Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό outlook για τα κράτη Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης – Ανάπτυξη 3,7% στην περιοχή

Moody's: Σταθερό outlook για τα κράτη Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης – Ανάπτυξη 3,7% στην περιοχή
Σταθερό outlook για τα κράτη Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης
Σε σταθερές όρισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης η Moody's Investors Service, επικαλούμενη την ισχυρή αλλά επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη, τα υποστηρικτικά προφίλ χρέους, τις διαρθρωτικές και θεσμικές προκλήσεις και τις αυστηρότερες συνθήκες παγκόσμιας χρηματοδότησης.
Ο αμερικανικός οίκος υπολογίζει στο 3,7% την αύξηση του συνολικού ΑΕΠ της περιοχής το 2019, με το ποσοστό να κυμαίνεται από 2,5% (Κροατία) και 4,3% (Σλοβακία).
«Η έντονη αύξηση των μισθών και η χαμηλή ανεργία θα συνεχίσουν να οδηγούν την ιδιωτική κατανάλωση.
Ωστόσο, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και η σταδιακή εξομάλυνση των νομισματικών πολιτικών, αρχίζουν να επηρεάζουν τις μακροοικονομικές συνθήκες.
Αναμένουμε από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να καταγράψει ισχυρή αλλά επιβραδυνόμενη ανάπτυξη, χάρη της ισχυρής εγχώριας ζήτησης.
Καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται από το επόμενο έτος, τα φορολογικά έσοδα θα επιβραδυνθούν και οι προϋπολογισμοί θα αρχίσουν να επιδεινώνονται ελαφρώς, καθώς ορισμένες δαπάνες θα είναι δύσκολο να χαλαρώσουν.
Οι βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία και οι προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία κινδυνεύουν να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πολιτική και να διευρύνουν περαιτέρω το έλλειμμα.
Ωστόσο, τα επίπεδα ανάπτυξης θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω μείωση των επιπέδων χρέους σε όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από τη Ρουμανία, το δημοσιονομικό έλλειμμα της οποίας παραμένει υψηλό.
Η αποδυνάμωση του κράτους δικαίου και της θεσμικής ανεξαρτησίας, μαζί με τις εντάσεις με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την άνοδο των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, αυξάνουν τους πολιτικούς κινδύνους και την πολιτική αβεβαιότητα, ιδίως στην Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.
Οι εντάσεις αυτές δεν έχουν ακόμη επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ή των επιχειρήσεων, αλλά έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της εκτίμησης της θεσμικής ισχύος», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης