Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι δύο νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία

tags :
Οι δύο νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία
Τα νέα μέτρα έχουν εγκριθεί από τους δανειστές
Το «πράσινο φως» από τους δανειστές για την εφαρμογή από τον προσεχή Μάρτιο δύο νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων, για όσους έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, θα επιδιώξει το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις που θα έχει στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.
Οι δύο ρυθμίσεις, που ετοιμάζει να ρίξει στον προεκλογικό στίβο η κυβέρνηση, μολονότι θα είναι διαφορετικές και δεν θα συνδέονται μεταξύ τους έχουν ένα κοινό σημείο: τις πολλές μηνιαίες δόσεις για να ανταποκριθούν περισσότεροι οφειλέτες.
Η ρύθμιση για τις οφειλές των επαγγελματιών και αγροτών θα εφαρμοστεί πρώτη, και θα προβλέπει γενναίο «κούρεμα» στις υφιστάμενες οφειλές και 120 μηνιαίες δόσεις.
Θα ακολουθήσει η ρύθμιση για όσους χρωστούν στην Εφορία που θα προβλέπει εξόφληση χρεών σε 24,36 ή και ακόμη περισσότερες δόσεις.
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 130 δισ. ευρώ η κυβέρνηση επενδύει πάνω στις δύο αυτές ρυθμίσεις για να φέρει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.
Τα κυβερνητικά σχέδια για τις δύο ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:

1. Ασφαλιστικά ταμεία: Η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες.
Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή θα μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους, έχουν παλιές οφειλές και σήμερα εξαιρούνται αυτομάτως από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, επαγγελματίες και αγρότες που είναι ενεργοί, καθώς και όσοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση, οι οποίοι, ενώ πληρούν τα ασφαλιστικά κριτήρια για να λάβουν σύνταξη, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση καθώς έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ. Χρέη που πλέον έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Θα προβλέπει:  

- Κούρεμα της αρχικής οφειλής και διαγραφή έως 85% των προσαυξήσεων.
Για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση θα γίνει κούρεμα της αρχικής οφειλής μέσω του επανυπολογισμού των συνολικών παλαιών οφειλών με βάση την ελάχιστη εισφορά που πληρώνουν στον ΕΦΚΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.
Αυτό σημαίνει ότι η εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα περιοριστεί στα 158 ευρώ και για τους αγρότες στα 58 ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο η αρχική οφειλή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες θα κουρευτεί περίπου κατά 55%, καθώς με το παλαιό καθεστώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλλαν μέση μηνιαία εισφορά 342 ευρώ, ενώ οι αγρότες 132 ευρώ.

-Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν χρέη που δημιουργήθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2016 ενώ οι μηνιαίες δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120.
Ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτάται από το ποσό της οφειλής.

-Καθιερώνεται κριτήριο  ηλικίας για τους οφειλέτες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και στους οποίους θα δίνεται προτεραιότητα.

2. Εφορία: Σε αυτή την ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν φορολογούμενοι και φυσικά πρόσωπα.
Ο αριθμός των δόσεων θα ξεπερνά αυτές της πάγιας ρύθμισης που σήμερα δεν ξεπερνούν τις 12 και θα φθάνουν σε 24, 36 δόσεις ή και πάνω από 36 για ελάχιστες όμως περιπτώσεις.
Ο αριθμός των δόσεων εξετάζεται να συνδέεται με την προέλευση της οφειλής.
Για παράδειγμα, για οφειλές από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος θα μπορεί να τις ρυθμίζει σε 24 μηνιαίες δόσεις ενώ για χρέη που προκύπτουν από έκτακτη φορολογία π.χ. κληρονομιές οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 36.
Θα θεσπιστούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και κυρίως με τη δυνατότητα του φορολογούμενου να μπορεί να εξυπηρετεί τη ρύθμιση.
Η βιωσιμότητα, δηλαδή, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ένταξη των οφειλών στη νέα πάγια ρύθμιση με τις περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης