλό το τίμημα των πλεονασμάτων

NYT: Η Ελλάδα απέχει από την κανονικότητα - Υψηλό το τίμημα των πλεονασμάτων
Οι New York Times σχολιάζουν ότι όσο κι αν κάποιος θέλει να μπει ένα τέλος στην ελληνική κρίση, η Ελλάδα απέχει πολύ από την κανονικότητα
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας περιγράφεται σε άρθρο των New York Times, με τίτλο «Η μεγάλη αιμορραγία της Ελλάδας» και υπότιτλοι «όλοι θέλουν να μπει ένα τέλος στην κρίση -όχι μόνο ο ελληνικός λαός- αλλά η χώρα απέχει πολύ από την "κανονικότητα"».
Όπως επισημαίνεται έχουν γίνει πολλά προκειμένου να γίνει βιώσιμη η οικονομία, αλλά η χώρα χρειάζεται εκτόξευση της εμπιστοσύνης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Για την ανάκαμψη όμως είναι απαραίτητες οι νέες επενδύσεις, η πολιτική σταθερότητα και οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα.
Όχι μόνο, όμως, το χρέος είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν το 2009, αλλά και τα εισοδήματα των πολιτών έχουν περικοπεί, έχουν χαθεί περιουσίες και τα χρέη τους έχουν πολλαπλασιαστεί.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη φυγή των νέων στο εξωτερικό, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι περισσότεροι από 700.000 να έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα μετά το 2010.
Την ίδια στιγμή, μειώνεται και ο πληθυσμός της χώρας καθώς έχουν περιοριστεί σημαντικά οι γεννήσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της Ελλάδας που το 2015 ήταν 10,9 εκατ. θα υποχωρήσει κατά 800.000 με 2,5 εκατ. άτομα έως το 2050.
Επίσης έχει μειωθεί το εργατικό δυναμικό με αποτέλεσμα πολλοί λιγότεροι να στηρίζουν τις συντάξεις πολύ περισσότερων ατόμων.

Οι δείκτες

Εν τω  μεταξύ, κάποιοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η Ελλάδα κινείται στο σωστό δρόμο.
Η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 18,3%, από το 27,9% το 2013, ενώ το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται ότι πετύχει τον στόχο που έχουν θέσει οι δανειστές.
«Αλλά όλα αυτά έχουν υψηλό τίμημα: καθυστέρηση πληρωμών του κράτους σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά και περαιτέρω περικοπές της χρηματοδότησης για την κοινωνική ασφάλιση, τα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
 Ωστόσο, η συμπίεση θα συνεχιστεί για δεκαετίες καθώς η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και θα είναι υπό στενή εποπτεία, μέχρι να αποπληρώσει τα δάνεια της έως το 2060.
«Οι φτωχοί έχουν γίνει φτωχότεροι ενώ η μεσαία τάξη σηκώνει όλο και μεγαλύτερο βάρος.
Οι φόροι στα ακίνητα αυξήθηκαν στα 3,7 δισ. ευρώ το 2017 από 600 εκατ. ευρώ πριν την κρίση.
Περίπου το 19% των φορολογουμένων αντιπροσωπεύει το 90% των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος, κάτι που έχει αναγνωρίσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Οι τιμές των ακινήτων αντικατοπτρίζουν τους υψηλότερους φόρους και τα χαμηλότερα ενοίκια, με τα διαμερίσματα να χάνουν κατά μέσο όρο το 41% της αξίας τους μεταξύ 2007 και 2017, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η φυγή στο εξωτερικό

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φυγή των νέων στο εξωτερικών, καθώς αν και η Ελλάδα έχουν πολλοί επιστήμονες δεν μπορεί να τους προσφέρει σταθερότητα και τις ευκαιρίες που χρειάζονται ώστε να εργαστούν στην πατρίδα τους.

Οι ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα καθορίσουν όχι μόνο τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου αλλά και ποιος θα είναι επικεφαλής της Κομισιόν.
Επίσης θα πρέπει να εκλεγεί και νέος επικεφαλής για την ΕΚΤ.
«Σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο, κανείς δεν θέλει την ελληνική κρίση στην ατζέντα.
Αλλά ο αγώνας της χώρας δεν έχει τελειώσει.
Η ανάκαμψη εξαρτάται από τις προσπάθειες των ίδιων των Ελλήνων αλλά και από την υποστήριξη μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αποφασισμένη να επιτύχει και να μην παραδεχθεί τη διάσπαση.
Αυτό το έτος θα δείξει ποια είναι η κατεύθυνση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης