Υπό πολιτική ομηρία το ΧΑ +0,39% στις 635 μον. με Coca Cola +4% – Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα 4,28%

Υπό πολιτική ομηρία το ΧΑ +0,39% στις 635 μον. με Coca Cola +4% – Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα 4,28%
Εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Στο επίκεντρο η Coca Cola +3,67%
(upd14)Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο με στηρίξεις από την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips στις δημοπρασίες, ειδικότερα της δεικτοβαρούς Coca Cola στο +3,67% και της Jumbo +5,75% όπου ώθησαν τον Γενικό Δείκτη στις 635 μονάδες στο υψηλό της ημέρας.
Από την άλλη συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα, οι τραπεζικές πιέσεις με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, με εξαίρεση την Eurobank όπου έκλεισε αμετάβλητη ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Εθνική -3,39% και Πειραιώς -2,59% και ακολούθησε η Alpha Bank στο -1,27% καθώς στις δημοπρασίες κατάφερε να περιορίσει τις αρχικές της απώλειες που έφτασαν στο -3,39%.
Αξιοσημείωτη ήταν η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα καθώς από τα 43 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 14,5 εκατ. ευρώ πραγματοποίθηκαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Η αγορά τελεί υπό πολιτική ομηρεία καθώς η ελληνική κυβέρνηση παραπαίει και πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης – και να λάβει 151 ψήφους - εάν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια.
Στο απόηχο της συνάντησης της καγκελαρίου της Γερμανίας Merkel με τον έλληνα πρωθυπουργό όπου διεξήχθη σε θετικό κλίμα με εκατέρωθεν φιλοφροσύνες και την στήριξή της στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στρέφεται στην κρίσιμη συνάντηση του Τσίπρα –Καμμένου με την ελπίδα να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο ενώ παραμένει θολό το τοπίο και στα Σκόπια ….
Η Συμφωνία των Πρεσπών, η προεκλογική περίοδος, οι προβληματικές τράπεζες, οι μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν αλλά και η παγκόσμια οικονομία συνθέτουν το παζλ που αυξάνουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ασιατικές αγορές ενώ ήπιες πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το Dax στην Γερμανία στο -0,40% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο -0,20% με τους επενδυτές από την μια να αξιολογούν θετικά τη στάση του επικεφαλής της Fed ο οποίος διαβεβαίωσε χθες τις αγορές ότι δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της αλλά από την άλλη κρατούν επιφυλακτική στάση για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας, με την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων ενώ το Brexit επανέρχεται στο προσκήνιο.
Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία ττων ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Deutsche Bank, εξαιτίας της χαμηλότερης εκτίμησης για τα έσοδα.
Ειδικότερα μείωσε τις τιμές-στόχους αλλά διατηρεί τις συστάσεις της, για την Εθνική στο 1,40 ευρώ από 2,70 ευρώ προηγουμένως, για την Alpha Bank στο 1,50 ευρώ από 2 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς στα 0,70 ευρώ, από 2,16 ευρώ προηγουμένως. 
Επίσης, κατακόρυφη ήταν η μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών και από την Keefe, Bruyette & Woods (KBW), η οποία υποβάθμισε τη σύσταση του κλάδου σε underperform, δηλαδή για αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς
Ειδικότερα, η τιμή στόχος της Εθνικής διαμορφώνεται στα 0,80 ευρώ από 2,80 ευρώ, για την Eurobank στα 0,70 ευρώ από 2,75 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς στα 0,70 ευρώ, από 2,75 ευρώ προηγουμένως.
Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν οι έλληνες τραπεζίτες – μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών – στις 24 Ιανουαρίου 2019 με τον νέο επικεφαλής του SSM Α. Enria με τα σχέδια των τραπεζών να επικεντρώνονται στο ιταλικό μοντέλο για την μείωση των NPEs.
Να σημειωθεί ότι ο SSM δίνει σημαντική περίοδο χάριτος στις ελληνικές τράπεζες – και λόγω προεκλογικής περιόδου – δεν θα ασκήσει πιέσεις αλλά αν και  το χρονοδιάγραμμα για την μείωση τους είναι έως το 2021 ωστόσο θα ζητηθεί να κινηθούν εμπροσθοβαρώς..
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Jumbo, Coca Cola, ΟΛΠ, Motor Oil ενώ πτωτικά έκλεισαν Φουρλής, Ελλάκτωρ και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η μετοχή του Ελλάκτωρα υποχώρησε κατά -2,39% ενώ συνεχίστηκαν και σήμερα οι προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Ειδικότερα, μέσω πέντε πακέτων, η κόρη του Δημήτρη Κούτρα πούλησε 2,05 εκατ. τεμάχια του Ελλάκτωρα στην τιμή των 2,66 εκατ. ευρώ συνολικής αξίας 2,34 εκατ. ευρώ ενώ αγοραστής σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η Amber Capital.

Υπενθυμίζεται πως χθες (10/1) ο κ.Κούτρας πούλησε το 3,2% στην τιμή των 1,25% στην Amber Capital, μειώνοντας τη θέση του στην εισηγμένη.
Από την άλλη με κέρδη +7% έκλεισε η μετοχή της Ιντρακόμ Κατασκευές όπου έχει εισέλθει ο κ.Κούτρας χωρίς όμως να έχει γίνει το πακέτο. 

Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 4,28% και το ιταλικο 10ετές στο 2,84% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 144 μονάδες βάσης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 635 μονάδες με εμφανή την αδυναμία να διασπάσει τις αντιστάσεις των 640-650 μονάδων.
Οι σοβαρές στηρίξεις εντοπίζονται ζώνη των 600-615 μονάδων.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη με το ίδιο αρνητικό πρόσημο -0,26% ενώ στο πρώτο δεκάλεπτο καταγράφηκαν τα υψηλά της ημέρας με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,51% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,38%.
Περί τις 12:45 με πιέσεις στις τράπεζες  που έφτασαν έως -3,5% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,86% ενώ τα κέρδη της Coca Cola έως +3,67% συγκράτησαν τον Γενικό Δείκτη στο χαμηλό της ημέρας στο -1%
Στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης με τα κέρδη της πλειονότητας των μη τραπεζικών blue chips, ειδικότερα της Coca Cola και Jumbo άλλά και από το γεγονος ότι η δεικτοβαρής Alpha Bank περιόρισε τις απώλειές της έκλεισε στο υψηλό της ημέρας...
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,39% στις 635 μονάδες έχοντας υψηλό στις 635,70 μονάδες και χαμηλό στις 626,68 μονάδες
Περιορισμένος ήταν ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στα μη τραπεζικά blue chips
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 14,5 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 16,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 8,3 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 14,5 εκατ. ευρώ και όγκου 3,34 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο Ελλάκτωρ διακίνησε 2,05 εκατ. τεμάχια αξίας 2,66 εκατ. ευρώ.
Η Motor Oil διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 378 χιλ. τεμάχια αξίας 3 εκατ. ευρώ, η Jumbo 561 χιλ. τεμάχια αξίας 7,26 εκατ. ευρώ και η ΕΛΤΕΧ Άνεμος 300 χιλ. τεμάχια αξίας 1,15 εκατ. ευρώ. 


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Μετά την χθεσινή συνάντηση Τσίπρα - Merkel, η καγκελάριος της Γερμανίας συναντήθηκε  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο
Η καγκελάριος Merkel χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό τόπο επενδύσεων και αναγνώρισε για άλλη μια φορά τις δύσκολες στιγμές που βίωσε ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της κρίσης ενώ το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε στην καγκελάριο  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η Συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.
Παρά τις χθεσινές αιχμές της Merkel για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση, εν μέσω μάλιστα των ραγδαίων εξελίξεων που αφορούν τη συμφωνία.
Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, καθώς ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αναμένει τα αποτελέσματα της κρίσιμης ψηφοφορίας στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Από την άλλη σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκεται πλέον ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ 
Μάλιστα, όπως προκύπτει, οι υπουργοί αρνούνται να παραδώσουν τα χαρτοφυλάκια τους σε περίπτωση που ο ίδιος αποφασίσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην βουλή της πΓΔΜ καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev, φέρεται να έχει εξασφαλίσει τις 80 ψήφους που απαιτούνται.
«Στον αέρα» βρίσκεται η συμφωνία του Brexit, με τους υπουργούς να προειδοποιούν για πιθανή καθυστέρηση πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας (29 Μαρτίου 2019) και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής, αν και η ανησυχία για το μέλλον της Βρετανίας είναι διάχυτη.
H πρωθυπουργός Theresa May αγωνίζεται να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία στην οποία κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της Evening Standard, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης εκτιμούν ότι είναι πιθανή η καθυστέρηση του Brexit πέραν της 29ης Μαρτίου.
Η κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου 2019. 

 Με θετικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Ανοδικές τάσεις κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,97%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε ανοδικά στο +0,74% στις 2.553,83 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,54% στις 26664,50 μονάδες

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,40%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,05% και ο FTSE 100 με απώλειες -0,35%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά στο -0,60%, ο S&P 500 κινείται με πτώση -0,50%, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες -0,55% ενώ το ETF GREC καταγράφει πτώση -2,26% ( 7,26 δολ. ).

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Εθνική με απώλειες -3,39% 
 
Απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες με εξαίρεση την Eurobank που έκλεισε αμετάβλητη,  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση Εθνική και Πειραιώς και ακολούθησε η Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,14 ευρώ με πτώση -3,39% με όγκο 1,78 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στα 0,93 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 28/11/2018 στα 0,92 ευρω
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1650 ευρώ με πτώση -1,27% με όγκο 1,65 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 31/12/2018 στο 1,0160 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7890 ευρώ με πτώση -2,59% με όγκο 992 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 344 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 07/01/2019 στα 0,74 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 21/12/2018 στα 0,7230 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,54 ευρώ αμετάβλητη, με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,48 ευρώ με άνοδο +2,07% και κεφαλαιοποίηση 660 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1172 ευρώ με πτώση -0,34%, με όγκο 11 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 54 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,50 ευρώ με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 248 εκατ. ευρώ

Κέρδη για τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 – Στο επίκεντρο Jumbo και Coca Cola

Με κέρδη έκλεισε τελικά στις δημοπρασίες η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Coca Cola, ΟΛΠ, Aegean, Motor Oil.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι Φουρλής, Ελλάκτωρ και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,22 ευρώ με άνοδο +3,67% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,49 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,80 ευρώ με άνοδο +0,65% και αποτίμηση 5,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3630 ευρώ με άνοδο +0,22% και αποτίμηση 316 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 βρίσκεται στα 1,5520 ευρώ με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 360 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,97 ευρώ με πτώση -0,38% και αποτίμηση 2,54 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,40 με άνοδο +0,74% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,60 ευρώ με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,35 ευρώ με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,70 ευρώ με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,62 ευρώ με άνοδο +5,75% και κεφαλαιοποίηση 1,85δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,82 ευρώ με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 893 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,05 ευρώ με πτώση -2,41% και με την κεφαλαιοποίηση στα 209 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,0692 ευρώ με πτώση -1,84% με την κεφαλαιοποίηση 65 εκατ. ευρώ

Οριακή βελτίωση στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,28%, και το ταλικό 2,84% με διαφορά spread 144 μ.β.

Οριακή βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,28% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,84%..
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 144 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,7% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,03 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,80%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,20 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,08% με απόδοση αγοράς 3,07% και απόδοση πώλησης 3,09%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,18 μονάδες βάσης και απόδοση 3,19%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,36 μονάδες βάσης και απόδοση 3,88% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 95,70 μονάδες βάσης και απόδοση 4,27% με απόδοση αγοράς 4,28% και απόδοση πώλησης 4,26%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,40 μονάδες βάσης και απόδοση 4,77%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 88,50 μονάδες βάσης και απόδοση 4,98%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 88,40 μονάδες βάσης και απόδοση 5,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 409 μονάδες βάσης από 420 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,04% ή 404 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή ανάκαμψη στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,84%

Οριακή ανάκαμψη καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,84%.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/1/2019 στο 0,19% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,87% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,70% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,44% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,84% με χαμηλό 2,83% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS