Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημόσια στήριξη στον Τσίπρα, άδειασμα στον Μητσοτάκη από την Γερμανίδα καγκελάριο

Δημόσια στήριξη στον Τσίπρα, άδειασμα στον Μητσοτάκη από την Γερμανίδα καγκελάριο
Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα
Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το μέλλον του κυβερνητικού σχηματισμού η Γερμανίδα καγκελάριος που βρίσκεται στην Αθήνα από το απόγευμα της Πέμπτης πρόσφερε δημόσια στήριξη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα ενώ μίλησε για Βόρεια Μακεδονία χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία  αποφασιστικό βήμα για την Ελλάδα, τη «Βόρεια Μακεδονία» και την Ευρώπη.
Αίσθηση προκάλεσε η απάντησή της, σε ερώτηση για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη περί αλλαγής οικονομικής πολιτικής αν έρθει στην κυβέρνηση και για το πώς θα τον μεταπείσει για την ορθότητα της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα», δήλωσε με έμφαση ηκ. Μέρκελ.
Παράλληλα έδειξε τη στήριξή της ξεκάθαρα στον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία είναι προς όφελος και της Ελλάδας αδειάζοντας και σε αυτό το θέμα τον ομοιδεάτη της πρόεδρο της ΝΔ.
«Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ευρώπης.
Θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να υπερτιμώ τον ρόλο μου.
Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό.
Θα θέσω την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω», απάντησε χαρακτηριστικά.
Η Πειραιώς πάντως έσπευσε να αξιοποιήσει πολιτικά τη στήριξη Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς πηγές του κόμματος καλωσόριζαν τη Γερμανίδα καγκελάριο στην Ελλάδα και εξέφραζαν ικανοποίηση γιατί επιβεβαίωσε ότι κατανοεί την αντίθεση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Η Άνγκελα Μέρκελ βρήκε πιο ώριμο τον Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη συνάντησή τους στο Βερολίνο και του έπλεξε το εγκώμιο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει τουλάχιστον σε νομοθετικό επίπεδο ενώ βρήκε να πει και μια κουβέντα παρηγοριάς για τον ελληνικό λαό που επωμίστηκε τις θυσίες.
Πάντως αν και θεωρητικά άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα των αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει τελεσίδικα ωστόσο δεν έδωσε ελπίδες ότι θα ανοίξει τον κουμπαρά ως επανορθώσεις για τις καταστροφές που υπέστη από τους ναζί αλλά και για τους θησαυρούς που έκλεψαν οι Γερμανοί κατακτητές.
Στις επίσημες δηλώσεις δεν έγινε κάποια αναφορά σε γερμανικές επενδύσεις κάτι που αναμένεται να κάνει η κ. Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τους Έλληνες επιχειρηματίες που θα έχει σήμερα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης