Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell: Η Fed μπορεί να είναι υπομονετική και ευέλικτη με τις αυξήσεις των επιτοκίων - Ανησυχίες για την αύξηση του χρέους

Powell: Η Fed μπορεί να είναι υπομονετική και ευέλικτη με τις αυξήσεις των επιτοκίων - Ανησυχίες για την αύξηση του χρέους
Δεν υπάρχει σχέδιο για συγκεκριμένο αριθμό αυξήσεων των επιτοκίων, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed
Δεν υπάρχει σχέδιο για συγκεκριμένο αριθμό αυξήσεων των επιτοκίων, δήλωσε σήμερα (10/1/2019) ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ενώ τόνισε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει την ικανότητα να είναι υπομονετική και ευέλικτη.
Όπως δήλωσε ο Powell, η κεντρική τράπεζα έχει τη δυνατότητα να είναι υπομονετική για τη νομισματική πολιτική, δεδομένων των σταθερών τιμών, ενώ υποβάθμισε τις προβλέψεις των αξιωματούχων που υποδεικνύουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν δύο φορές φέτος.
«Ειδικά με τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα και υπό έλεγχο, έχουμε την ικανότητα να είμαστε υπομονετικοί και να παρακολουθούμε υπομονετικά και προσεκτικά καθώς... θα προσπαθούμε να εξακριβώσουμε ποιο από αυτά τα δύο αφηγήματα πρόκειται να είναι η ιστορία του 2019», δήλωσε, αναφερθείς από τη μία στο θετικό momentum στα οικονομικά δεδομένα και, από την άλλη, στις ανησυχίες των χρηματοπιστωτικών αγορών για τους κινδύνους.
«Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο», πρόσθεσε ο Powell, ερωτηθείς σχετικά με τις προβλέψεις για δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων το 2019, μετά από τέσσερις πέρυσι.
«Αυτό θα εξαρτηθεί από μια πολύ ισχυρή προοπτική για το 2019, μια προοπτική που μπορεί να συμβεί ακόμα», πρόσθεσε.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο «Economic Club» της Ουάσιγκτον, ο Powell δήλωσε πως η αμερικανική αγορά εργασίας είναι «πολύ ισχυρή», ενώ τόνισε ότι «βλέπει» ένα συνεχιζόμενο momentum στα οικονομικά δεδομένα.
Ο Powell δήλωσε, ωστόσο, «πολύ ανήσυχος» για τη διόγκωση του χρέους των ΗΠΑ.
«Είμαι πολύ ανήσυχος γι’ αυτό», δήλωσε ο Powell.
«Είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα που πρέπει σίγουρα να αντιμετωπίσουμε και, τελικά, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.
Ο κεντρικός τραπεζίτης διαβεβαίωσε πως η Fed μπορεί να αλλάξει την πολιτική της «ευέλικτα και γρήγορα», εάν τα οικονομικά στοιχεία δικαιολογούν κάτι τέτοιο.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκιά της τέσσερις φορές το 2018 και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν άλλες δύο αυξήσεις εντός του 2019.
Ωστόσο, οι αγορές εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει με αυτά τα σχέδια, ενώ πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του Powell, αλλά και τα πρακτικά από την συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, υποδηλώνουν κάποιο δισταγμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης