Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ζήτημα ημερών το «διαζύγιο» - Διατεθειμένος να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία ο Καμμένος

Ζήτημα ημερών το «διαζύγιο» - Διατεθειμένος να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία ο Καμμένος
Τη Δευτέρα 14/1 αναμένονται οι εξελίξεις
(upd)Σε θρίλερ διαρκείας εξελίσσεται η επόμενη μέρα της κυβέρνησης με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το διαζύγιο όμως του κυβερνητικού σχηματισμού είναι ζήτημα ημερών καθώς θεωρείται πλέον οριστικό.
Ωστόσο, μετά την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων το χρονοδιάγραμμα με τα επόμενα βήματα όπως περιέγραψε και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργος μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, θα είναι πολύ γρήγορο αφού στις επόμενες δέκα ημέρες θα ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες και η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή.
Το προγραμματισμένο για το απόγευμα της Παρασκευής ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου αναβλήθηκε με αιτιολογία την ψηφοφορία στα Σκόπια.
Ο υπουργός Άμυνας το πρωί της ίδιας μέρας δήλωσε οτι δεν ειναι απερχόμενος υπουργός ενώ λιγότερο αργότερα με ανάρτηση του στο twitter ανέφερε ότι θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Είχε προηγηθεί ανταρσία ομως στην ΚΟ των ΑΝΕΛ καθως δεν έγινε δεκτή η εισήγηση του Πάνου Καμμένου για απόσυρση των υπουργών από την κυβέρνηση.

Το παρασκήνιο στην ΚΟ των ΑΝΕΛ

Είναι σαφές ότι αυτή η αναδίπλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ εδράζεται στο γεγονός ότι υπέστη μια ευδιάκριτη ήττα στην ΚΟ του κόμματος του.
Σε αυτή, την διαρκή, όπως την χαρακτήρισε, συνεδρίαση, ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος του να εγκρίνουν την πρόταση που θα αποτελέσει και το διαπραγματευτικό του όπλο στην συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, να αποσύρει τους υπουργούς από την κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα αυτή η πολιτική πράξη να γινει απολύτως σεβαστή την επαύριο της απόσυρσης των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Είναι σαφές επίσης, ότι εισέπραξε μια ξεκάθαρη άρνηση από τους βουλευτές του οι οποίοι τόνισαν ότι προκειμένου να ληφθεί αυτή η απόφαση θα πρέπει να υπάρχει απαρτία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Μάλιστα, κάποιος εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ, απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε χαρακτηριστικά: εκτός αν τους έχεις διαγράψει και δεν μας το λες.
Βέβαια, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σε ότι αφορά τα όσα διημείφθησαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μέσω άτυπης ενημέρωσης μιλούν για αποκυήματα της φαντασίας.
Ωστόσο, οι πληροφορίες για όσα ειπώθηκαν δεν έρχονται μόνο από μία πλευρά.  
Σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά αυτή την ώρα και αλλάζουν με πολύ γοργούς ρυθμούς.
Το τετ α τετ Τσίπρα - Καμμένου αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας ενώ κατά πληροφορίες από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτο το «διαζύγιο» που ομως δεν θα εχει συγκρουσιακά χαρακτηριστικά.

Από Δευτέρα το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου

Στον αντίποδα, κυβερνητικά στελέχη εξηγούν σε συνομιλητές τους οτι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου την Πέμπτη, βρίσκεται όχι ένα άλλα δύο βήματα πίσω από τον ανένδοτο που κήρυτε τις προηγούμενες ημέρες.
Παράλληλα, εκφράζουν την πεποίθηση ότι ενδεχομένως έχει πιάσει τόπο και το καθαρό μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατα τη συνέντευξή του στο Open.
Ο Πάνος Καμμένος δείχνει να θέλει να κερδίσει χρόνο ενώ συνεργάτες του λένε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν θα γίνει ούτε το Σαββατοκύριακο αλλά μετά την έλευση στην Αθήνα του τελικού  κειμένου των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια και της κατάθεσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Πάντως σε ότι αφορά την στάση που θα κρατήσει τελικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με συνομιλητές του, στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και κατά συνέπεια οι διαφωνούντες και οι αντάρτες θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Πάνο Καμμένο να μην επιβάλλει στους βουλευτές του κομματική πειθαρχία ακόμη και σε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με την προϋπόθεση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει συναινέσει να οδηγηθούν τα δύο κόμματα σε βελούδινο «διαζύγιο».
Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή την Πέμπτη τέθηκαν διάφορα θέματα του υπουργείου τα οποία προσπαθεί να επιλύσει ο κ. Καμμενος με τροπολογία, η ψήφιση της οποίας θα κριθεί την ερχόμενη Δευτέρα με ονομαστική ψηφοφορία.
Στο περιθώριο της εν λόγω συνεδρίασης, ικανός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες πλησίασε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και επιχείρησε να προφητεύσει τις προθέσεις του και να καταλάβει που θα το πάει τελικά ο κυβερνητικός εταίρος. Ο κ.Καμμένος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε ότι αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στα Σκοπια τότε θα λαβει στις αποφάσεις του.
Δεν εμφανίστηκε έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, ούτε όμως και ο ίδιος είναι έτοιμος - και ενδεχομένως ένας δύο βουλευτές τον ακολουθήσουν - να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Πάντως, με τη δημόσια τοποθέτηση του αποσυνδέει τις Πρέσπες από την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
Ούτως ή άλλως, ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να έρθει η «μπάλα» από τη γειτονική χώρα στο ελληνικό έδαφος.
Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και αναμένεται με ενδιαφέρον πότε θα κλειδώσει το πολυσυζητημένο τετ α τετ των δύο κυβερνητικών εταίρων για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Κόκκαλης: Καταψηφίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών επαναβεβαιώνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει, πως είναι κάτι που θα σταθμιστεί στον κατάλληλο χρόνο.

Η δήλωση του κ. Κόκκαλη:

«Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε ξανά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων κι πολύ περισσότερο από την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, είχα καταστήσει σαφές με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο πως διαφωνώ και πως δεν θα ψηφίσω τη συγκεκριμένη συμφωνία εάν και εφόσον έλθει προς κύρωση από την ελληνική Βουλή.
Η παραπάνω στάση μου ήταν, παραμένει και θα είναι ες αεί, σταθερή και αδιαπραγμάτευτη.
Σε περίπτωση δε, που τεθεί ζήτημα συνέχισης της κυβερνητικής θητείας μέχρι το πέρας του χρόνου που επιτάσσει το σύνταγμα, αυτό είναι κάτι που θα σταθμιστεί στον κατάλληλο χρόνο».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης