Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Ελλάκτωρα +9% λόγω Amber, αλλά πιέσεις στις τράπεζες το ΧΑ -0,79% στις 633 μον. - Προς 5ετές ομόλογο στο 3,70% από 4,95% του Σαμαρά

Με Ελλάκτωρα +9% λόγω Amber, αλλά πιέσεις στις τράπεζες το ΧΑ -0,79% στις 633 μον. - Προς 5ετές ομόλογο στο 3,70% από 4,95% του Σαμαρά
Το βλέμμα των επενδυτών στις πολιτικές εξελίξεις με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες - Στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρας
(upd12)Ελεγχόμενες τραπεζικές πιέσεις σημειώθηκαν στη ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,40%, τη Eurobank στο -2,26%, διορθώνοντας από την πρόσφατη αναίτια άνοδο, ενώ τα κέρδη +8,94% του Ελλάκτωρα συγκράτησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 630 μονάδες.
Με σωρευτικά κέρδη πάνω από 10% το τελευταίο τετραήμερο στον Τραπεζικό Δείκτη εύλογες ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες ενώ αρνητικά επέδρασαν οι απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με τον ΟΠΑΠ -2,44% και την δεικτοβαρή Coca Cola στο -1,95%.  
Iσχυρά κέρδη +8,94% κατέγραψε ο Ελλάκτωρας με όγκο 7,1 εκατ. τεμάχια εξ αυτών τα 6 εκατ. τεμάχια σε πακέτα, ομοίως και η μετοχή ΕΛΤΕΧ Άνεμος +8,61%.
Ειδικότερα, μέσω δύο πακέτων που διακινήθηκαν αξίας 7,5 εκατ. ευρώ και όγκου 6 εκατ. τεμαχίων στην τιμή 1,25 ευρώ, ο Δημήτρης Κούτρας πούλησε το 3,4% του Ελλάκτωρα ενώ αγοραστής ήταν η Amber Capital. 
Υπενθυμίζεται πως η Amber Capital είχε πουλήσει στους αδελφούς Καλλιτσάντση το 5,25% στα 2,15 ευρώ ανά μετοχή, με αποτέλεσμα η πλευρά Καλλιτσάντση να πάρει τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου.
Ο Κούτρας όπως έχει ανακοινωθεί «μετακόμισε» στην Ιντρακόμ Κατασκευές +7,35%, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αγοράσει το πακέτο του 20% των μετοχών.
Στο πολιτικό σκηνικό, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια μακρά παρατεταμένη περίοδο όπου η πολιτική πόλωση θα ενταθεί, ο όξυνση θα κλιμακωθεί και ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά τα ζωτικά υπουργεία θα τεθούν σε προεκλογική ομηρεία.
Όσο καθυστερούν οι εκλογές – άπαξ και η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο – τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για την οικονομία, κόπωση στους επενδυτές, πάγωμα deals και ιδιωτικοποιήσεων.
Νευρικότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  με το Dax στην Γερμανία στο -0,20% καθώς επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αναλυτές ως προς το εάν θα υπάρξει ουσιαστική λύση στη διαφωνία ΗΠΑ και Κίνας καθώς ολοκλήρωσαν ακόμα ένα γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Οι αξιωματούχοι ΗΠΑ και Κίνας ανέφεραν ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών πριν από τον Μάρτιο του 2019.
Στα της αγοράς, ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη πτώση Alpha Bank -2,40%, Eurobank -2,26%, Πειραιώς -2,23% ενώ η Εθνική περιόρισε στις δημοπρασίες τις απώλειες στο -1,67% με χαμηλό ημέρας -3,5%
Να σημειωθεί ότι για την τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Deutsche bank βλέπει άνοδο 188% με τιμή στόχο 2,20 ευρώ εντούτοις συστήνει διακράτηση.
Από την άλλη, συστήνει buy (αγορά) για τις μετοχές της Alpha Bank, με τιμή στόχο στα 2 ευρώ και με περιθώριο ανόδου 82%, και της Εθνικής με τιμή στόχο τα 2,7 ευρώ με περιθώριο ανόδου 154%
Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews, το νέο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο SSM δεν θα ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες, θα δώσει χρόνο, διατηρώντας και το πέπλο προστασίας προς τις ταλαιπωρημένες ελληνικές τράπεζες.
Με την ανακοίνωση  προς τα τέλη Ιανουαρίου 2019, του νέου SREP που αφορά τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, ο SSM ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός  έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει τις τράπεζες στην Ελλάδα ελαστικά.
Στο πλαίσιο αυτό το νέο SREP δηλαδή ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται την Πειραιώς στο 14% από αρχική εκτίμηση 14,5%, στην Alpha bank 13%, στην Eurobank 13,25% και στην Εθνική 13,50%.
Ο βασικός σχεδιασμός είναι να δημιουργηθεί μια χρονική περίοδος αρκετών μηνών ηρεμίας, ώστε οι τράπεζες να βρουν τον βηματισμό τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τα stress tests του Ιουνίου του 2020 με βασικό στόχο μέσω της βελτίωσης του οικονομικού και τραπεζικού κλίματος  να είναι η αναζήτηση νέων κεφαλαίων..
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΔΕΗ ενώ ανοδικά έκλεισαν εκτός του Ελλάκτωρα οι Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάν.
Στην αγορά ομολόγων είναι σαφές ότι η έξοδος στις αγορές με την έκδοση 10ετους ομολόγου είναι αδύνατη λόγω απαγορευτικού επιτοκίου και ενώ τα σχέδια για έκδοση  5ετους ομολόγου είναι προσανατολισμένα για μετά την επικείμενη αναβάθμιση της οικονομίας από την Moody’s την 1η Μαρτίου 2019 - πιθανή ημερομηνία 12 Μαρτίου 2019 - ωστόσο υπάρχουν ορισμένες σκέψεις για εμπροσθοβαρή έκδοση 22 Ιανουαρίου ή 5 Φεβρουαρίου 2019
Η Ελλάδα θα εκδώσει 5ετές ομόλογο εκ του ασφαλούς και για λόγους πολιτικών εντυπώσεων καθώς θα επιχειρήσει μια πλασματική έξοδο στις αγορές με έκδοση 5ετούς  στέλνοντας ένα μήνυμα ότι ο Σαμαράς δανείστηκε στο 4,95% και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δανείζεται στο 3,70%.
Στόχος θα είναι η έκδοση 5ετούς 2 ή 2,5 δισεκ. ευρώ η οποία θα αποπληρώσει το ομόλογο που εκδόθηκε στις 10 Απριλίου 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά και λήγει 17 Απριλίου του 2019.
Οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 4,32% ενώ στην Ιταλία το 10ετές βρίσκεται στο 2,91% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 141 μονάδες βάσης..
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 633 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 600-615 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 640-650 μονάδων 

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Πτωτικά ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης στο -0,40% ενώ με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες του τελευταίου τετραημέρου, ο Τραπεζικός Δείκτης στο -1,34%.
Λιγο πριν τις 11:00 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,03% παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη στο -1,10%.
Λίγο πριν τις 12:00 εμφανίστηκαν αγοραστικές παρεμβάσεις οι οποίες μηδένισαν τις απώλειες στις τράπεζες - πλην της Eurobank - και ο Τραπεζικός Δείκτης περί τιες 12:15 κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,59%
Περί τις 14:20 επέστρεψαν οι πωλητές στις τράπεζες οι οποίες κορυφώθηκαν λίγο πριν το κλέισιμο της συνεδρίασης με απώλειες έως -3,5% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό ημέρας στο -3,06% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο -1,15%
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,79% στις 633 μονάδες έχοντας υψηλό στις 636,93 μονάδες και χαμηλό στις 630,88 μονάδες
Περιορισμένος ήταν ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στα μη τραπεζικά blue chips
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 17,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 14,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 17,4 εκατ. ευρώ και όγκου 9 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελλήνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 250 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ και η Eurobank 2 εκατ. τεμάχια αξίας 1,08 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 803 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 375 χιλ. τεμάχια αξίας 4 εκατ. ευρώ.
Ο Ελλάκτωρ 6 εκατ. τεμάχια αξίας 7,5 εκατ. ευρώ και η Jumbo 289 χιλ. τεμάχια αξίας 3,69 εκατ. ευρώ.

Επίσης, συναλλαγές αξίας 566 χιλ. ευρώ και όγκου 632 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Οι εμπροσθοβαρείς εξελίξεις στο Μακεδονικό είναι ξεκάθαρο ότι δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις και θα συμβούν δύο σημαντικά γεγονότα.
Είτε η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης επειδή θα αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση
Είτε η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής και προφανώς η καταψήφιση ή υπερψήφιση της θα κρίνει την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο Τσίπρας εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει ότι θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών ενώ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει και την ψήφο εμπιστοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, οι προβολείς σήμερα, μοιραία στρέφονται στην επίσκεψη της Merkel η οποία έφτασε λίγο πριν τις 17:30 στην Αθήνα για να στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών και ταυτόχρονα να παράσχει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την ελληνική κυβέρνηση πολιτική στήριξη στον Α. Τσίπρα.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, θα βρεθεί και το θέμα της οικονομίας.
Μάλιστα, η Merkel αναμένεται ότι θα δώσει εύσημα στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, συγχρόνως όμως θα επιστήσει προσοχή στο θέμα των μεταρρυθμίσεων ενώ θα ζητήσει να τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν γίνει για την εποχή μετά το μνημόνιο καθώς υπάρχουν ανησυχίες στο Βερολίνο ότι οι μεταρρυθμίσεις μένουν πίσω και η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών.
Από την άλλη, σε θρίλερ εξελίσσεται η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αν και στην Αθήνα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ετοιμάζονται να πάρουν χωριστούς δρόμους λόγω του «Μακεδονικού», ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev, υποστηρίζει ότι δεν έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να ψηφιστεί η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Οι επαφές του Σκοπιανού πρωθυπουργού με βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε εξέλιξη, εν όψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας.
Σε ρυθμούς δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης κινείται ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει της έλευσης του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει την χώρα στην σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.         
Στο Εurogroup της 21ης Ιανουαρίου και ενδεχομένως ούτε το επόμενο που συνεδριάζει μετά από ένα μήνα, στις 11 Φεβρουαρίου του 2019 θα έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς θα ασχοληθούν με το Brexit, η πορεία του προϋπολογισμού της Γαλλίας, που ακροβατεί αν δεν το έχει παραβιάσει, το όριο του 3% στο έλλειμμα και φυσικά μέσα σε αυτό το «κάδρο» βρίσκεται και η Ιταλία.    
Αντίθετα, η σύνοδο της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου θεωρείται κομβική για την απόφαση εκταμίευσης ή όχι των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Την θέση ότι όλοι στην ΕΕ εργάζονται σκληρά έτσι ώστε να αποτραπεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ιάπωνα ομόλογο του Shinzo Abe.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του «Η Ιαπωνία και οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται «σκληρά» για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του Brexit χωρίς συμφωνία ενώ σήμερα Πέμπτη 10/1 θα έχει συνάντηση με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Theresa May σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή λύση ενόψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας στις 15/1 στη βρετανική Βουλή.

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Μεικτές τάσεις κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -1,36%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε πτωτικά στο -0,36% στις 2.535,10 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακά κέρδη +0,15% στις 26501,50 μονάδες

Με μεικτά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,45%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,14% και ο FTSE 100 με άνοδο +0,10%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά στο -0,15%, ο S&P 500 κινείται με πτώση -0,24%, ο Nasdaq καταγράφει οριακές απώλειες -0,23% ενώ το ETF GREC καταγράφει πτώση -1,31% ( 7,38 δολ. ).

Με απώλειες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Alpha Bank,  Eurobank και Πειραιώς ενώ στις δημοπρασίες η Εθνική περιόρισε τις απώλειες 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,18 ευρώ με πτώση -1,67% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στα 0,93 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 28/11/2018 στα 0,92 ευρω
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,18 ευρώ με πτώση -2,40% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 31/12/2018 στο 1,0160 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,81 ευρώ με πτώση -2,23% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 354 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 07/01/2019 στα 0,74 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 21/12/2018 στα 0,7230 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,54 ευρώ με πτώση -2,26% με όγκο 7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,45 ευρώ με άνοδο +0,42% και κεφαλαιοποίηση 647 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1176 ευρώ με πτώση -2,33%, με όγκο 89 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 54 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,40 ευρώ με άνοδο +1,22% και κεφαλαιοποίηση 246 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ισχυρά κέρδη για τον Ελλάκτωρα +8,94% 

Απώλειες κατέγραψε η πλειονότητα των μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι  ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, με ισχυρά κέρδη +8,94% έκλεισε ο Ελλάκτωρας και ακολούθησαν με ήπια κέρδη Viohalco και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 
H Coca Cola έκλεισε στα 27,22 ευρώ με πτώση -1,95% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,73 ευρώ με πτώση -0,65% και αποτίμηση 5,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,36 ευρώ με πτώση -1,45% και αποτίμηση 316 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5460 ευρώ με πτώση -1,53% και κεφαλαιοποίηση 359 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,00 ευρώ με πτώση -2,44% και αποτίμηση 2,55 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,25 με άνοδο +1,35% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,56 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,55 ευρώ με πτώση -1,44% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,20 ευρώ με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,76 ευρώ με πτώση -1,40% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,88 ευρώ με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,76 ευρώ με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 887 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,15 ευρώ με πτώση -1,19% και με την κεφαλαιοποίηση στα 214 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0705 ευρώ με πτώση -2,76% με την κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ

Οριακή επιδείνωση στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 4,32%, και το Ιταλικό 10ετές στο 2,91% με διαφορά spread 141 μ.β.

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,32% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,91% 
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 141 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,7% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,03 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,80%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,20 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,08% με απόδοση αγοράς 3,07% και απόδοση πώλησης 3,09%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,18 μονάδες βάσης και απόδοση 3,19%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,36 μονάδες βάσης και απόδοση 3,88% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 96 μονάδες βάσης και απόδοση 4,31% με απόδοση αγοράς 4,32% και απόδοση πώλησης 4,30%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,50 μονάδες βάσης και απόδοση 4,75%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 88,70 μονάδες βάσης και απόδοση 4,96%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 88,54 μονάδες βάσης και απόδοση 5,05%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 412 μονάδες βάσης από 420 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,04% ή 404 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,91%

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,91%.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/1/2019 στο 0,20% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,88% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,72% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,46% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,91% με χαμηλό 2,88% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης