Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα διαλύεται από τη συμφωνία των Πρεσπών - Πολύ κράτησε...

tags :
Citigroup: Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα διαλύεται από τη συμφωνία των Πρεσπών - Πολύ κράτησε...
Με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κυμαίνονται στο 4,3% - 4,4% είναι δύσκολο η Ελλάδα να επιστρέψει πλήρως στη χρηματοδότηση της αγοράς
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα διαλύεται, εάν τελικά συμβεί, πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019, σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία σχολιάζει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε την Τετάρτη ότι θα επιδιώξει την ψηφοφορία εμπιστοσύνης αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσύρουν την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναμένεται να αναχωρήσουν από την κυβέρνηση καταψηφίζοντας την επίμαχη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία διευθετεί μια πολυετή διαφωνία για το όνομα της γειτονικής χώρας ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).
Η συνάντηση του Τσίπρα με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, και μάλλον θα οδηγήσει σε επισημοποίηση του διαζυγίου.
Βέβαια, ο Τσίπρας μπορεί να υπολογίζει σε αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των ΑΝΕΛ.
Πάντως, όπως επισημαίνει η Citigroup, ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν επιζήσει πολύ περισσότερο από ό, τι αρχικά αναμενόταν.
Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη το γεγονός ότι οι δύο χωρίζουν τώρα, λίγους μήνες πριν από τις επικείμενες εκλογές.
Ο Τσίπρας μπορεί ακόμα να αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία, επικεφαλής μιας μειοψηφικής κυβέρνησης αντί να επιδιώξει εκλογές.
Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι το κόμμα του Τσίπρα βρίσκεται πίσω από το κύριο αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, κατά 10-12 μονάδες.
Η Citigroup σχολιάζει επίσης και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων για να αντλήσει 7 δισ. ευρώ το 2019.
Επίσης σχεδιάζει να επαναγοράσει μέρος των δανείων του ΔΝΤ ή και της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από το ταμειακό απόθεμα.
Τα 26 δισ. ευρώ ευρώ που βρίσκονται τώρα στο ταμειακό απόθεμα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποφύγει μια βιαστική έκδοση ομολόγων, είχε δηλώσει ο Τσακαλώτος.
Όπως σχολιάζει η Citigroup, με την οικονομία να ενισχύεται σιγά σιγά, τα δημόσια οικονομικά εξακολουθούν να βελτιώνονται, ενώ τα υψηλά ταμειακά αποθέματα θα έχουν πιθανότατα νόημα προκειμένου να εξοφλήσουν μερικά από τα πιο ακριβά ανεξόφλητα χρέη.
Ωστόσο, το κόστος της χρηματοδότησης της αγοράς παραμένει υψηλό, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κυμαίνονται στο 4,3% - 4,4%.
Έτσι είναι δύσκολο η Ελλάδα να επιστρέψει πλήρως στη χρηματοδότηση της αγοράς, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης