Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance): «Προ των τεχνικών πυλών το ΧΑ»

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance): «Προ των τεχνικών πυλών το ΧΑ»
«Επιλέγουμε επιθυμητά τεχνικά σημεία εισόδου, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την χρήση στρατηγικών stop loss και profit taken για κερδισμένες θέσεις».
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει τεχνικά η εικόνα του Ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η αναμενόμενη τεχνική αντίδραση των τελευταίων ημερών έχει προσεγγίσει τα πρώτα ισχυρά επίπεδα αντιστάσεων και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση τους θα αλλάξει την μακροπρόθεσμη αρνητική εικόνα.
Σε ένα περιβάλλον μεγάλης (οικονομικής και γεωπολιτικής) αναταραχής και παρά την πρόσφατη τεχνική αντίδραση, ο προβληματισμός παραμένει για την συνέχεια.
Το Bloomberg σε πρόσφατο άρθρο του αναφέρει για την Ελλάδα ως βασικούς κινδύνους :
Τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό (λόγω παροχών),
τις Τράπεζες (λόγω νέας ανακεφαλαιοποίησης )
τις εκλογές (λόγω μεγάλης πολωτικής προεκλογικής διάρκειας και πιθανής πολιτικής αστάθειας).
Η πολιτική πόλωση και σκανδαλολογία, αλλά και οι καραμπόλες που μπορεί να δημιουργήσει η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά θέματα, δημιουργούν ανησυχία στους επενδυτές.
Το γεγονός ότι σε ανοδικές συνεδριάσεις οι όγκοι συναλλαγών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ σε πτωτικές παρουσιάζουν αύξηση, αλλά και ότι το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό μας κράτα σε επιφυλακή.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο αν και βλέπουμε πρόδρομους δείκτες να βελτιώνονται (Βιομηχανική παραγωγή, Εξαγωγές, Μείωση Ανεργίας, αύξηση επιβατικής κίνησης αεροδρομίων, αύξηση ταξινόμησης αυτοκινήτων), πρέπει να αναλύονται σε μεγαλύτερο βάθος και χρονική διάρκεια, προς αποφυγή λανθασμένων συμπερασμάτων.
Ας μην ξεχνάμε από πού ερχόμαστε…
Αναμένουμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου για την Ανάπτυξη και το διαμορφούμενο ΑΕΠ, αν και με στοιχεία Νοεμβρίου το Συνολικό Χρέος αισίως έφτασε τα 356 δις ευρώ.
Με εκτιμώμενη ανάπτυξη πέριξ του 2%, το Δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 193,89% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για το 2018.
Οι ληξιπρόθεσμες όφειλες των Ιδιωτών προς στο Δημόσιο συνεχίζουν να αυξάνονται και τον Νοέμβριο, φθάνοντας τα 104 δις ευρώ, αυξημένα κατά 857 εκατομμύρια σε ένα μήνα.
Κατασχετήρια εστάλησαν σε 1.162.000 φορολογούμενους ενώ τα κόκκινα ΑΦΜ ξεπέρασαν τα 4,2 εκατομμύρια.
Αναμένουμε και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου (εκτιμούμε νέα ιστορικά υψηλά), για να δούμε πόσο η υπερ φορολόγηση ζημίωσε τον δημιουργικό ιστό της Ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον η μείωση καταθέσεων τον Νοέμβριο κατά -79 εκατομμύρια ευρώ, μόνο καθησυχαστική δεν είναι για τις τράπεζες, που βλέπουν τις συνολικές καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει στα 131 δις (11/2018), ενώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς Ιδιώτες μειώθηκαν μόνο κατά 40 εκ ευρώ και (Συνολικά 11/2018 = 2,58 δις ευρώ)..
Οι Τράπεζες μετά την αντίδραση τους, περιόρισαν τις πρόσφατες απώλειες των αποτιμήσεων τους, αλλά ακόμα υπάρχουν επενδυτές που πιστεύουν ότι νέες ανακεφαλαιοποιήσεις είναι αναπόφευκτες, αν δεν υπάρξει άμεση και ραγδαία βελτίωση του οικονομικού κλίματος, διατηρώντας τις πωλητικές θέσεις τους.
Ο δείκτης τραπεζών, παρά τον πρόσφατο καλλωπισμό του, αδυνατεί να περάσει πάνω από τις 480 μονάδες, που αποτελούν και την κοντινή αντίσταση του, με το επόμενο σημείο αντιστάσεων να εντοπίζεται στις 500 μονάδες.
Οι 430-435 μονάδων αποτελούν την πρώτη ζώνη στήριξης.
Επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 422, 415, 405 και 400 μονάδες αντίστοιχα.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται προ των πυλών των 640 και 650 μονάδων αδυνατώντας προς το παρόν να τις διασπάσει.
Η επόμενη και πολύ ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στις 660 μονάδες.
Αντίστοιχα τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 623, 614 και 605 μονάδες..
Αντίστοιχα η έγκυρη ανοδική ημερήσια διάσπαση των 1685 μονάδων που αποτελεί και την κοντινή αντίσταση, θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερα επίπεδα πέριξ των 1705 μονάδων.
Οι 1663, 1640 και 1615 μονάδες αποτελούν τις επόμενες ενδοσυνεδριακές στηρίξεις του FTS25.
Συμπερασματικά, η Ελληνική αγορά και οικονομία συνεχίζουν να ταλανίζονται από τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα τους, παρά την πρόσφατη αντίδραση τεχνικής φύσεως, η οποία οφείλεται κυρίως :
στην ανακωχή πιέσεων στις διεθνείς αγορές,
αλλά και στη μεγάλη πτώση που είχε υποστεί το τελευταίο διάστημα.
Έτσι «ο καθρέπτης της Ελληνικής οικονομίας», το 10-ετές Ελληνικό ομόλογο, συνεχίζει να παραμένει για αρκετούς μήνες πέριξ του 4,30%, καθιστώντας απαγορευτική μια 10-ετή έκδοση, οδηγώντας την κυβέρνηση σε μία μικρή (2,5-3,5 δις) 3-ετούς ή 5-ετούς διάρκειας.
Τα προβλήματα των Διεθνών αγορών, γίνεται προσπάθεια να αμβλυνθούν, προς αποφυγή μεγαλύτερων πιέσεων.
Όμως η ρευστότητα πλέον είναι πολύτιμη και ακριβή και τα γεωπολιτικά προβλήματα ανακυκλώνονται ή μετατίθενται, αλλά δεν λύνονται.
Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του οικονομικού κύκλου και το 2019 θα είναι έτος ανακατατάξεων.
Η αναμενόμενη ανοδική αντίδραση, που βιώνουμε θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως τεχνικής φύσεως όσο παραμένουμε «Προ σημαντικών τεχνικών πυλών».
Συνιστούμε αυξημένη επιφυλακή.
Προτιμούμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Επιλέγουμε επιθυμητά τεχνικά σημεία εισόδου, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την χρήση στρατηγικών stop loss και profit taken για κερδισμένες θέσεις.
Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι, ο πανικός δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες, αρκεί να μπορούμε να τις αναγνωρίζουμε και κυρίως να βρούμε το κατάλληλο χρονικό σημείο εισόδου για να τις εκμεταλλευτούμε..

Λουκάς Β. Παπαϊωάννου
Οικονομολόγος / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης