Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Α-» η Ισπανία, σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Α-» η Ισπανία, σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας από τη Fitch 
Σε «Α-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας η Fitch Ratings, διατηρώντας ταυτόχρονα σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η βαθμολογία υποστηρίζεται από μια οικονομία με υψηλή προστιθέμενη αξία και διαφοροποιημένη οικονομία, εξαιρετικά χαμηλή μέση απόδοση ομολόγων (0,65%), αμελητέο μερίδιο χρέους σε ξένο νόμισμα και ισχυρούς δείκτες διακυβέρνησης.
Η υψηλή οικονομική ανάκαμψη συνοδεύτηκε από τη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένων των διατηρούμενων πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και την περαιτέρω αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σε αντίθετο κλίμα, οι αξιολογήσεις πλήττονται από το μεγάλο απόθεμα δημοσίου χρέους, την αδύναμη διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή, την υψηλή μόχλευση και την πολιτική αβεβαιότητα.
Ο οίκος αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2018, έναντι μ.ο. 3,1% το 2015-2017.
Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση πέρυσι αντιστάθμισε τις καθαρές εισαγωγές, ενώ θετικό επέδρασαν η αύξηση της απασχόλησης, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των τιμών κατοικιών και οι ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες.
Η Fitch προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 2,3% το 2019 και στο 1,9% το 2020.
Το χρέος νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών μειώθηκε κατά 2,5% το δεύτερο εξάμηνο 2018, στο 136,9% του ΑΕΠ, πλησίον του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εξακολουθεί να καθοδηγείται από την αύξηση του ΑΕΠ.
Ο οίκος αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα να συρρικνωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ το 2018, από 3,1% το 2017, με τη Fitch να προβλέπει μείωση στο 2,1% το 2019 και 1,8% το 2020.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τον πιθανό αντίκτυπο των νέων δημοσιονομικών μέτρων και το πέρασμα του σχεδίου προϋπολογισμού του 2019, ενώ η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξαρτάται από την υποστήριξη των Podemos και περιφερειακών κομμάτων.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις και των αμοιβών του δημόσιου τομέα έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ και αναμένουμε τα προτεινόμενα νέα έσοδα όπως ο υψηλότερος φόρος εταιρειών, η ενισχυμένη φορολογική συμμόρφωση και η εισαγωγή των φόρων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και στις ψηφιακές δραστηριότητες, να αποδώσουν λιγότερο από ό, τι υποτίθεται στο σχέδιο προϋπολογισμού».
Η Fitch προβλέπει μια σταδιακή μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου δημόσιου χρέους, από 97,1% του ΑΕΠ το 2018 σε 94,5% το 2020.
«Το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο αυξάνει την πολιτική αβεβαιότητα.
Δεν αναμένουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο υπόλοιπο της τρέχουσας περιόδου».
Σχετικά με την Καταλονία, «οι εντάσεις εξακολουθούν να υφίστανται, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, εν μέσω ανανεωμένων πιέσεων για νέο δημοψήφισμα.
Συνεχίζουμε να βλέπουμε την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία ως πολύ απίθανη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης