Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall εν μέσω ανησυχιών για Κίνα και αποτελέσματα - Ήπια κέρδη και λόγω Powell

Νευρικότητα στη Wall εν μέσω ανησυχιών για Κίνα και αποτελέσματα - Ήπια κέρδη και λόγω Powell
Η αισιοδοξία για το εμπόριο αντισταθμίζεται από ορισμένα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας
(upd) Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων κατέγραψε σήμερα (10/1/2019) η Wall Street, καθώς την αισιοδοξία για το εμπόριο αντισταθμίζουν ορισμένα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ενώ οι αμερικανικοί δείκτες παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell κατόρθωσαν να κλείσουν με θετικο πρόσημο.

Κέρδη 0,49% για τον Dow Jones στις 23.997 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,48% στις 2.597 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,42% υψηλότερα στις 6.986 μονάδες.
Ο Powell δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για συγκεκριμένο αριθμό αυξήσεων των επιτοκίων, ενώ τόνισε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει την ικανότητα να είναι υπομονετική και ευέλικτη.
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως η αμερικανική αγορά εργασίας είναι «πολύ ισχυρή», ωστόσο δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για τη διόγκωση του χρέους των ΗΠΑ.
Το κλίμα επιβαρύνει περαιτέρω η έλλειψη λεπτομερειών για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, που ολοκληρώθηκαν χθες.
Οι αξιωματούχοι ΗΠΑ και Κίνας ανέφεραν ότι σημειώθηκε πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών πριν από τον Μάρτιο του 2019.
Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως οι δύο χώρες έθεσαν τις βάσεις για την επίλυση της εμπορικής τους διαμάχης.
Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον ανέφερε χθες ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην εξεύρεση τρόπων για την επίτευξη «δικαιοσύνης, αμοιβαιότητας και ισορροπίας στις εμπορικές σχέσεις», ενώ επεσήμανε και τη δέσμευση του Πεκίνου να αγοράσει «ένα σημαντικό ποσό αγροτικών, ενεργειακών και μεταποιητικών αγαθών, καθώς και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών».
«Αν και ελπίζαμε σε μία πιο θετική ανακοίνωση από τις εμπορικές συνομιλίες οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες, φαίνεται ότι τουλάχιστον στην επιφάνεια, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται», σχολιάζει ο αναλυτής της Oanda, Stephen Innes.
Εξάλλου, την αισιοδοξία για το εμπόριο αντισταθμίζουν και οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που πυροδότησαν σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Δεκέμβριο, από 2,2% τον Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα σημείωνε μικρότερη επιβράδυνση, στο 2,1%
Παράλληλα, η ετήσια άνοδος για τις τιμές παραγωγού διαμορφώθηκε στο 0,9%, έναντι 2,7% του προηγούμενου μήνα και έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για ετήσια άνοδο 1,6%.
«Βουτιά» άνω του 17% σημείωσε η μετοχή της Macy's, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε απογοητευτικές πωλήσεις για την εορταστική περίοδο, αναφέροντας μια αύξηση μόλις 1,1% για την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου.

Η Macy’s πίεσε χαμηλότερα τον κλάδο λιανεμπορίου, με την Target να υποχωρεί κατά 2,8%, την Kohl's να σημειώνει βουτιά 4,9% και την ιδιοκτήτρια της Victoria's Secret, L Brands, να καταγράφει απώλειες 4,9%.
Την ίδια ώρα, η American Airlines υποχώρησε περισσότερο από 4%, καθώς η αεροπορική εταιρεία περιέκοψε το guidance για τα έσοδα δ’ τριμήνου της.
Το κλίμα δεν βοήθησαν τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις ανησυχίες για την οικονομία.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 17.000, στο χαμηλό ενός μήνα των 216.000, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα μειώνονταν στις 225.000.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις μετοχές ασκεί και η αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), καθώς, στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, που δημοσιεύθηκαν χθες, αναφερόταν πως αναμένεται «ένας σχετικά περιορισμένος αριθμός αυξήσεων των επιτοκίων».
Ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Thomas Barkin, δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα ακούει τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία, ενώ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το 2019, αν και με έναν πιο αργό ρυθμό.

Μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές 

Με μικρές μεταβολές έκλεισαν, εν τω μεταξύ, μετά από μια νευρική συνεδρίαση, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους περισσότερους δείκτες να γυρίζουν σε κέρδη μετά τις απώλειες που κατέγραφαν στο άνοιγμα, με την αισιοδοξία για το εμπόριο να αντισταθμίζουν ορισμένες αρνητικές ειδήσεις από τον κλάδο αυτοκινήτου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,34% κι έκλεισε στις 348,88 μονάδες.
Πιέσεις δέχτηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες (-0,3%), κλάδος που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητος» σε θέματα του εμπορίου.
Εξάλλου, αρνητικά το κλίμα απέναντι στις αυτοκινητοβιομηχανίες επηρέασε και η είδηση ότι η βρετανική Jaguar Land Rover προχωρά στην περικοπή 4.500 θέσεων εργασίας, λίγες ώρες μετά από ανάλογη ανακοίνωση της Ford Europe.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,26% κι έκλεισε στις 10.921,59 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,52% στις 6.942,87 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 4.805,66 μονάδες.


Στις 19.300,74 μονάδες με άνοδο 0,63% έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο.
Σταθεροποιητικά κινήθηκε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει μικρή άνοδο στο 2,91%, από 2,899% στο χθεσινό κλείσιμο.


Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς τα στοιχεία για τον κινεζικό πληθωρισμό αντιστάθμισαν το θετικό κλίμα γύρω από τις εμπορικές συνομιλίες Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,36% στις 2.535,10 μονάδες, ενώ παρόμοιες απώλειες κατέγραψε και ο δείκτης Shenzhen Composite, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,27% στις 1.303,48 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε άνοδο 0,22% στις 26.521,43 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 1,29% στις 20.163,80 μονάδες, με τις μετοχές των Fanuc και Fast Retailing να καταγράφουν πτώση 2,4% και 2,1% αντίστοιχα.
Επιπλέον, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή πτώση 0,07% στις 2.063,28 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η Samsung ενισχύθηκε κατά 0,5%, την ίδια στιγμή που στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,29% στις 5.795,30 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης